Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-26 16:15:00

Hatalom, gazdagság, hírnév

Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)

Jézus Krisztus alakja nemcsak a teológusok és a történészek fantáziáját mozgatja meg, sok világi zenekar is utal rá. A Recorder zenei újság azokat a bandákat gyűjtötte össze, akik a nevükbe illesztették Jézus nevét.

The Jesus And Mary Chain

Mind közül a legismertebb talán Jim és William Reed legendás zenekara, a nevét vagy egy Bing Crosby-filmből vagy egy müzlisdobozról (vagy egészen máshonnan) kölcsönző skót Jesus And Mary Chain, mely a mézédes dallamok és a zajos gitárok hibátlan kombinációjával hódított változó felállásain keresztül (a legelső időkben a Primal Scream későbbi frontembere, Bobby Gillespie állt a dobok mögött) – írja Szabó Benedek a Recorder karácsonyi számában. Psychocandy című, 1985-ös bemutatkozó albumuk a mai napig az egyik legtöbbször citált indie csúcslemez, rajta a Just Like Honey felejthetetlen slágerével. A zenekar későbbi kiadványain sem adott sokkal alább a színvonalból, meglepően könnyen vészelte át a kilencvenes évek első felét is (bár ekkor azért már jóval kevesebb figyelem övezte Reidék munkásságukat), míg aztán a két testvér közti feszültség 1999-ben hosszú évekre véget vetett a közös munkának. 2007 nyarán a kaliforniai Coachella fesztiválon újra színpadra álltak, az értelemszerű folytatás pedig a beígért új nagylemez lett volna – amire a mai napig várunk. (A nyitóképen a Jesus and Mary Chain két tagja látható.)


The Jesus And Mary Chain – Just Like Honey (Video)

The Jesus Lizard

Ha a Jesus And Mary Chain notórius koncertzenekar volt (negyedórás fellépésekkel), mit mondjunk a fellépésein hihetetlen energiákat mozgósító Jesus Lizard noise-rockereiről? David Yow személyében a független alternatív rockzene talán legszuggesztívebb frontemberét tudhatták magukénak, Steve Albini segítségével megtalálták a tökéletes hangzást, 1993-ban közös kislemezt jelentettek meg a Nirvana együttessel, két évvel később szerződtette őket a Capitol Records – valahogy mégsem jött össze a dolog. A tagcserék, a konfliktusok és az underground státusból kitörni képtelen formáció csökkenő lemezeladásai végül a nagykiadós szerződés felbontásához, majd nem sokkal később feloszláshoz vezettek. 2008-ban pár fesztiválfellépés erejéig újra összeállt a zenekar, ám a tagok nem győzték hangsúlyozni: ez volt az utolsó alkalom. És hogy honnan a név? A Jesus lizard – avagy Jézusgyík – a bazilikusz közkedvelt elnevezése.


The Jesus Lizard – Nub

Jesus Loves You

A Culture Club excentrikus ex-frontembere, Boy George az első sikeres szólólemeze után az elektronikus tánczenével kezdett kacérkodni. Mindössze egy év leforgása alatt meg is jelentette Tense Nervous Headache (1988) és Boyfriend (1989) című kiadványait, melyekkel a slágerlisták helyett a klubokat hódította meg. Gyorsan kreált hát egy Angela Dust névre keresztelt alteregót, aki a new age, elektronika és indiai népzene egyvelegét játszó Jesus Loves You nevű zenekarral három év alatt hét kislemezt és egy viszonylag sikeres nagylemezt jelentetett meg (The Martyr Mantras – 1990), majd George egyre kínosabb Hare Krishna-mániája és a gyenge lemezeladások miatt feloszlott.


Jesus Loves You – Bow Down Mister

– Ezekben a zenekarokban az a közös, mármint a Jesus néven kívül, hogy hatalmat, gazdagságot, hírnevet akarnak (különben nem lennének a popzenében), és a Jézus szó arra szolgál, hogy mindezt egyberántsa. A nevek erejét ösztönösen érezzük. Azok számára, akik a keresztény kultúrában nőnek fel, Jézusban mindez megtestesül. – idézi Szabó Marianne Faithfull énekesnő témába vágó cikkét, mely az amerikai Interview magazinban jelent meg 1992 decemberében.


forrás és további „jézusos" zenekarok: Recorder Magazin
nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!
  • Orvosi műhiba miatt halt meg Michael Jackson?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.