Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-24 18:00:00

Pénteken rajtol a futball liga tavaszi idénye, egy esélyes, több üldöző

Videoton az ász a hazai focipakliban

Amennyiben a pálya talaja engedi, péntek délután ötkor, a Siófok-Győr meccsel megkezdődik a hazai labdarúgó élvonal tavaszi szezonja. A feltételes módban írt első mondat sok mindent el is árul a magyarországi viszonyokról.

Bármennyire is furcsa, nem magával a játékkal van a legtöbb probléma a honi labdarúgásban – bár az is messze áll a tökéletestől –, hanem a sportágat körülvevő viszonyokkal. Többségében korszerűtlen, minimális infrastruktúrával sem rendelkező stadionokban várják (várnák) a szurkolókat, akik nemhogy fedett – netán fűtött – lelátóra nem számíthatnak, de normális mellékhelyiségekre sem. Aki ilyen körülmények között is ott van hétről-hétre a meccseken, az valóban szereti a sportágat, sokan azonban a kényelmesebb megoldást választják, hiszen fordulónként öt mérkőzés kerül képernyőre, a népszerűbb csapatok minden találkozóját meg lehet nézni otthon a fotelból.

Csökken a nézőszám, emelkedik a jogdíj

Az egyre csökkenő nézőszám kapcsán sokszor meg is jegyzik a klubvezetők, hogy mindez a közvetítések miatt van, apró bökkenő, hogy a közvetítésekért kapott évi mintegy százmillió forint nélkül tönkre menne a klubok nagy része. Persze a „nagyoknak” azért akad némi igazsága, hiszen a hétről-hétre mindig képernyőre kerülő FTC, vagy DVSC ugyanannyit kap, mint azon csapatok, melyek szezononként négyszer-ötször ha tévés meccset játszhatnak.

A bajnok Debrecen mindegyik meccse képernyőre kerül, a nézőszám csökken (Fotó:dvsc.hu)

Persze ettől akár még tele is lehetnének a lelátók, hiszen a Barcelona meccseit is mindig közvetíti a televízió, mégis csak „kihalásos” alapon lehet bérlethez jutni a Camp Nouban.
Sajnos idehaza a színvonal fényévekre van a spanyol élvonalétól, kevés az élvezhető meccs, ritka az olyan játékos, akiért érdemes lenne hétvégénként jegyet váltani. Pedig külföldi játékosokból nincs hiány, csak a mennyiség helyzetünkben nem hat a minőségre. Nézzünk csak néhány extrém számot az NB I-ből!

Bizarr, hogy Győrben a kétharmad külföldi

Győrött a harmincas keret kétharmada külföldi (az ETO-nál fordult elő először, hogy egyszerre 11 külföldi állampolgár volt a pályán magyar bajnokin), a Honvédnál 26-ból 12-en nem magyarok, a Fradi első csapatánál számításban vett 23 labdarúgó közül 11 a légiós, Zalaegerszegen 29-ből 13, míg Kecskeméten 19-ből 10 a magyarok külföldiek aránya. A szurkolók sokszor meg sem jegyzik az érkezők nevét, hiszen felesleges időtöltés lenne…



Alves, a Videoton ásza: vele ismét bajnokesélyes a gárda (Fotó: elsoosztaly.hu)

Az első bajnoki aranyáért harcoló Videotonnál és a címvédő DVSC-nél kicsit jobbak az arányok, 7 illetve 8 idegenlégiós vár bevetésre, s bár mindkét helyen akadt mellényúlás, többnyire a magyar első osztály szintjén használható külföldieket szerződtetnek. Ennél jobb légiósokra azonban ne nagyon számítsunk, legalábbis, amíg nem változnak meg jelentősen a gazdasági viszonyok, hiszen egy európai szinten jegyzett középkategóriás védekező középpályás éves fizetése nagyobb, mint a magyar csapatok átlag büdzséje.

Jó üzlet lehet a légiósok eladása

Pedig pénzt is lehet csinálni egy jó érzékkel kiválasztott légiósból, mint ahogy a ZTE tette. A lett Artjoms Rudnevs fillérekért került a zalaiakhoz, majd a nyáron 800 ezer euróért adták el a lengyel Lech Poznannak. Ráadásul a csatár kiválóan szerepelt új csapata Európa Liga-meccsein (összesen négy gól rúgott a Juventusnak), így a kontinens elitcsapatai is érdeklődnek utána, továbbadásából pedig a ZTE is részesülne.

Ami az előttünk álló futballtavaszt illeti, egyértelmű, hogy a tabellát hétpontos előnnyel vezető Videoton az első számú favorit, az üldözőknek csak akkor lehet esélyük, ha a fehérváriak sorozatban hibáznak, erre pedig kevés az esély. A Vidinél minden adott a sikerhez, hiszen stabil a gazdasági háttér, jó a szakmai stáb, és magyar szinten a játékosállomány is. Más kérdés, hogy ez mire lehet elég nemzetközi szinten, hiszen a nyáron az Európa-liga selejtezőjében a szlovén Maribor búcsúztatta a piros-kékeket…

Mi lesz a Fradival?

A negyedik Fradi zaklatott háttérrel kezdi a szezont, a tulajdonos távozott, egyelőre még csak az biztos: a fizetések csúszni fognak. A játékosok ígérik, ők is csúsznak meg másznak, csak éppenséggel a pályán.

Ünnep az előző szezonból: idén lesz miért gratulálni? (Fotó: ftc.hu)

A zavaros háttér dacára sem lehet leírni a Fradit. A szurkolók állítólag a csapat melletti demonstratív szimpátiatüntetéssel készülnek, ráadásul Prukner László edző is "rajta van a szeren", dolgozott ő már hasonló körülmények között. Így vagy úgy, a zöldek akár dobogón is végezhetnek, ami az utóbbi évek legjobb eredménye lenne.

Meghökkent a svéd kolléga
Svéd újságíró kolléga járt a nyáron Debrecenben, a margitszigeti úszó Európa-bajnokságról tudósító Ludvig Holmberg cserélte el egy budapesti napját a kelet-magyarországi kirándulásra. Az Expressen című lapnál dolgozó fiatalember arról készült riportot írni, hogy miként lehetett képes a válogatott szinten évtizedek óta komoly eredmény nélkül álló magyar labdarúgás egyik képviselője bejutni a Bajnokok Ligájába. A hirtelenszőke Ludvig elkerekedett szemekkel nézte a Loki nem éppen eurokomform stadionját, az öltözőket, s a rövid Oláh Gábor utcai séta után még inkább foglakoztatta a kérdés: innen hogy kerülhetett valaki az elitligába?
– Sejtettem, hogy nem a Camp Nou-ba jövök, hiszen ez is volt a riportom apropója, de mégis megdöbbentem a debreceni stadion láttán, higgyék el valóságos csoda, hogy valaki innen eljutott a Bajnokok Ligájába – mondta hajdúsági tapasztalatairól a svéd kolléga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből
  • További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.