Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-12-10 06:55:00

Szétszedhető műtőasztal és antik lázmérő

Orvosi múzeum nyílt a Jánosban

Múzeum nyílt a 300 éves Szent János Kórházban. A tárlaton megtekinthetők a magyarországi ápolórendek öltözékei és megtudható, milyen szerepet játszottak a gyógyításban az apácák.

Az ápolástörténeti gyűjteményt az intézmény megalapításának 300. évfordulóján nyitották meg az érdeklődők előtt. A múzeum létrehozására már 1996-ban, a mostani kórházépület alapkőletételének 100. évfordulóján is történt kísérlet, ám az akkor megnyitott ápolástörténeti tárlat nem maradhatott sokáig a kórház kápolnájának folyosóján.
 

A közel négy évtizede a kórházban dolgozó Katona József szájsebész főorvos gyűjteményéből került a látnivalók közé számos különleges orvosi műszer (régi sterilizátorok, fogók, sztetoszkópok, fecskendők), gyógyszer, gyógyszeres doboz. A főorvos nagyapjának az 1920-as években készült lázmérője, valamint a két világháború közti időszakból származó, kicsinyített, szétszedhető nőgyógyászati műtőasztal is a kiállított tárgyak között szerepel.

Különleges színfoltja a kiállításnak az a 23 bábu, melyek a kórházi betegápoláshoz 1948-ig szervesen hozzátartozó a magyarországi ápolórendek, többek között a Szent Erzsébet Rend, a Kékkeresztes Márta Betegápolók Rendje, az Istenes Szent Jánosról Elnevezett Betegápoló Irgalmasrend, a Szent Kamilláris Rend, vagy az Assisi Szent Ferenc leányai öltözeteit viselik. A kiállított dokumentumukból megtudhatjuk, hogy a Szatmárnémetiben alapított Szatmári Irgalmas Rend nővérei missziójuk során Kínáig is eljutottak, s Paoking városában nevelték és gyógyították a legszegényebbeket.
 

A Szent János Kórház története 1710-ben kezdődött, az elődjének tekintett Széna téri kórház megalapításával. Ezt a kezdetben inkább szegényháznak mondható – rossz körülmények közt élő, ragályos betegeket ápoló – 12 ágyas intézményt alakították át 1820-ban 100 ágyas, műtővel ellátott polgári kórházzá, s keresztelték mai nevére.  A mai Diósárok dűlőn emelt pavilon-rendszerű kórházat 1898-ban nyitották meg 420 ággyal. A kórházban 1896-tól a Páli Szent Vincéről Elnevezett Irgalmas Nővérek Rendjének tagjai dolgoztak.

Csikor Ottó
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.