Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-08 13:14:00

Ki vigyáz a kulcsos gyermekekre?

Iskolaszünet: törvényt sértenek az önkormányzatok

Több százezer "kulcsos gyermek" cselleng az utcákon a nyári iskolai szünetben. A szülők egyesülete szerint ez nem normális állapot, a felelősség pedig az önkormányzatoké.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) szóvivője, Simonné Toldi Ágnes a mindennapi.hu-nak nyilatkozva elmondta: sok szülő dolgozik, nem tudja megoldani gyermeke nyári felügyeletét. Emiatt növekszik a gyermekbalesetek száma, sok gyermek éhezik- tette hozzá a szóvivő.
 

Nincs pénz?

Simonné Toldi Ágnes elmondta: a Gyermekvédelmi Törvény (Gyvt.) értelmében a gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei munkavégzésük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.

A gyermekek napközbeni ellátása megszervezhető - nyári napközis otthonban vagy napközis táborban, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szerveznek ilyen táborokat. Nehézséget okoz, hogy a pedagógusok nem vállalnak munkát ezekben a táborokban. Önkormányzati feladat az iskolai napközis ellátásban nem részesülő, különösen a csellengő vagy egyéb okból veszélyeztetett tíz év feletti gyermekek számára nyújtott nappali felügyelet, foglalkoztatás - sport- és egyéb klubfoglalkozás, illetve játszótér, játéktár, játszóház keretében - és az étkeztetés biztosítása is. (Gyvt. 41. §)


Ne kerüljenek a gyermekek utcára

Az MSZOE sajtószóvivője a mindennapi.hu-nak elmondta: a pedagógusoknak nincs őszi, téli, tavaszi, nyári szünetük, csak a tanulóknak. A pedagógusok számára a nyári szünet, tanítás nélküli munkanap. Az iskolákat a munkavállaló szülők igénye alapján nyitva kell tartani, biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését a szünetekben is. Az egyesület álláspontja szerint a kollégium munkarendjét úgy kell meghatározni, hogy a tanuló elhatározása szerint rendszeresen hazalátogathasson, de a hazautazás tanítási évben - beleértve az évközi szünetek idejét is - nem lehet kötelező. Nem lehet hazaküldeni a kollégiumból a gyerekeket nyári szünetben sem azért, hogy busás haszonért szállodaként működtessék a jól felszerelt intézményeket- tette hozzá a sajtószóvivő.
 


Függő helyzet
 

Sok a mulasztás

Az óvoda - a szülők igénye alapján - egész évben folyamatosan nyitva tartó közoktatási intézmény. Ha az óvodapedagógus szabadságát nyáron vesz ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyermekeket kell utaztatni egy másik távolabbi óvodába. Az óvodák minden év február 15-ig kell közöljék a szülőkkel a nyári munkarendet, amennyiben ez nem történik meg, panaszt lehet tenni az illetékes önkormányzatnál. Simonné Toldi Ágnes a mindennapi.hu-nak elmondta: a csökkenő állami normatívák miatt egyre több helyről hallani, hogy nyárra lehúzzák a rólót az óvodák, iskolák. Minden esetben a fenntartókat (önkormányzatok) terheli felelősség a nyitvatartás biztosítása miatt.

A sajtószóvivő lapunknak elmondta: a munkavállaló szülők nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyeket az állam biztosít számukra gyermekük elhelyezésére a nyári szünetben, vagy elhiszik, hogy a nyári szünetben kizárólag az ő feladatuk gondoskodni gyermekükről. A munkavállaló szülők figyelmébe ajánlják, hogy kérvényezzék azonnal az önkormányzatoknál, gyermekük napközbeni ellátását, hogy ne tudják elspórolni az erre az ellátásra biztosított állami támogatást.


Törvényt sérthetnek az önkormányzatok

Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa portálunk kérdésére elmondta: ha egy településen nem biztosítják a gyermekfelügyeletet, megsértik a közoktatási törvényt. Az oktatási jogok biztosa azt javasolja, hogy ahol a szülők azt tapasztalják, hogy nem megoldott a gyermekfelügyelet, forduljanak hivatala felé kivizsgálást kérve. Aáry arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évek iskolai szüneteiben is kaptak bejelentéseket, miszerint a települési önkormányzatok nem tesznek eleget kötelességüknek és a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodást nem látják el az iskolákban. Ezekben az esetekben a biztosi ajánlást követően minden esetben megoldódták a gyermekek felügyeletét.

 

(mindennapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.