Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-22 15:50:00

Ma 200 éve született a híres zeneszerző

World Liszt Day: az egész világ ünnepel

Liszt Ferencre emlékezik ma a világ. Nemcsak hazánkban,hanem számos külföldi helyszínen is megemlékeznek a tehetséges zongora virtuóz születésének 200-adik évfordulójáról.

Az ünnepre még a google kezdőlapja is „Liszt-ruhába” öltözött. A World Liszt Day, azaz a Liszt világnap keretében ma este a világ számos koncerttermében hangzik fel a zeneszerző Krisztus oratóriuma, például Párizsban, Bayreuthban és Szöulban. De az Egyesült Államokban és Európa legtöbb országában is koncertekkel, illetve más programokkal idézik meg Liszt Ferenc alakját.


Liszt egy kicsit mindenkié


A zongoraművész 1811. október 22-én Doborjánban (ma Raiding), Ausztriában született, magyar édesapja egy bécsi polgárlányt vett feleségül. Liszt kilenc évesen Sopronban lépett fel először, utána Bécsben aratott óriási sikert. Már fiatalon bejárta Európát. 17 évesen elvesztette édesapját és az első szerelme is csalódással végződött, ezért évekre visszavonult.

Az 1830-as francia forradalomban már Párizsban volt, ahol Marie d’Agoult grófnőtől három gyermeke született. A 30-as években több európai hangversenykörutat tett Portugáliától Oroszországig. Az 1838-as pesti árvíz után koncertet adott a károsultak javára és a Nemzeti Zenede megalapítására alapítványt hozott létre. 1848-tól Weimarban élt, ahol barátságot kötött Wagnerrel. Később feleségül akarta venni a lengyel származású Carolyn Sayn-Wittgenstein hercegnőt, azonban ez a terve meghiúsult. Ezért 1865-ben a mai diakónussággal egyenértékű papi rendet vette fel Rómában, ettől kezdve pedig abbénak szólították és egyházi ruhát viselt. Élete során sokat munkálkodott az egyházi zene megreformálásán, melyben IX. Pius pápa is sokat segített neki. 1869-től Pest, Róma és Weimar között osztotta meg életét, 1875-ben megalapította Budapesten a Zeneakadémiát, melynek az elnöke lett. 1886-ban Bayreuthban halt meg.


Nemzetközi programok


Belgrádban szobrot avatnak Liszt Ferenc emlékére, ami a Magyar Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének ajándéka. A Gerő Katalin szobrászművész által készített mellszobor Chopin szobra mellett kap helyet a Zeneakadémiával szemközt fekvő Manjež parkban. A bécsi Radio Stephansdom műsorában oktober 17 és 30 között, a Liszt-év alkalmából, minden Magyarországról szól, a Liszt művek mellett.

A World Liszt Day alkalmából a párizsi Szent Lajos kápolnában, a bécsi Stephansdomban, a prágai Szent Vitus-székesegyházban, a bayreuthi városházán, a szöuli Koyang Armnuri Aramban, a vilniusi nemzeti hangversenyteremben, a pozsonyi Szent Márton Dómban szinte egyszerre hangzik fel a zeneszerző Krisztus oratóriuma. Londonban a Royal Festival Hallban egész napos műsor várja a látogatókat.

Az évforduló alkalmából Liszt Ferenc-emléktáblát avattak Liverpoolban, a nyugat-angliai város Playhouse színházának falán, azon a téren, ahol 1840. december 1-én Liszt Ferenc koncertezett. Zsigmond András, Magyarország tiszteletbeli liverpooli konzul ötletét nagyon sok helyi támogatta. Liverpoolban olyan mértékű a rajongás Liszt zenéje iránt, hogy a tábla „szinte saját magától került” a színház falára – fogalmazott a tiszteletbeli konzul.

K.M., mti

 

 A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.