Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-26 14:17:00

Folyatódik a vita a kegyes halálról

Az orvos nem baltás gyilkos

Az egyik cikkünkből csaknem botrány lett, ezért tárgyalásra kellett mennünk a Média- és Hírközlési Biztoshoz. Megegyeztünk, hogy nyilatkozunk. Íme.

Idén januárban jelent meg cikkünk Módosulhat az eutanázia-törvény címmel, amelyhez sokkoló fotót helyeztünk illusztrációként. A képen egy fehér orvosi köpenyben baltát emelő alakot láthattunk, amint épp kivégezni készül egy kórházi ágyon fekvő beteget.

Aztán ez lett a dologból

A képet azért választottuk, mert szerintünk erőteljesen kifejezi, mit gondolunk az asszisztált öngyilkosságról. A cikk több megszólalóval járta körbe a problémát. Az egyik szereplő, az asszisztált öngyilkosságot pártoló dr. Vadász Gábor aneszteziológus főorvos viszont panassszal fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési hatósághoz, mivel a cikkben öngyilkosságpártinak neveztük, és mivel úgy vélte, hogy a kép – szándékunk szerint – személyesen őt ábrázolja. A főorvos azt állította, emiatt jelentős érdeksérelem érte.

Bodonovich Jenő Média- és Hírközlési Biztos lapunk kiadóját egyeztetésre idézte. A tárgyaláson jelen volt a panaszos is, aki kijelentette, hogy már csupán a képillusztrációt kifogásolja. A kiadó fenntartotta, hogy a Mindennapi.hu a képpel csupán az eutanázia jelenségével kapcsolatban foglalt állást, és nem kívánta megsérteni Vadász Gábort.

A Biztos és a Kiadó megállapodott, hogy a Kiadó a cikk illusztrációját lecseréli, és három napon belül nyilatkozatot tesz közzé a portálon, amelyben a vitatott cikkre utalva közli, hogy nem kívánta megsérteni sem Vadász Gábor főorvost, sem pedig az orvostársadalmat.

A képet levettük, mert jobbat nem találtunk a helyére. A közleményünk a következő:

Nyilatkozat: Az Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány kiadó a vitatott cikkre utalva közli, hogy a képillusztrációval nem kívánta megsérteni sem dr. Vadász Gábor főorvost, sem pedig az orvostársadalmat.

A tárgyaláson felajánlottuk Dr. Vadász Gábornak, hogy lapunk hasábjain fejtese ki véleményét, ám ezzel nem kívánt élni. Ellenben felajánlotta, hogy helyezzünk el jelentős összeget egy általa megjelölt bankszámlán, és  akkor nem fordul bírósághoz. A Kiadó nem élt ezzel a lehetőséggel.
 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Eutanázia
  • Morfin-túladagolás: lényeges dokumentumok tűntek el
  • Segített meghalni fiának az anya: nem fogják perbe
  • Nem baltás gyilkos, és jótékonykodni akart a pénzünkön
  • Halál egyenes adásban: bajba kerülhet a BBC?
  • Otthon szeretne meghalni a magyarok kétharmada
  • Eutanázia-vita: „élőhalottak” is lehetnek boldogok
  • Módosulhat az eutanázia-törvény

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.