Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-06 09:00:00

Kaját, ne bombát

Hackerháború a hajléktalanokért

A leghírhedtebb nemzetközi számítógépes kalózcsapat, az Anonymous háborút hirdetett Florida állam ellen, mert letartóztatták a Food not Bombs (Ételt, ne bombát!) szervezet aktivistáit a floridai Orlandó-ban.

Első lépésként megbénították a az orlandofloridaguide.com weboldalt, a város hivatalos turisztikai honlapját. Az Anonymous közleményben közölte, hogy akciójuk válasz volt az állam által elkövetett agresszióra, ugyanis előtte nem sokkal letartóztatták a Food not Bombs szociális szervezet aktivistáit, akik ételt osztottak a hajléktalanoknak. A honlap a múlt héten napokig elérhetetlen volt.

Az Anonymous hackercsapat jelenleg a világ leghírhedtebb számítógépes kalóztársasága, hírnevüket elsősorban a globális nagyvállalatok és általuk fasisztának tartott állami intézmények elleni kíbertámadásaiknak köszönhetik. Az Anonymoust egyesek anarchistának tartják, míg mások szerint elkötelezettek a jogsértések, a gazdasági és politikai igazságtalanságok és a korrupció elleni harcban. Leghírhedtebb akcióik közé tartozik a Sony szervereinek feltörése és a Szcientológiai Egyházat lebénító internetes támadássorozat.

Az Anonymous kicsinálja a Szcientológiai Egyházat

Lakossági egyensúly

Az Anonymous arra figyelmeztet, hogy több támadás is várható az általuk Orlando Műveletnek elnevezett akcióban. Közleményükben a csoport megígérte, folyamatosan DDoS (Distributed Denial of Service, azaz elosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadásokkal bombázzák az orlandoi site-okat, amíg a letartóztatottakat szabadon nem engedik. Az első célpont az orlandofloridaguide.com weboldal volt. A csoport továbbá több millió embernek küld olyan emaileket, amelyekben a célpontok bojkottjára szólítják fel a címzetteket.

– Ez egy hadüzenet. Háborút indítottunk önök, és az önök által üzemeltetett website-ok ellen. – fogalmazott az Anonymous az orlando-i tiszvtiselőknek címzett üzenetében. A weblapok azóta folyamatosan túlterheléses támadásnak vannak kitéve, és hol elérhetőek, hol nem. – Nem értjük mi a hackerek szándéka ezzel a kampánnyal. A város próbál megfelelni a lakossági elvárásoknak, és vezetői azon vannak, hogy megtalálják az egyensúlyt a valásztók igényei közt –fogalmazott a Dailymail-nek a polgármester szóvívője.


Ételt, ne bombát

A kíberháborút megelőző konfliktus Orlando városa és a Food Not Bombs (Ételt, ne bombát) nonprofit szervezet között robbant ki. A szervezet aktivistái ugyanis ingyenes ételosztásba kezdtek a hajléktalanok részére egy belvárosi parkban. Engedélyük viszont nem volt erre, így az akció a város vezetése szerint ütközött a hatályos törvényekkel. Az elmúlt hónapban az ételosztó aktivistákat rendszeresen zaklatták, és többüket letartóztatták, köztük Keith McHenry-t is, aki a 80-as években létrehozott nemzetközi Food not Bombs egyik társalapítója. A letartóztatási parancs szerint az aktivisták szándékosan szegték meg a város előírását.

A Food not Bombs aktivistái ételt osztanak

A hajléktalanokat élelmező civilszervezet ugyanis áprilisban elveszítette a jogi csatát, amit azért folytatott, hogy a floridai nagyváros rendeletét nyilvánítsák alkotmányellenesnek. A szabályozás szerint a szervezeteknek engedélyt kell kérniük az ételosztásra, a lehetőséget a városközpont környékén lévő parkokban évi két engedélyre korlátozták. A Food not Bombs szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet tagjait akadályozzák az ételosztásban, és azzal összefüggésben a szólásszabadsághoz fűződő alapjoguk gyakorlásában. Az aktivistákat 60 nap elzárásra, és 500 dollárra büntették. Ketten kifizették a 250 dolláros óvadékot, de McHenry úgy döntött, a börtönben csinálja végig a jogi procedúrát.

– Nehéz helyzetben vagyunk, de mindent megpróbálunk, hogy tisztázzuk ezt a helyzetet. De amíg a Food Not Bombs következetesen és szándékosan megsérti a törvényeinket, nincs más választásunk, mint érvényt szerezni azoknak. – fogalmazott a rendőrség szóvívője. A Food Not Bombs annyit reagált a hackertámadások hírére, hogy semmiféle kapcsolat nincs köztük és az Anonymous kalózai között, a szolidaritást megköszönik, az ételosztást pedig folytatják tovább.

Ételt bombák helyett: http://www.foodnotbombs.net/

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.