Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-14 20:30:00

Máig folyik a vita arról, miattuk lett-e öngyilkos a két tinédzser

Budapesten játszott utoljára a Judas Priest: ördögtől való?

Sírfelirat című búcsúturnéjuk utolsó állomása volt a Sziget. „Júda Papja” botrányt botrányra, sikert sikerre halmoz. Saját videónk, és egy kis történeti áttekintés.

A Judas Priest Epitaph (Sírfelirat) című búcsúturnéjának utolsó európai állomása volt a Sziget. A zenekart, amely világszerte több mint 40 millió lemezt adott el, szokás a heavy metal keresztapjaként is emlegetni. Az együttest gyakran illetik a Metal Gods (metál-istenek) jelzővel is, mely az 1980-ban megjelent British Steel album hasonló című számából eredeztethető, s  Halfordot is gyakran nevezik Metalgod-nak. De sokan nevezik a sátán prófétáinak, gyilkosoknak, ifjúság megrontóinak is a csapatot. A Júda Papja nevet egyébként Bob Dylan The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest dala hallatán vették fel a hetvenes évek végén.


Botrány, homoszexualitás, öngyilkosság

Ők használtak először először kiszegecselt bőrruhákat,kiegészítőket, melyek később a heavy metal szubkultúra szerves részévé váltak. Lemezeikre előszerettel sütötte rá az amerikai konzervatív média, hogy sátáni üzenetet hordoznak. Rossz fényt vetett a zenekarra a 2000-es évek közepén felröppent hír is, miszerint Dave Holland, az együttes korábbi dobosa szexuálisan zaklatta egyik tanítványát, aki nem mellesleg fiú volt. Holland tagadta a vádakat, de letöltendő börtönbüntetést kapott. S miután a konzervatívok megtudták az énekesről, Rob Halford-ról is (aki mellesleg középvekvésből simán átcsap szopránba) hogy homoszexuális, már csak titokban hallgatták a dalait. 

1985-ben alakította meg Tipper Gore (Al Gore szenátusi képviselő és későbbi demokrata alelnök neje) és három másik politikusfeleség a PMRC (Parents Music Resource Center) szervezetet, amely a nézetük szerint erkölcstelen pop- és rockzenei produkciók ellen szállt harcba. Ugyanebben az évben, karácsony előtt két nappal két nevadai fiatal, a 18 éves Raymond Belknap és a nála két évvel idősebb James Vance egész délután ittak, szívtak és Judas Priest-lemezeket hallgattak. Este szétverték a szobát, aztán elmentek a közeli templomkert játszóterére, és öngyilkosok lettek egy lefűrészelt csövű, 12-es kaliberű puskával. James Vance túlélte, de az arcát összroncsolta a golyó. Négy hónappal később levélben próbálta magyarázni az eseményeket: „Azt hiszem, az alkohol és a Judas Priest vezetett minket, hogy elhiggyük: erre az életre a halál a megfelelő válasz.”


A nagy Judas Priest-per

Az anya megmutatta a levelet pár ügyvédnek, akik leszögezték: a Judas Priest együttes 1978-as Stained Class albuma felelős a történtekért. Az ügyből 1990 nyarán lett per; az volt a vád, hogy az album szövegeibe a zenekar szubliminális (tudatküszöb alatti) üzeneteket rejtett, amely öngyilkoságba hajszolta a fiatalokat. A tét 6, 2 millió dollár kártérítés, és az alkotói szabadságot érintő precedens volt. A per folyamán James Vance öngyilkos lett.


Halford-nak a bíróság előtt is énekelnie kellett, hogy bizonyítsa, nem akart öngyilkosságra szólítani

 

Vance-ék szakértői a dalokban találtak rejtett üzeneteket, többek közt olyanokat, hogy „próbáld ki az öngyilkosságot!”, „halj meg!”, vagy „tedd meg!”. Az alperes által felkért szakértők azzal érveltek, hogy nincs tudományos alapja a tudatalatti üzenetek létezésének. A felperesi képviselők azonban azt is bizonyítani akarták, hogy egyes dalok visszafelé játszva titkos mondanivalót tartalmaznak. Egy általuk felkért hangmérnök a „picsába az Úrral, picsába mindenkivel!” mondatot is hallani vélte. Emellett a borítót is felhozták bizonyítékként: ezen fémfej látható, amin áthalad egy lövedék. A felperesi oldal úgy vélte, a Better By You, Better Than Me című dalban megtalálható a „tedd meg, tedd meg!” felszólítás. Rob Halfordnak ezért el is kellett énekelnie a szám kifogásolt részletét a bíróság előtt. Végül felmentő ítélet született.


Ki tehet róla, ha valaki egy alkotás nyomán szörnyűséget művel?

Az alapkérdés persze változatlan, és számos válasz születik rá. Nemrégiben a norvég tömeggyilkos azt állította, Lars Von Trier  Dogville c. filmje inspirálta. Von Trier vajon tehet erről? Goethe az Ifjú Werther szenvedései című regénye öngyilkossági hullámot indított annak idején Európában: Goethe tehet erről? Vagy akár gondolhatunk a Szentírásra is, amelyre hivatkozva rengeteg szörnyűséget követtek már el a világban, nyilvánvalóan a Szerző  eredeti szándéka ellenére. 

Ugyanakkor fennáll a dilemma, hogy az erőszakra vagy devianciákra való nyílt felszólítás az alkotói szabadság körébe tartozik-e. Mindenesetre azt nem sikerült bizonyítani, hogy a Judas Priest valaha bármi rosszat akart. Az öngyilkosságok, a brutalitás, a bálványimádás, az erőszak mögött azonban a keresztény hit szerint mindig áll valamilyen személyes sötét erő, amely arra szakosodott, hogy pusztítson.

 

Mindennapi összeállítás

források: recorder.blog.hu, Wikipaedia, www.judaspriest.com

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.