Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-27 06:30:00

Az úttörő tíz év után elhagyta a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát

Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

Elhagyta az MTK-t a korábbi tulajdonos, Várszegi Gábor. Szíve csücske, az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia sem érdekli már.

Új tulajdonosok kezébe került a magyar futball történetének második legeredményesebb klubja. Az összesen 23 bajnoki címmel büszkélkedő MTK négy bajnoki címet, három Magyar Kupát és két Szuperkupát köszönhet Várszegi Gábornak, a Fotex-birodalom milliárdos tulajdonosának. A 16 év sikereit ugyan nem írta felül, de azért árnyalta az előző szezon, amikor a kék-fehér csapat kiesett az NB I-ből.


Nyugati típusú utánpótlást szervezett

Várszegi mégis aligha emiatt döntött a távozás mellett, sokkal inkább valószínű, hogy meggyőződéssé érlelődött benne: a magyar futballközeg másfél évtized alatt bedarálta nagyra törő terveit, és a jelenlegi miliő jó ideig nem fog változni. Kétségtelen kudarcként élhette meg a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára alapozott vállalkozás zátonyra futását. Várszegi innovatív klubtulajdonosként elsőként alapított minden igényt kielégítő, nyugati futballkultúrára alapozó utánpótlásközpontot. Agárdon minden megvolt, ami a példaként tekintett világhírű ajaxos képzési modellben szerepelt. A szakmai fejlődést rendszeresen holland trénerek felügyelték, és a klub az első években gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatokat épített ki. A 2001 óta működődő akadémia növendékei közül ötvennél is többen léptek pályára az NB I-ben, és a húsz legjobb külföldi szerződéshez is jutott.


A játékoseladás csak szinten tartásra elég

A Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Simon András alkotta trió 2007-es liverpooli szerződése egy darabig tán még Várszegit is elaltatta, egyes hírek szerint az értük kapott egymilliárd forint körüli összeg nagyjából fedezte akadémiai beruházását. A fiúk mégsem alapozták meg kellően a tulajdonos hitét a folytatást illetően: ma már csak Gulácsi áll a Liverpool alkalmazásában (de esélytelen, hogy a keretbe kerüljön), a másik két játékos pedig egy nyugati középcsapattól is mérföldekre áll… Ráadásul a további játékos eladások egy idő után megrekedtek és bebizonyosodott, hogy csak ebből legfeljebb a szinten tartás lehetséges, profit termelése aligha.


Deutsch Tamás kezébe került a gyeplő: az MTK SE elnökeként 40 százalék tulajdonrészt igazgat
Fotó: mtkhungaria.hu

Az NB I nem nagy perspektíva

Nagyjából a liverpooli szerződés idején belföldön másolni kezdték a Várszegi-modellt, s Felcsút, Győr, Kispest és Szeged is futballakadémiát alapított. Mindegyik klubtulajdonos hasonló sikerekről álmodott az utánpótlás-képzésben… Várszegi azonban megint úttörő lett: ahogyan elsőként alapított, úgy elsőként is lépett ki a focipiacról, amit hivatalosan az előző héten jelentettek be az új tulajdonosok (köztük Deutsch egyesületi elnök). A legnagyobb probléma kezelése ugyanis nem megoldott: egy bentlakásos edzőközpontba költöztetett serdülő lelkileg és mentálisan még annyira ingatag, hogy hosszú távon egyáltalán nem előnyös, ha kikerül megszokott közegéből. A lemorzsolódás nagy, az akadémiát elvégző több száz gyerekből ötven lett profi játékos. A magyar NB I-ben. Ennél azért van nagyobb perspektíva. Játékosnak és tulajdonosnak egyaránt.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
 • Gera számára véget ért ez az idény
 • Aczél fogdába került
 • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
 • Elhunyt Albert Flórián
 • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
 • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
 • Foci: 24 órára az Eb-től
 • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
 • Einstandolják a sportközvetítések javát?
 • Magyarország vezeti a focilúzerek listáját

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.