Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-19 10:00:00

Vagyonvita – megegyezés másfél évtized után

Egy tizenöt éve húzódó pereskedést zárt le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a budapesti XII. és XIX. kerület önkormányzatával – közölte a vagyonkezelő szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyezség eredményeképpen a per minden fél részére megnyugtató módon lezárult.

A per lényege az volt, hogy a fővárosban jogvita bontakozott ki az MNV Zrt. jogelődje, az ÁPV Rt., a kerületek és a fővárosi önkormányzat között arról, melyik önkormányzat jogosult a belterületi földek ellenértékére. Az MNV közölte, az első- és a másodfokon eljáró bíróság következetesen ellentétesen ítélte meg a jogi helyzetet, ezért nem volt várható, hogy a per rövidesen jogerős ítélettel befejeződik, illetve annak eredménye sem volt prognosztizálható.

A 15 éve folyó per lezárása érdekében az MNV Zrt. egységes elvek alapján perbeli egyezséget kötött az érintett önkormányzatokkal, ezzel a peres felek pontot tettek a Fővárosi Bíróság fennállása alatti leghosszabb eljárás végére – közölte a vagyonkezelő.

 

Elévült követelések

A gazdálkodó szervezetek és a gazdasági társaságok átalakulásáról szóló törvény szerint a törvény hatálya alá tartozó állami vállalatoknak gazdasági társaságokká kellett alakulniuk. A törvény rendelkezése szerint az átalakuló állami vállalat vagyonmérlegében szereplő belterületi föld értékének megfelelő üzletrész, részvény a föld fekvése szerinti önkormányzatot illette meg.
Az ÁPV Rt. 1994-ben az OTP gazdasági társasággá történő átalakulásához kapcsolódó – belterületi földek után járó – részesedést, részvénycsomagot fele-fele arányban adta ki a fővárosi és az érintett kerületi önkormányzat részére. A XII. és a XIX. kerületi önkormányzat 1996-ban pert indított az ÁPV Rt. ellen további belterületi föld utáni járandóság kiadása iránt.

A Legfelsőbb Bíróság későbbi – másik ügyben hozott – ítéletében megállapította, hogy a belterületi földek után járó üzletrész, részvény jogosultja a föld fekvése szerinti kerületi önkormányzat.
A döntést követően a fővárosi önkormányzat 2008-ban visszaszolgáltatta az MNV Zrt. részére az OTP átalakulása kapcsán korábban számára kiadott járandóságot.

A közlemény szerint az 1996-ban indult perben az MNV Zrt. nem vitatta a felperesként perben álló XII. és XIX. kerületi önkormányzat igényének jogalapját és összegszerűségét, azonban álláspontja szerint a követelések a per indításakor már elévültek.

Az elsőfokú bíróságként eljáró Fővárosi Bíróság három alkalommal, az alapeljárásban és a két megismételt elsőfokú eljárásban jogosnak ítélte az önkormányzatok követelését, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban mindhárom alkalommal az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és a Fővárosi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Önkormányzat
  • Sorra dőlnek be az önkormányzatok?
  • Megúszták a fővárosi képviselők
  • Így folyik a közpénz: közel egymilliós fizetés a szocialista képviselőnek
  • Dramatikus levél Dörnerről Tarlósnak
  • Nem mindegy, ki Rogán szomszédja
  • Visszakapcsolták a gázt a gyömrői iskolában
  • Miért keres ennyit Havas Szófia?
  • Feloszlatta magát az önkormányzat
  • Díjkompenzációval csökkenthető a távfűtési díj
  • Nem tudnak fizetni: az önkormányzatok tárgyalnak a bankokkal

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.