Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-26 07:00:00

A világbajnoki selejtezőn a lét a tét Mátéfi kapitány kézilabda válogatottjának

Pálingerék nyernek, vagy mindent buknak

A sportág sorsát évekre meghatározó párharc vár a női kézilabda-válogatottra. Ha nem sikerül a kvalifikáció, akkor a csapat a londoni olimpiai szereplést is elbukja.

A decemberi Európa-bajnokságon nem jutott a legjobb nyolc közé Mátéfi Eszter kapitány csapata, ezért a világbajnoki szereplésért selejtezőt kell játszania Németország ellen. Az Eb-eredménynél is elkeserítőbb volt látni, hogy súlyos morális problémák nehezítették a mieink dolgát. A válogatottnak nem volt tartása, hatalmas vereségekbe szaladt bele, a kritikus szituációkban nem volt vezéregyénisége az együttesnek.


Lélektelen játék a battai felkészülési meccsen

A balul sikerült kontinensbajnokság után a szövetségi kapitány a helyén maradhatott, s egy ideig úgy tűnt, hogy a háttérben is rendeződnek a viszonyok, hiszen reményteljes összefogási folyamat indult el. Visszatért a keretbe a rutinos Ferling Bernadett, Mátéfi Eszter rendezte vitáját a győri Hornyák Ágnessel, s az Eb-n sportszerűtlensége miatt sokat kritizált Tomori Zsuzsanna – aki belerúgott fekvő ellenfelébe – is beállt a sorba. A Fradiban ráadásul bombaformában játszott, s nemrég KEK-et is nyert.


Pálinger Katalinnal, a válogatott oszlopával a vb-szereplés kivívása után is pacsizna az ország
Fotó: palingerkatalin.hu
 

Éppen derűsebb lett volna egy kicsit a kép, amikor jött az április végi felkészülési torna Százhalombattán, ahol előbb még sikerült visszavágni a hollandoknak az Eb-n elszenvedett vereségért, a Brazília elleni produkció azonban egészen kiábrándító volt. Az sem örömteli, hogy 32-25-re nyertek a világ középmezőnyéhez tartozó dél-amerikaiak, ám ennél is bosszantóbb volt látni a csapat széteső, lélektelen játékát.


A Mocsai-ügy sem tett jót

Ehhez jött még a Mocsai-ügy, azaz napvilágra került, hogy néhány játékos még a decemberi Európa-bajnokság után megkereste Mocsai Lajost, hogy legalább a sorsdöntő vb-selejtezőre vegye át a női válogatott irányítását. A jelenleg Veszprémben és a férfiválogatott mellett dolgozó mesteredző neveket nem árult el, az eset azonban nem tett jót a németek ellen készülő csapatnak. A világbajnoki kvalifikáció ugyanis létkérdés az egész női szakágnak: ha Pálingerék nem jutnak ki a brazíliai vb-re, a 2012-es londoni olimpiáról is lemondhatunk.


Görbiczék csak akkor esélyesek, ha...

A tét tehát hatalmas, a Németország elleni esetleges kudarc évekre visszavetheti a női kézilabdát Magyarországon, a válogatott kikerülhet a nemzetközi vérkeringésből, a támogatók és a nézők egyaránt elfordulhatnak a sportágtól. Ráadásul a németek jó formában várják a párharcot, hiszen amíg a mieink Százhalombattán szenvedtek, ellenfelük egy hazai rendezésű tornán legyőzte az Európa-bajnok Norvégiát és Spanyolországot, a franciákkal pedig döntetlent játszott.


Így örül a Győr és a válogatott vezére, Görbicz Anita
Fotó: gyorieto.hu
 

Az előjelek tehát nem kedvezők, de ha a válogatott képes korábbi önmagát idézni, akkor igenis esélyes a vb-szereplésre, és az olimpiai kvalifikációs jog megszerzésére is!
Görbiczék szerdától már Balatonfüreden készülnek a vb-selejtezőre (az első meccset június 5-én Balingenben, a visszavágót június 11-én Győrben játsszák), a csapat pénteken (május 27-én) felkészülési meccset játszik a hazai bajnokság ezüstérmese, a DVSC-Korvex ellen.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.