Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-01 06:30:00

Az olimpiától a futball-vb-ig 14 esemény minősül kiemelt rendezvénynek

Einstandolják a sportközvetítések javát?

Korlátozná a kizárólagos közvetítési jogot a kiemelten nagy jelentőségű rendezvények esetében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amivel felborítaná a sporttévés piacot. Nem a piac, a hatalom dönt?

A médiatörvény szerint egy audiovizuális médiaszolgáltató (magyarul: tévécsatorna) nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot kiemelten nagy jelentőségű rendezvények esetében akkor, ha a társadalom több mint húsz százaléka előfizetési díj megfizetése nélkül nem juthat hozzá a tartalomhoz. Arról, hogy mely események, milyen tartalmak minősülnek „kiemelt eseménynek”, a médiatanács határoz. A testület szeptember 14-én nyilvános meghallgatást tart, az előkészítő dokumentumot saját honlapján tette közzé.


A kultúra senkinek nem kell?

Noha a kulturális eseményekről szóló közvetítések is a kiemelt figyelmet élvező „termékek” körébe sorolhatók lennének, a dokumentum szerint a médiatanács nem talált olyan eseményt, amelyik méltó lenne erre. A döntés két dolgot sejtet: vagy annyira lapos a magyar kulturális kínálat, hogy abból egy esemény sem tekinthető jelentősnek, vagy a médiatanács ingerküszöbe túl magas. Persze az is igaz, hogy a tévétársaságok ritkán szoktak verekedni egy jó kis színházi közvetítésért. A sport azonban nem ilyen terület, azért szó szerint verekednek a piacon a tévék.


Az összes értékes meccs kiemelt lett

A dokumentum 14 sporteseményt javasol kiemelésre, többek között az olimpiai játékokat, a labdarúgó-világbajnokságot és Európa-bajnokságot, a magyar fociválogatott mérkőzéseit, a Bajnokok Ligája döntőjét, illetve a BL és az El selejtezőinek, csoportkörének és kieséses szakaszának a meccseit, ha ott magyar klubcsapat szerepel. A listán van több kézilabda-, vízilabda-, kosárlabda- és jégkorongmérkőzés, valamint a kajak-kenu, az úszás és a Forma−1 Magyar Nagydíj. Ha a rendelkezés életbe lép, az egyértelműen az MTV-nek kedvez. De miért is lenne ez baj?


Kizárólagosságért fizettek milliárdokat

Elsősorban azért, mert a királyi tévé nem piaci alapon jutna hozzá a közvetítési jogokhoz, így felborulna a sporttévés piac. A kábeltévék (Sport1, Sport2, SportM, Eurosport1, Eurosport2, SportKlub, DigiSport) éves szinten több milliárdot költenek a magyar sportesemények közvetítési jogdíjaira. Az ügyes csapatok abból élnek, hogy az egy évre előre garantált közvetítésekre reklámot szervezhetnek. A médiatanács döntése után azonban hiába kísérné végig, mondjuk, a SportKlub egy teljes szezonon át a kosárlabda-bajnokság minden rezdülését, a döntőt már nem adhatná kizárólagossággal, mert az a társadalom számára „kiemelt jelentőségű eseménynek” minősül. A SportKlub pedig az őt ért kár miatt nyilván jóval kisebb (vagy nulla) jogdíjat fog fizetni a szövetségnek, tehát végső soron a csapatok, a magyar sport kapná majd a pofont. Ráadásul ahhoz is igen nagy képzelőerő kell, hogy valaki elhiggye: a Bajnokok Ligájáért, az F−1-ért vagy az NB I-ért kifizetett milliárdok ellenére a jogtulajdonosok dalolva lemondanának a legizgalmasabb közvetítések kizárólagosságáról. A kérdés az: ki és miből fogja majd őket kompenzálni?

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
 • Gera számára véget ért ez az idény
 • Aczél fogdába került
 • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
 • Elhunyt Albert Flórián
 • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
 • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
 • Foci: 24 órára az Eb-től
 • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
 • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből
 • Magyarország vezeti a focilúzerek listáját

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.