Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-21 17:38:00

Líbia: Oroszország kritizálja a nyugati katonai akciót

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt "keresztes hadjáratokra" mozgósító "középkori felhívásra" emlékezteti a Líbiával kapcsolatos legutóbbi ENSZ-határozat. Ezt maga a kormányfő jelentette ki hétfőn az udmurtföldi Votkinszkban, az ottani fegyvergyárban.

A Kadhafi-rendszer nem felel meg ugyan a demokratikus előírásoknak, ez azonban még nem igazolja a katonai beavatkozást. A Nyugatnak nincs joga, hogy az egyik fél oldalán beavatkozzon ennek a "bonyolult államnak" a belső konfliktusába - fűzte hozzá. Oroszország a Líbia feletti légtérzár megteremtését célzó határozat elfogadásakor tartózkodott a szavazástól.
A Líbiában most zajló események alátámasztják, hogy Oroszországnak békeszerető politikája ellenére növelnie kell védelmi képességét, s annak ellenére, hogy "senkivel nem szándékozik viszályba keveredni, még kevésbé háborúzni" - nyomatékosította Putyin.
Kijelentette: nem is a fegyveres konfliktus aggasztja, hanem az, hogy manapság milyen könnyen születnek döntések az erőszak alkalmazásáról szuverén államokkal szemben; az Egyesült Államok politikájában tartós tendenciává válik a más államok belügyeibe való beavatkozás.
Putyin Votkinszkban, a hadiipar fejlesztéséről és a fegyverkezési program teljesítéséről tartott értekezleten bejelentette: Oroszország 2013-tól megduplázza a hadászati és harcászati rakétakomplexumok gyártását, a hadsereg új Jarsz és Bulava hadászati, illetve Iszkander-M harcászati rakétákat kap.
Hangsúlyozta: nem csupán néhány, korszerű technikával felszerelt egység kell, hanem integrált egységeket kell létrehozni, s ennek jegyében minden légvédelmi rakétás egységet új Sz-400 - Triumf - típusú rendszerekkel és Pancir-Sz komplexumokkal látnak el, továbbá jelentős összeget költenek a haditengerészeti flotta korszerűsítésére is.
Putyin megismételte, hogy a hadsereg felszereltsége 2020-ra 70 százalékban a lehető legkorszerűbb fegyverekből fog állni.
Beszámolója szerint az orosz hadipar termelése 13 százalékkal nőtt az előző évihez képest, további jelentős potenciállal bír, számos vállalatnál fejlesztések folynak és a termékekre jelentős a kereslet a világpiacon.
Hangsúlyozta, hogy az állami program keretében több mint 20 ezer milliárd rubelt fordítanak a hadiipar fejlesztésére 2020-ig, ez az előző program háromszorosának felel meg. Mindezt az állam a fejlett technológiákba való befektetésnek tekinti, amitől elvárja, hogy hatása később kiterjedjen a civil szektorra is.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.