Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-16 18:56:00

Új Csernobil: a legsúlyosabb nukleáris baleset

A radioktív sugárzás hamarosan elérheti Kanadát és az Egyesült Államokat

Nem sok remény fűződik ahhoz, hogy a szakemberek, akik életüket kockáztatták a cél érdekében, képesek lesznek a tengervíz segítségével megállítani és visszafordítani a reaktor felhevülését.

A két legfontosabb kérdés, ami foglalkoztatja a világot, hogy milyen mennyiségű radioaktív szennyeződés kerül az atmoszférába és hogy ezt a szél merre viszi majd. A fukusimai, a világ egyik legnagyobb atomerőműve sérült meg, ami már 40 éves, és a korábbi tervek közt szerepelt, hogy bezárják. Kedden a reaktormagot tartalmazó hermetikus védőház is megsérült az erőművet ért harmadik robbanásban, így a Japánt fenyegető nukleáris katasztrófa újabb szintre emelkedett.

Ötven ember küzd az elemekkel

A japán kormány és az erőmű műszaki vezetésének híradása szerint igen nagy mennyiségű radioaktív anyag jutott a levegőbe. – Egy hajszál választ el a teljes katasztrófától. A legrosszabb helyzettel állunk szemben – nyilatkozta Hiroaki Koide, a Kyoto Egyetem Reaktor Kutatóintézetének vezetője.

Bár Naoto Kan miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, tudni lehet, hogy fennáll a további szivárgás kockázata is. Igaz ugyan, hogy a jelenlegi széljárás nem a lakott területek, hanem az óceán felé viszi a szennyezett levegőt. Annak ellenére két blokkban megindult a részleges olvadás, hogy a földrengés hatására automatikusan kikapcsolt az erőmű két működő reaktora. Az AFP szerint a japán nukleáris ügynökség a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (NES) 4-es besorolást adott a fukusimai üzemzavarnak. Ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, hogy legalább 5-ös, vagyis „külső kockázattal járó baleset” történt. A 4-es besorolás neve „létesítményen belüli hatású baleset”. A NES-t a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hozta létre 1990-bem. A csernobili katasztrófa utólag 7-es besorolást kapott, az 1979-es Three Mile Island-i baleset 5-öst.

Az erőmű 800 dolgozójának többségét már evakuálták, 50 szakember maradt csupán a helyszínen. Ez a néhány ember küzd, akik a három sérült reaktorblokk túlhevülésének megállításáért. A négyes számú reaktorban keletkezett tűzet a jelentések szerint kedden délben sikerült megfékezni.

Áramkimaradás volt a kiváltó ok

A mérnökök két reaktorblokkal küzdenek, eddig sikertelenül. Kétségbeesésükben tengervízzel árasztották el a két üzemképtelen reaktort, hogy a nagyobb bajt elkerüljék: a reaktormag teljes olvadását a két érintett blokkban. Ám amióta bekövetkezett a harmadik robbanás, nem sok remény fűződik ahhoz, hogy a szakemberek, akik mindeddig életüket kockáztatták a cél érdekében, képesek lesznek a tengervíz segítségével megállítani és visszafordítani a kettes reaktor felhevülését.

A szakemberek szerint az erőműben a bizonyos elhasznált üzemanyagelemek tárolására használt pihentető medencéből folyhatott ki a cunami hatására víz, így fordulhatott elő a fűtőanyag túlhevülése és berobbanása. A működő reaktorblokkok olvadása mellett ez a másik veszélyforrás, hiszen ennek hatására is ugyanolyan radioaktív szennyeződés kerülhet a levegőbe. „Azt kell feltételeznünk, hogy a kettes blokk tartálya átszakadt. Amennyiben jelentős olvadás van a blokk belsejében, szinte biztosra vehetjük, hogy nagymennyiségű radioaktív szennyeződés fog kiszivárogni.”

A legfrissebb információk szerint a balesetet a földrengés miatti áramkimaradás okozta. A reaktor hűtőrendszere meghibásodott, ami a reaktormag felhevüléséhez vezetett. Yukio Edano, a kormánykabinet főtitkára elmondta, az illetékesek felkészültek egy teljes reaktorolvadásra a fukusimai egyes erőmű hármas egységénél. Annak is nagy a valószínűsége, hogy ugyanez a folyamat az egyes reaktornál is elkezdődött, ahol a nap folyamán egy újabb robbanás hatására összedőlt egy épület.

Sugárzási szintek

Jelenleg még nincs túl nagy sugárveszély. Átlagosan 2,4 millisievert a háttérsugárzás évente a Földön, de vannak olyan pontjai, ahol ennek többszörösét lehet mérni. A hét eleji mérések alapján a sugárzás szintje az erőmű körül romlott, és jelenleg a legszennyezettebb ponton 400 millisievertet mértek óránként. Ilyen érték mellett 75 perc alatt kapható akkora sugárdózis, amely akut sugárbetegség kialakulásához vezethet.

Jelentések szerint radioaktív cézium és jódtartalmú izotópokból került szennyező anyag a levegőbe. Szakértők szerint radioaktív nitrogén és argon is kikerülhetett az erőműből. Arról semmilyen adat sincs, hogy urán vagy plutónium sugárzást is mértek volna. A radioaktív jód a fiatalokra lehet veszélyes. A hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat, kapcsolják ki a légkondicionálókat és tartsák nedves törülköző alatt a szájukat és az orrukat. Ugyanakkor káliumjodid tabletták szétosztására készülnek, és arra figyelmeztetik a környék lakosságát, hogy maradjanak otthonaiban, aki pedig kénytelen kimenni a szabadba, kizárólag szájmaszkban tegye. Az egészségügyi kockázatot az fogja meghatározni, hogy a szivárgás mennyi ideig tart, milyen gyorsan terjed, továbbá, hogy a kormány által elindított korlátozott evakuálási terv elegendőnek bizonyul-e.


 

A radioaktív sugárzás hamarosan elérheti Kanadát és az Egyesült Államokat és hatása több hónapig eltarthat. A kialakuló radioaktív felhő több ezer kilométert megtéve végül elérheti Kanada és az Egyesült Államok partjait, majd tovább haladva a többi kontinenst. Jelenleg azonban semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit – mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

 

mti, mindennapi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.