Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-01-05 14:54:00

Isteni akarat vagy ihlet?

Bon Jovi: egy angyal csókja

A 28 éves Bon Jovi lett 2010 legsikeresebb zenekara. A keresztény jótékonysági alapítványban tevékenykedő rockzenészek dalaikban hitbeli kérdéseket is felvetnek.

Idén is összeállította az amerikai Pollstar a legtöbb jegyeladást produkáló zenekarok névsorát, és a 18 éve alapított Bon Jovi lett a befutó; 201,1 millió dollár, azaz 42,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el az együttes, amit 80 fellépés során keresett meg. A The Circle Tour (A körutazás) című turnéjuk során a hat srác Nyugat-Európa, Óceánia, Kanada, Dél-Amerika és az Egyesült Államok nagyvárosait járta végig.

John Francis Bongiovi Jr. – közismert nevén Jon Bon Jovi – 1983-ban, iskolakerülő haverjával, David Bryan-nel alapította az együttest, s kezdetben főleg tehetségkutatókon szerepeltek – eredménytelenül. A folyamatos fellépések során azonban sikerült annyira felkelteniük maguk iránt az érdeklődést, hogy Bon Jovi című bemutatkozó lemezüket egy csapásra megismerte Amerika.
 


Az ezidáig 11 stúdióalbumot megjelentető, több mint 2600 koncertet adó, 50 országban 34 millió ember előtt fellépő zenekar az 1980-as években kétségtelenül a pop-metál zenei stílus megalkotójává lépett elő, amely a korai kemény rock stílust vonzóan melodikussá tudta tenni minden korosztály számára. A 1990-es évektől a Bon Jovi tagjai elhagyták a csillogó ruhákat, feszes műanyag nadrágjaikat, loboncos hajukat, és új külsővel a ballada rock, azaz a súlyosabb, monumentálisabb zene fele vették az irányt. Az 1992-es Keep the faith (Tartsd meg a hited) lemezük hatalmas sikert aratott, amivel a zenekar a szakma legmagasabb csúcsára jutott föl.

 

Nem kell templomba járni

Egy nem rég készített interjúban Jon Bon Jovi mesélt keresztény neveltetéséről, amit katolikus iskolában kapott. Vallásosságával kapcsolatban kifejtette, hogy Isten mindenhol ott van és körülveszi, és nem feltétlen kell ahhoz templomba járnia, hogy beszélni tudjon hozzá, ahogyan azt a Bang a drum (Üsd a dobot) című szám dalszövegében is megírta. Más forrás szerint 1995-ben a These days (Manapság) című lemez megírásakor gyakran merült fel benne: vajon isteni akarat hajtja, vagy inkább köszönettel tartozik neki az ihletért.

Az olyan dalok szövegei, mint a Kidnap an angel (Elrabolni egy angyalt), a Kissed by an angel (Egy angyal csókja), a Backdoor to heaven (A menny hátsóbejárata), vagy a Talk to Jesus (Beszélj Jézushoz) és a Damned (Átkozott) árulkodnak a valláshoz való kötődéséről.
 


Az énekes továbbá Habitat for Humanity (Élőhely az Emberiségnek) nevű keresztény jótékonysági program egyik alapító nagykövete, illetve a JBJ Soul Foundation  (JBJ Lélek Alapítvány) létrehozója, amely 2006 óta nyújt segítséget a nehéz helyzetben lévő családoknak és hajléktalanoknak.

A világszerte 120 millió eladott lemezzel büszkélkedő Bon Jovi idén Európában is fellép, de Magyarországon továbbra sem tervez fellépést.

 

Horváth Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.