Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-10-25 16:01:00

Gólzáporok focimeccsen egykor és ma

Emlékezetes kiütések

A hétvégén az Eredivisie 10. fordulójában a PSV Eindhoven (többek között Dzsudzsák Balázs két góljával) 10-0-ra győzte le örök riválisát, a Feyenoordot. A rotterdami szurkolók számára gyászos október 24-e után, magyar és nemzetközi focitörténelem nagy kiütései között szemezgettünk.

Egyelőre maradjunk a Philips Arenában, ahol vasárnap délután tízet számolt az ellenfélre az örömittas eindhoveni publikum. A szezonban gyengélkedő Feyenoord játékosai lehajtott fejjel baktattak az öltözőbe, látszott rajtuk, hogy legszívesebben azonnal eltűnnének a világ szeme elől, s belátható időn belül nem is kerülnének elő rejtekhelyükről.

„Gyászos nap ez a klub történetében” – foglalta össze a csúfos zakó utáni érzéseit Mario Been, a vendégek edzője, aki egykoron játékos pályafutásának legszebb időszakát is a Feyenoordban töltötte. „Bizony gyászos nap, olyan, amelyről még évtizedek múltán is beszélnek majd, amelyre a Feyenoord drukkereit is emlékeztetni fogják minden eindhoveni vizitjük alkalmával, még évtizedek múltán is.”

A magyar labdarúgás történetének hasonló, hosszú évekre kiható eredménye volt, az 1976-ban lejátszott Fradi – Újpest rangadó. A zsúfolásig megtelt Népstadionban a megszokott kettős rangadó fő eseménye volt a „zöldek” és a „lilák” összecsapása, melyet 8-3-ra nyertek meg az újpestiek. Fazekas László egymaga ötször volt eredményes, Fekete László két, Törőcsik András egy gólt tett hozzá az Újpest diadalához, amelyről még pesti vicc is született. „A Fradi szurkolót onnan lehet megismerni, hogy ha kerékpározik, az első kerékben hármas, a hátsóban pedig nyolcas van!” A Ferencváros abban az évben, a liláktól elszenvedett csúfos vereség ellenére megnyerte a bajnokságot, erre azonban kevesebben emlékeznek, mint a 3-8-ra. A lila-fehér hívek számára feledhetetlen eredmény emlékét, az újpesti stadionújság neve is őrizte, egészen 2010 szeptemberéig. Idén szeptember 11-én, a Megyeri úton 6-0-ra verte az Újpest a Ferencvárost, s ennek örömére a már említett kiadvány neve is megváltozott, azóta „6-0” az újpesti focimagazin elnevezése.

Természetesen a labdarúgó világbajnokságok történetében is akadtak egyoldalú mérkőzések, örömteli, hogy az örökrangsort egy magyar siker vezeti, sőt a második helyen is egy honfitársaink által előidézett gólzápor áll. A listavezető, az 1982-es, spanyolországi vb-n, Elche-ben lejátszott Magyarország-Salvador meccs. A mieink 10-1-re nyertek (Kiss László 3, Nyilasi Tibor és Fazekas László 2-2 gólt szerzett, Pölöskei Gábor, Szentes Lázár és Tóth József pedig egyszer-egyszer volt eredményes). Fájdalom, hogy ezzel az eredménnyel sem jutottak tovább a csoportjukból.

A második helyezett, (egy 1974-es Jugoszlávia-Zaire meccsel holtversenyben) az 1954-es világbajnokság csoportmeccse, ahol az Aranycsapat találkozott a jobb sorsa érdemes dél-koreai válogatottal. A zürichi futballbarátok még sokáig beszéltek a magyar varázslók parádéjáról, hiszen Kocsis Sándor 3, Palotás Péter és Puskás Ferenc 2-2 valamint Czibor Zoltán és Lantos Mihály 1-1 góljával 9-0-ra nyert Magyarország.

A koreaiaknál is rosszabbul járt Amerikai-Szamoa válogatottja, amikor 2001. április 11-én Ausztráliában játszott világbajnoki selejtezőt. A földkerekség legrosszabb nemzeti együttese 31-0-ra (!) kapott ki a Coffs Harbourben megrendezett mérkőzésen. A hazaiak közül Archie Thompson egymaga 13 gólt szerzett (az első félidőben 33 perc alatt ért el „mesternyolcast”), de a nyolc találatig jutó David Zdrilic számára is emlékezetes marad a meccs.

Valószínűleg nem felejti el a 90 percet Nicky Salapu sem, ugyanis ő állt a vendégek kapujában. A meccs idején 21 éves hálóőr karrierjét nem törte derékba a 31 kapott gól, sőt 2008-ban Ausztriába, a legalacsonyabb osztályban szereplő SC Mauerbach csapatához igazolt.

Bereczky Attila
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.