Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-11-01 16:20:00

Szellemeskedés

Halloween: a tökfilkó emlékezete

Jack, a tökfilkó emlékére válnak szellemé, zombivá, halott menyasszonnyá az amerikai gyerekek, s ezért lett a töklámpás a Halloween szimbóluma.

Gyerekeink már az óvodában, az iskola alsó tagozatán megismerkednek az amerikai halloween-i szokásokkal. Az ijesztő maszkok, jelmezek, a töklámpás vigyorgó feje tetszik nekik, mert a gyerekek egyébként is szeretnek biztonságos helyen borzongani egy kicsit. Ijesztgetni egymást és magukat, „szellemeset”, vagy „zombisat” játszani. Ám Jack, a tökfilkó történetét még a nagyobbak sem igen ismerik. Jack, a hiedelem szerint egy tréfás kedvű kovácsmester volt, aki bizony nem vetette meg a jó fajta whiskey-t sem. Duhaj kedvében sokakat megviccelt.

Egy napon azonban magával az ördöggel húzott ujjat. Amikor elérkezett Jack órája és a Sátán eljött a kovácsmesterért, az előkapta hatalmas pörölyét, hogy agyoncsapja az ördögöt, aki ijedtében felszaladt egy hatalmas fára. Jacknek sem kellett több: vasszögekkel keresztet vert a fa kérgébe, s kajánul leste, vajon mit tesz az ördög.

Nem tett az semmit, csak gubbasztott a fa tetején, mert tudvalevő, hogy a Sátán irtózik Krisztus keresztjének még a látványától is. Egy idő után alkut kötöttek, s az ördög jó darabig nem is háborgatta Jacket. Amikor mégis meghalt, a mennyországba nem engedték be az iszákos kovácsmestert, aki a pokol tüzéből csent magának egy kis szikrát. Azt tette töklámpásába, és így botorkál a világ végezetéig a mennyország és a pokol között, nyugalmat nem lelve.

Jack emlékére válnak szellemé, zombivá, halott menyasszonnyá az amerikai gyerekek, s ezért lett a töklámpás a Halloween szimbóluma.


 

Ugye elengedsz?


Nem csoda hát, ha a vallásos amerikai szülők nem örülnek túlzottan, ha csemetéjük halloween-partira készül. A protestáns és az evangélikus gyülekezetekben egyre inkább elterjed az a szokás, hogy a szellemeskedés helyett angyalosat játszanak a gyerekekkel. Az angolszász ünnepkörben ugyanis Mindenszentek (All Saints Days) előestéjén tartják a Halloweent. A név eredet formájának (All-Hallows-Eve) jelentése is a Mindenszentekre utal, mivel az óangolban a hallow szó „szent”-et jelentett. Így teljesen logikusnak tűnik az amerikai szülők azon kezdeményezése, hogy Mindenszentek előestéjén, ne ijesztő szörny-, hanem angyaljelmezbe bújjanak a gyerekek. 
 

Sok helyütt a gyülekezetekben egy nagy buli keretében közösen készítik el a jelmezeket, majd gospeleket énekelve járják körbe a várost. Ezzel az amerikai vallásos szülőknek nemcsak az a céljuk, hogy a negatív hatásoktól megóvják gyermekeiket, hanem fel akarják hívni környezetük figyelmét a megváltás lehetőségére is.

Miklya Luzsányi Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Halloween
  • Halott barátok a sarkon
  • Mi köze a részeges kovácsmesternek Jézushoz?
  • Jézus Ween vagy Halloween?
  • A keresztény hagyománynak nincs köze Halloweenhez

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.