Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-06 06:00:00

A motiválatlan magyar futball könnyű préda a csalóknak

Korábbi közönségkedvenc lehet a bundabotrány újabb érintettje

Merre és meddig vezetnek a bundaügy szálai? Életszerű, hogy csupán hat manipulált meccsel kapcsolatban vizsgálódnak? Reális, hogy csak B kategóriás focisták, bírók érintettek, hogy egyetlen korábbi ikon vagy sztár sincs benne?

„Túl egyszerű pénzkereset” – indokolta egy futballban élő, a közeget tökéletesen ismerő vezető, hogy miért is vállalják a veszélyt a mérkőzések eredményeinek befolyásolásával foglalkozók. A névtelenségéhez ragaszkodó szakértő szerint az érintettek egészen a lebukásig nem érzékelik a kockázatot, a bevétel viszont hatalmas. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a csalók egy-egy mérkőzésnél a játékosok vagy a bírók manipulálására 40−85 ezer euró közötti összeget fordítottak, s ha bejött a számításuk, 600−800 ezer eurót kasszíroztak.


Mint egy jó cégnél, mindenki tette a dolgát

A megalapozott gyanú szerint K. Zoltán 2010-ben egy olyan nemzetközi bűnszervezet tagja – egyben magyarországi vezetője – lett, amit egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amiben közvetlenül a vezető alatt K. Zoltán mellett még négy főszervező állt. Működésük elve egyszerű volt: a bűnszervezet tagjai a fogadóirodák által világszerte kínált labdarúgó-mérkőzésekből rendre kiválasztották a velük kapcsolatban álló játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolhatókat, majd a sikeresen manipulált mérkőzések eredményére különböző irodáknál fogadásokat kötöttek.


Előre tudni lehetett a vendéggyőzelmet

A magyar bajnokságból eddig egy meccset neveztek meg konkrétan: a 2010. május 5-én játszott Diósgyőr–Nyíregyháza NB I-es találkozó vált gyanússá. A meccsel kapcsolatban azonban nem is volt túl nehéz dolga a jelenleg előzetes letartóztatásban levő gyanúsítottaknak, hiszen az eredményt az „élet rendezte el” helyettük: öt fordulóval a bajnokság vége előtt a gazdaságilag és morálisan teljesen széthullott miskolci csapathoz látogatott a bent maradásért élethalálharcot folytató Nyíregyháza. Az egyiknek kellett a három pont, a másiknak mindegy volt, így nem kellett különösebb képzelőerő a jóslathoz, mi fog történni a magyar bajnokin…

Mind a hazai fogadásszervezőnél, mind a külföldi irodáknál döbbenetesen sokan fogadtak a vendéggyőzelemre, nem kellett semmilyen bűnszervezet tagjának lenni, hogy valaki előre tudja az eredményt. Csakhogy idehaza nem egyszerű ezzel sok pénzt keresni, hiszen a Szerencsejáték Zrt. – nem ok nélkül – csak ötös kötésben teszi lehetővé a magyar meccsekre a fogadást. Külföldön viszont szabad a vásár, ott könnyebb nagy pénzhez jutni.


Korábbi legenda lehet a következő

A honi futballközeg egyébként is remek táptalaja a manipulációnak, hiszen a mezőny jelentős része teljesen motiválatlan, ezért nem lenne meglepő, ha a két érintett csapat többi 2010-es találkozója is képbe kerülne a későbbiekben. Mint ahogyan a másodosztályban sincsenek különösebb kérdések, a feljutásért általában ketten-ketten brusztolnak csoportonként, kiesni nem lehet, hiszen lasszóval kell fogni az indulókat, azaz szabad a vásár, szó szerint adják-veszik a meccseket.

Az is biztosra vehető, hogy a jelenleg gyanúsított hét bundázón kívül újabb szereplői is lesznek az ügynek. Információnk szerint a nyomozók figyelnek egy válogatott labdarúgót, egy korábbi ikont, aki a barátinál is szorosabb, felvállalt kapcsolatban állt az egyik gyanúsítottal, akivel rendre együtt is mutatkozott. Úgy tudjuk, hogy a sportágban visszavonulása után is napi szerepet vállaló sztár és egykori közönségkedvenc lehet a következő őrizetbe vételi hullám legnagyobb fogása. Konkrét névvel egyelőre nem szolgálhatunk, majd a nyomozók megteszik helyettünk, de az előre tudható: bármeddig is jutnak a nyilván alapos munkát végző nyomozó hatóságok, az csak a jéghegy csúcsa lesz.

A megoldás a jelenlegi rendszer teljes átalakítása lenne: nem milliárdokat, pláne nem közpénzt kellene tolni a velejéig romlott rendszerbe, hanem amatőr alapra kellene helyezni azt: a fizetési sapka a minimálbér (78 ezer forint) lehetne, és a játékosok csak munkaidő után járhatnának edzésre. A tétlapról nyilván azonnal törölni kellene az összes magyar meccset, e nélkül esély sincs a megtisztulásra. Mindenki tudja, hogy ez lenne az egyedül járható út, de a sportágból senki nem erőlteti. Még mindig túl sokan élnek túl jól a magyar futballból.

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.