Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-20 12:49:00

Az igazi felelősöket venné elő a szülők közössége

Szemfényvesztő táborok mögé bújnak az önkormányzatok

A kampány eltereli a figyelmet az önkormányzatok kötelezettségéről, és az állami támogatás szükségességéről- írja a szülők érdekvédelmi szervezete.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOSZ) közleményében kifogásolja a kormány táboroztatási kampányát, szerintük felesleges lépés. A szervezet szerint a „táboroztatás" a profitorientált vendégtlátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak és inkább azokat kellene szigorítani.
 

Gyermekturisták, mint üzleti szereplők?

Az MSZOSZ közleményében írja, hogy újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek – és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő. Szerintük az úgynevezett gyermektáboroztatás profitorientált üzleti vállalkozás, amely elvileg luxusszolgáltatást ígér a fizetőképes vagy a gyermekükért áldozatokat hozó szülőknek. Táboroztatás címén, a heti 30, 50, 100, 200 ezer forintért nyújtott szolgáltatásokat csak a szülők 2-3 százaléka tudja megfizetni. A gyermekek és a tanulók nyári felügyelete, gondozása, nevelése, étkeztetése a helyi önkormányzatok kötelező feladata, amelyet iskolai napköziben, óvodában, bölcsődében, valódi napközis táborban, stb. kell megszervezni. A gyermek napközbeni ellátása ingyenes szolgáltatás, csak az étkeztetésért kérhető térítési díj. – írja a szervezet.
 


Ki a felelős?
 

Az országos szülői egyesületek "közérdekű bejelentés" formájában írt levélben kérik Mihalovics Péter az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos urat, hogy kezdeményezzen törvényességi vizsgálatot a kormányhivataloknál annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok ellátják-e a gyermek napközbeni ellátásával kapcsolatos feladataikat. További közérdekű javaslataik közé tartozik a profitorientált gyermektáboroztatással foglalkozó szervezetek és cégek tevékenységét jelenleg is szabályozó miniszteri rendeletek szigorító módosítása, különös tekintettel a vállalkozások ellenőrzésére és az egészségügyi rendszabályokra (orvosi igazolás, baleset). Javasolják azt is, hogy készüljön egy olyan szerződésminta, amely szerint a "tábor" tulajdonosának feladata a rábízott gyermek, tanuló testi épségének megóvásáról és erkölcsi védelméről történő gondoskodás, a vállalkozás területére történő belépéstől a annak jogszerű elhagyásáig terjedő időben, továbbá a táboron kívül tartott foglalkozások, programok ideje alatt. 
 


Nyomás a szülőkön

Olyan állami finanszírozású gyermeküdültetési koncepció kidolgozását is szorgalmazzák, amelynek alapján biztosított a munkavállaló szülők gyermekeinek nyári pihenése. Javasolják a családi gyermeküdültetés intézményének bevezetését, amely az önkéntesség és a kölcsönösség alapján működik, amikor egy-egy család vállalja, hogy a befogad és saját gyermeke mellett ellát legalább egy másik gyermeket az őszi, téli, tavaszi, nyári szünetekben.

A szervezet közölte: sok megoldás van az új nemzedék jövőjének megalapozására, a gyermekek, tanulók aktív nyári pihenésének megoldására, de ez nem azt jelenti, hogy egy új törvénnyel gyakoroljanak nyomást a szülőkre, hogy a nagy bevételekkel rendelkező turizmus ipar szolgáltatásait vegyék igénybe (műtáborozás). Iskolaszünet: törvényt sértenek az önkormányzatok

 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Önkormányzat
  • Sorra dőlnek be az önkormányzatok?
  • Megúszták a fővárosi képviselők
  • Így folyik a közpénz: közel egymilliós fizetés a szocialista képviselőnek
  • Dramatikus levél Dörnerről Tarlósnak
  • Nem mindegy, ki Rogán szomszédja
  • Vagyonvita – megegyezés másfél évtized után
  • Visszakapcsolták a gázt a gyömrői iskolában
  • Miért keres ennyit Havas Szófia?
  • Feloszlatta magát az önkormányzat
  • Díjkompenzációval csökkenthető a távfűtési díj

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.