Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-11-13 21:00:00

Istennek csak jó tulajdonságai vannak

Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!

Az amerikai hip-hop énekes, Shai Linne nemcsak szokásosan dicsőít: új lemezében teológiai tanításokat – például az eleve elrendeltetést – énekel meg.

A napokban jelent meg a keresztény hip-hop előadó, a washingtoni Shai Linne régóta várt albuma, az Attributes of God, ami körülbelül Isten „jegyeinek”, „tulajdonságainak” fordítható. A lemezt az angol Arthur W. Pink, az 1952-ben elhunyt puritán protestáns teológus hasonló című könyvével együtt is meg lehet rendelni. Erős üzenet, ha egy lemezt egy ilyen összetett kérdést taglaló könyv mellett árulnak. Végül is Isten a teljes és tökéletes egység értelmében bizonyára egyszerű, saját véges perspektívánkból viszont a Mindenható jellemzői ellentmondásosnak, akár zavarba ejtőnek is tűnhetnek.

A fiatal evangéliumi keresztény Shai Linne a bizonyság arra, hogy Istennek humora van. Gyermekkorában kifejtette anyjának, hogy sosem fog megtérni. Nem csoda, hogy az Úr kiválasztotta. Óriási lámpaláztól szenvedett és utált a színpadon szerepelni – 2005-ös The Solus Christus Project című debütáló sikeralbuma óta Isten segíti gátlásosságában.


Csak Te vagy gyönyörű – és láthatatlan!

Többször megírtam már, hogy szerintem a keresztény hip-hop figyelemre érdemes jelenség és értékes irány. Szerintem a műfaj segítségével teológiai igazságokhoz kerülhetünk közelebb. Meghallgatva a lemezt, úgy érzem, ez az anyag alkalmas lehet arra, hogy erről az álláspontomról meggyőzze az eddig kétkedőket is. Az album első számától az utolsóig valamennyi Isten egyes jellemzőivel foglalkozik. Lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni a különböző felvételek mondanivalójával, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a lemez meg van töltve teológiával.

Isten dicsősége című számában (The Glory of God) Linne a Föld teremtésének történetét eleveníti fel, Istenünk az egekben című dalában (Our God is in the Heavens) pedig az eleve elrendeltetés szépségéről énekel.


Jupiter, Plútó, Szaturnusz és a többiek... áldják a Neved!

A korábbi, teológiával foglalkozó kiadványok, beleértve Shai előző munkáit is, produkciós szempontból jócskán elmaradnak ettől az albumtól (azok sem rosszak, de más súlycsoportba tartoznak), de ez a téma inkább egy lemezismertető cikkre tartozik majd. Itt az a fontos, hogy a teológia nagyszerű dolog, és nekem nagyon teszik, hogy közvetítésére sokféle médiumot használnak. Mindig lázba hoz, ha teológiai témák a megszokottól eltérő kontextusban: dalokban, blogokban, versekben vagy filmen jelennek meg. Ha jól csinálják, az így alkalmazott teológia hatásosabb, elgondolkodtatóbb lehet, mint a hagyományos „iskolás” megközelítések.
 

mi/James F. Arnold, amerikai teológus
Forrás: The Evangelical Outpost

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!
  • Orvosi műhiba miatt halt meg Michael Jackson?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.