Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-15 20:52:00

Törvények kereszttüzében: mi számít gyilkosságnak?

Segített meghalni fiának az anya: nem fogják perbe

Nem folytatnak eljárást egy glasgow-i nő ellen, aki egy zürichi klinikán halálba segítette lebénult fiát.

A Glasgow-ban élő nő, Helen Cowie elismerte, hogy lebénult fiát, Robertet egy svájci klinikára, a Dignitasra vitte tavaly októberben eutanázia céjából, de a rendőrség most kijelentette, hogy nem vizsgálják az ügyet.


Kegyes halál?

Cowie egy rádióműsorban is beszélt arról, hogy egy zürichi klinikán „segített” fiának a halálban. A BBC által sugárzott rádióműsor után a skóciai Strathclyde rendőrség azt mondta, hogy meg fogják vizsgálni a 33 éves férfi halálának körülményeit. Legutóbb csütörtökön nyilatkozott a rendőrség szóvivője, aki elmondta: a rendőrség nem folytat semmilyen vizsgálatot Robert Cowie ügyében. A skóciai bűnüldözési hivatal elmondta: nincs bűncselekményre utaló nyom, nem tesznek javaslatot a haláleset kivizsgálására, mivel ismerik a svájci eutanázia programot.


A zürichi halálklinika. Kép innen

Helen Cowie, egy showműsorban elmondta, hogy fia, aki nyaktól lefelé megbénult, „nagyon békésen távozott az élők sorából”. Azt is hozzátette, hogy fia fitt és egészséges életmódot folytatott, aki hetente négyszer járt edzőterembe. Három éve úszóbalesetet szenvedett, amelynek következtében nyaktól lefele lebénult. Az anya állítása szerint szörnyű élete lett a fiának, szenvedett minden nap, állandó felügyeletet és ellátást igényelt. Cowie hozzátette: a fia nem ilyen életet akart magának. Az asszony egy BBC–s dokumentumfilben, a Die–ban (Halj meg) is megszólalt, amely két Alzheimer-kóros férfi történetét mutatta be. A beteg férfiak úgy döntöttek, hogy a svájci klinikán az eutanáziát választják.


Több százan választották a halált

A Dignitas az elmúlt 12 évben 1100 embert segített halálba, ebből 150 brit állampolgár volt. A svájci kormány megpróbálta visszaszorítani az „öngyilkossági turizmust”, de a májusi népszavazáson az emberek 85 százaléka állt ki a kegyes halál mellett, és 78 százalékuk engedte meg a külföldieknek a „halálutazást”.

Margo MacDonald, a független Lothian párt tagja a skót parlamentben, aki egyébként Parkinson-kórban szenved azt mondta: jobb lenne egy skót klinikán természetes úton bevégezni az életet ezeknek az embereknek, mint elhagyni a családjukat és idegen országba utazni meghalni. Dicsérte a rendőrség érzékenységét a témában, de ugyanakkor arra kérte a hivatalos szerveket, hogy vizsgálják meg, hogy mennyire törvényes segítkezni valakinek az öngyilkosságban. MacDonaldnak egyébként nem ez az első kísérlete, hogy megváltoztassa a szerinte elhasználódott törvényt.

Skóciában ugyanis nem számít bűncselekménynek az öngyilkosságban való segédkezés, ritkán minősítik emberölésnek. Angliában és Walesben eddig még nem voltak olyan eljárások,amelyben valakit a halálba segítés miatt ítéltek volna el. Két éve az ügyészek szorgalmazták, hogy készítsenek a törvényhozók új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mely esetek minősülnek bűncselekménynek. Debbie Purdynek, aki a sclerosis multiplexben szenved, sikerült meggyőznie az angol törvény képviselőit, hogy megsértik az ő emberi jogait, ha halála után a férjét elítélik az öngyilkosságában való segédkezés miatt.

Keir Starmer az ügyészi hivatal igazgatója egy iránymutatást adott ki két éve, amely se nem támogatja, se nem tiltja az eutanáziát. Eszerint a 18 év alatti, szellemileg hátrányos helyzetű, az öngyilkosság tényét fel nem fogó emberek esetében tilos az eutanázia. Emellett lelkileg segíteni kell az adott személyt, és ha bebizonyosodna, hogy nyereségvágyból támogattak valakit a halálba, akkor már bűncselekménynek számít.

 

– mi, Guardian –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Eutanázia
  • Morfin-túladagolás: lényeges dokumentumok tűntek el
  • Nem baltás gyilkos, és jótékonykodni akart a pénzünkön
  • Halál egyenes adásban: bajba kerülhet a BBC?
  • Az orvos nem baltás gyilkos
  • Otthon szeretne meghalni a magyarok kétharmada
  • Eutanázia-vita: „élőhalottak” is lehetnek boldogok
  • Módosulhat az eutanázia-törvény

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.