Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-11 20:00:00

Vidám foci, békés drukkerek, tiszta környezet

Exkluzív: helyszíni beszámoló a brazilverésről

Amíg a Stuttgartban légióskodó Hajnal Tamás otthon küzdött az izlandiak ellen, addig mi meg magyar megfigyelőként Stuttgartban néztük meg az augusztus 10-i barátságos találkozók legnagyobb csemegéjét, a német–brazil összecsapást: 18 év után újra nyertek a németek.

Stuttgart tegnap tele volt fekete-piros-sárga zászlós autókkal, 55 ezer ember kígyózott a felújított, csodálatos Mercedes-Benz Arena felé, közvetlenül az autógyártás bölcsőjét bemutató múzeum mellett. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) az újranyitás alkalmából egyfajta gesztusként rendezte ebben a stadionban a meccset, ráadásul a VfB Stuttgart nagy sztárja, a honosított, ám brazil születésű Cacau a német cserepadon foglalt helyet.


Piknikhangulat a stadion körül

Elegáns ruhájú párok mászkáltak üveg borospohárral a kezükben, brazil és hazai drukkerek együtt fotózkodtak, koccintottak a kriglikkel, amikor begördült a stadionba a Nationalelf busza, mire mindenki integetni kezdett a fiúknak. A német szövetség csodálatos minőségű, százoldalas (!) dokumentumot adott ki a meccsről, és minden szurkoló kapott egy A3-as eligazító lapot az összeállításról, a németek idei és jövőbeni meccseiről. A stadionban és a környékén sem volt szemét, senki nem hajított el semmit, az üvegeket, műanyag poharakat pedig azonnal bevásárlókocsikba gyűjtötték a hajléktalanok.

 
A fotóra kattintva a KÉPGALÉRIÁBA jut
Fotó: Simonyi Balázs
 

Nem volt vendégszektor, barátian megfért egymás mellett a sárga-kék és a fekete-fehér mezes drukker, noha az arányuk úgy 20:1-hez volt, így sajnos a jellegzetes szambázós-bikinis szurkolók sem érvényesültek igazán, a kivetítőkön telt, szőke szépségeket mutogattak az adásrendezők, míg a gyepen egy rezesbanda fújta, és az ifik koreografált mozdulatokkal teregették ki a zászlókat. Majd jött a csapatbemutatás, s a szpíker kérésére a közönség torkaszakadtából üvöltötte sorban a játékosok neveit.


Kassai felpaprikázta a publikumot

Speciel gyerekkoromtól németdrukker vagyok, mindig tetszett a rakkolós, lelkes, soha nem csüggedő, eredménycentrikus futballfelfogás, s az utóbbi években Klinsmann és Löv kapitánnyal mindehhez a szép, kombinatív játékot is hozzátették. Elfogult vagyok a csapattal, ahogyan a bíróval is, ugyanis Kassai Viktor vezette a mérkőzést: a lelátóról − ahonnan persze nem lehet mindent pontosan megmondani − azonban többször is tűnt úgy, hogy hibás döntést hozott; a meccs vége felé már alaposan felpaprikázta az amúgy decens publikumot egy-egy idegborzoló ítéletével. A két tizenegyes viszont teljesen jogos volt.


Visszavágtak a vb-döntőért

A németek az első tíz percet megnyomták, aztán leült a meccs, de Kassai egy buktatás fájdalomdíjaként a büntetőre mutatott, Schweinsteiger pedig bevágta, mire megszólalt a hivatalos Schwarz und Weiß-induló, elképesztő zászlólengetés közepette a B-közép elindította a lelátói hullámzást, majd egy hatalmas mezt is felhúzott a lelátón.


Fantasztikus hangulat, fantasztikus közönség, fantasztikus sportemberek
Forrás: youtube
 

A vége 3-2 a németeknek, de a brazilok csak a 92. percben zárkóztak fel egy gólra, amikor a hazaiak már ünnepelni kezdtek a pályán és a nézőtéren egyaránt. Vidám fieszta indult, persze visszafogott német módra, a meccs lefújása után pedig a pályán azonnal megkezdődött a kirúgott fűcsomók öltönyös urak és hölgyek általi javítása… Öt gól esett (3-2), vagyis a németek javítottak a brazilok elleni győzelmi arányukon, és ha csak barátságosan is, de visszavágtak a 2002-es vb-fináléért.

 NÉMETORSZÁG–BRAZÍLIA 3–2 (0–0)
Stuttgart, Mercedes-Benz Arena, 55 ezer néző.
Gól: Schweinsteiger (60. – 11-esből), Götze (67.), Schürrle (80.), ill. Robinho (71. – 11-esből), Neymar (92.)

 

 

 

 

 

Simonyi Balázs


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.