Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-11 06:30:00

Fordulónként 10 milliós kárt okozhat a biztonsági előírás

Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit

A meccs napján ne nyissanak ki a stadionok pénztárai, a helyszínen ne lehessen jegyet venni a bajnoki és válogatott találkozókra. Az ötlet atyja egy rendőr, aki jelenleg az MLSZ alkalmazásában áll.

Szemernyi kétségünk sincs afelől, hogy Samu István, a Magyar Labdarúgó Szövetség Biztonsági Bizottságának elnöke (nem mellesleg rendőr vezérőrnagy) jót akar. Csak éppen olyan javaslattal állt elő, amelynek alapján joggal vonható le a következtetés, hogy egyáltalán nincs képben a magyar futball jelenlegi viszonyait illetően.


Fordulónként 10 milliós kár

A vezérőrnagy ideája szerint a mérkőzések napján a stadionok pénztáraiban nem lehet majd jegyet vásárolni. A pazar ötletet már ki is próbálták: a Magyarország–Izland barátságos válogatott meccs és a magyar–olasz U21-es Eb-selejtező előtt is több százan mentek haza bosszankodva, mert nem jutottak be az egyébként ürességtől kongó stadionokba… Felénk ugyanis ritka a teltházas meccs, az emberek megszokták, hogy a kezdés előtt battyognak ki a helyszínre és csak akkor veszik meg a belépőjüket. Az NB I-es találkozókon a bevétel több mint ötven százaléka közvetlenül a meccs előtti jegyeladásból származik. Mivel nincsenek fedett lelátójú stadionok, a nézők nagy százaléka szeret várni az utolsó pillanatig, s csak akkor indul el, ha biztos abban, hogy nem ázik el. A vidéki városokban komoly a 20-50 kilométeres távolságból meccsre járó drukkerek aránya. Samu úr ötlete szerint ilyenkor a dolgozó üljön kocsiba, vezessen oda-vissza 100 kilométert (kb. 3500 forint a benzinköltség, s két óra ráfordítás), hogy megvegye elővételben a jegyét egy olyan meccsre, amelyen több ezer üres hely lesz a lelátón. Nos, vezérőrnagy úr, megsúgjuk, ha valóban bevezeti ezt a szabályt, fordulóként 5-10 ezerrel csökken majd a nézőszám, azaz 1000 forintos jegyárral számolva fordulónként 5-10 millió forint kárt okoz a kluboknak.


Tudják, melyik meccsekre kell figyelni

Persze, már halljuk is a biztonságról szóló lózungot, ám ez üres szólam. A magyar foci világát ismerők (s ehhez nem kell biztonsági szakembernek lenni) pontosan tudják, hogy melyik az a 4-5 meccs évente, amely magában hordozza a balhé lehetőségét. Ezen kívül oda kell figyelni a Fradi és az Újpest vidéki túráinál, a vendégszurkolók megfelelő elszeparálásra. Az FTC–UTE kapcsán pedig évek óta garantált a háborús helyzet fél Budapesten, a zöld–lila derbire amúgy sem lehet jegyet venni a meccs napján. Más találkozókkal pedig teljesen értelmetlen foglalkozni addig, amíg nincsenek megfelelő infrastruktúrájú stadionok Magyarországon, és nem megoldható mindenütt az internetes jegyvásárlás.

A rendőrség és a magyar foci viszonya amúgy is meglehetősen ellentmondásos. A meccsek biztosításánál akadnak a viszonyokat remekül ismerő, tájékozott, roppant rugalmas, gyors és jó döntéseket hozó rendőri vezetők, s bizony sokszor a stadionok környékére keverednek az egészhez szemernyit sem konyító, ám határozottan cselekvő parancsnokok. Az egyik vidéki nagyvárosban például rendszeresen a vendégek kemény magja közé terelik a békés hazai nézőket, mert egyszerűn nem ismerik kellőképpen a környék közlekedését, s a szurkolók meccsrejárási szokásait.

De visszatérve Samu István ötletére, a dolog a két tesztmeccs alatt megbukott, normális közegben már hajítanák is a kukába. Ám Magyarországon élünk, azaz félő, hogy a sikertelen próba után természetesnek veszik a rendszer bevezetését.

 

M. B

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből
  • Magyarország vezeti a focilúzerek listáját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.