Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szabados Ádám blogbejegyzése
2011-03-19 15:26:00

Szabados Ádám a mindenség vajúdásáról

A japán földrengés a világ végének közeledését jelzi?

„Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” (Mt. 24,6-8)

A japán földrengés óta a világ megint sokkal sérülékenyebbnek és törékenyebbnek látszik. A sokkoló képek hatására elindult keresztények között a szokásos találgatás: vajon ez az újabb földrengés a vég közeledtét jelzi? Máté evangéliumában maga Jézus említi a földrengéseket második eljövetelével összefüggésben. Amikor a tanítványok a világ végének jeleiről kérdezik a Mestert, ő többek között ezt válaszolja nekik: „Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” (Mt 24,6-8)

 

Az Apokalipszis lovasai, középkori metszet (ismeretlen alkotó)

Vajon a japán földrengés azt jelzi, hogy Jézus második eljövetele küszöbön áll? Azt javaslom, nézzük meg közelebbről, hogy Jézus miről is beszél a Máté 24-ben, amikor a földrengéseket említi. A tanítványok a világ végének jeleiről kérdezik őt: „mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének (συντελείας τοῦ αἰῶνος)”? Jézus a válaszában említ konkrét jeleket, amelyekből a világkorszak végére következtethetünk. Elmondja, hogy az Emberfia megjelenését nagyon nyomorúságos napok előzik meg, de Isten megrövidíti ezt az időszakot, hogy a választottai megmenekülhessenek (21-22). A vég (τὸ τέλος) közelségét jelzi majd a „pusztító utálatosság”, melyet a szent helyen lehet majd látni (14), csodatevő álmessiások fellépése, akik a választottakat is megpróbálják megtéveszteni (24-26), és korábban soha nem látott kozmikus jellegű változás az égen (29). Ezekből a jelekből Jézus szerint tudhatjuk, hogy közel a vég (32-33).

De mi a helyzet a földrengésekkel? Figyeljük meg még egyszer Jézus szavait: „Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég (ἀλλ᾽ οὔπω ἐστὶν τὸ τέλος). Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” A japán földrengést látva akkor következtethetünk a vég (τὸ τέλος) közelségére? Jézus szerint éppen ellenkezőleg, a földrengések, háborúk, éhínségek még nem a vég jelei. Az egész korszakban lesznek háborúk, földrengések, éhezés, ezekből ne olvassuk ki a vég közelségét (οὔπω ἐστὶν τὸ τέλος). Ezeknek a dolgoknak „meg kell lenniük”. A japán földrengés ugyanúgy hozzátartozik a jelenlegi világkorszak szülési fájdalmaihoz, mint annakidején a lisszaboni, a törökországi, a chilei, vagy a haiti földrengés. Ugyanúgy hozzátartozik, mint a háborúk: a gótok és a rómaiak küzdelme, a keresztes hadjáratok, a törökkel vívott várvédő harcaink, a harmincéves vallásháború, a Rákóczi-szabadságharc, Napóleon hódításai, vagy a két világháború. Ezek nem a vég közelségének jelei.

 

Az Apokalipszis lovasai, mai festmény (ismeretlen alkotó)

 

Ha nem a vég közelségének jelei, akkor miért említi őket Jézus mégis a vég eljövetelével kapcsolatban? Egyrészt éppen azért, hogy a háborúkból, éhínségekből és földrengésekből ne vonjunk le helytelen következtetéseket: „Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég.” Másrészt azért, mert ezek az események valamilyen módon mégis a vég eljöveteléhez kapcsolódnak. Jézus úgy fogalmaz, hogy ez a sok szörnyűség „a vajúdás kínjainak kezdete”. A világ vajúdik, és a katasztrófák ennek a vajúdásnak a kezdetét jelzik. A földrengések is szülési fájások, melyek az új világkorszak eljövetelét jelzik. Isten újjá fogja teremteni a világot, új eget és új földet alkot, melyben igazság és béke honol, és ahol megszűnik minden gyász és jajkiáltás (Ézs 65,17; 2Pt 3,13; Jel 21,1-7). A földrengések azt jelzik – a háborúkkal és az éhínségekkel együtt –, hogy ez a mostani világkorszak el fog múlni. Még nem a vég közelségét mutatják, de azt igen, hogy a vég mindenképpen el fog jönni, és az új meg fog születni. Ebben az értelemben a japán természeti katasztrófa is Jézus második eljövetelére figyelmeztet.

 

A szerző további írásai itt olvashatók.

Szabados Ádám összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.