Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2012-01-22 19:00:00

Gyu(ri)posztja

Jézus vajon jobb- vagy baloldali?

A vallási és politikai vezetőknek olyanokat beszól, hogy na. Heródest lerókázza, a farizeusokkal közli, hogy a Sátán az apukájuk.

Elég tágas a választék Jézusból. Van gnosztikus Jézus, és van ősmagyar, manicheista Jézus is. Van hindu Jézus (a Krisna-vallás alapítója, Prabhupada szerint Krisztus és Krisna ugyanaz a személy). Muzulmán Jézus is van, aki az idők végén – lehet, hogy idén? – eljön ítélni eget és földet, konkrétan: kinyilvánítja a sahadát, és minden disznót levág.

A buddhista Jézus: kedves szavú bódhiszattva. Ateista Jézus – nem tudom, van-e, de lehet. Jézus mindenkinek kell, így a politikai ideológiáknak is. Mikor Ő itt járt, még nem voltak a szó modern értelmében vett ideológiák, most mégis mindenki vele akarja megszentelni a sajátját.

Mindenkinek a maga Jézusa.

Talán legelterjedtebb a jobboldali-konzervatív változat; komoly evangéliumi hívők is hitelesnek tartják. Ez a Jézus rend- és tekintélypárti. Azt mondja: adjátok meg a császárnak, ami a császáré. Sem ő, sem tanítványai nem emelnek szót a rabszolgaság ellen. Segélyezés? Aki nem dolgozik, ne is egyék. Arra inti tanítványait, ők pedig a többieket, vessék alá magukat az aktuális egyházi és világi hatalomnak. Azt állítja, „akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van.” És akkor még nem szóltunk a szőlősgazda példázatáról, aki minden munkásának úgy fizet, ahogy akar, és ez így van jól. Szexuális etikájában abszolúte konzervatív. Számára teremtési alapon a férfi az első, utána jön a nő. S nem igazán pacifista, hiszen azt mondja: nem békességet hoztam, hanem fegyvert.
 

 


De a baloldali-liberális Jézus is népszerű. Ő a szegények pártján áll és kárhoztatja a gazdagokat. A vallási és politikai vezetőknek olyanokat beszól, hogy na. (Heródest „lerókázza”, a farizeusokkal közli, hogy a Sátán az apukájuk.) Kiveri a kufárokat a templomból, vagyis annyi a szabadpiacnak. A szegény özvegyasszony két fillérjét többre tartja, mint a gazdagok nagy adományait. Ezt a Jézust az ún. felszabadítás-teológusok és a kommunisták is tiszteletben tartják. Ez a Jézus pacifista: „kard által vész el, aki kardot ragad”. Liberális, együtt mulat az ivókkal a kánai menyegzőn, s nem ítéli el a házasságtörő asszonyt, akit a republikánusok – bocsánat, a farizeusok – megköveznének.

Bár tény, hogy a klasszikus konzervativizmus antropológiája közelebb áll a bibliai szemlélethez – amennyiben az embert gyarlónak tekinti – a fenti karikatúrákból tán kitűnik: a két Jézus nem ugyanaz. Vagy mégis?

Az a Jézus, mely történelmileg-politikailag szituált, amely igazol minket és igazolja az érdekköreinket: hamis. Hamis isten, nem ő teremtett minket, hanem mi teremtettük őt. Az igazi Jézus nem igazol, hanem bűnbánatra, kereszthordozásra, összetöretésre, önmagunk megtagadására, sőt: mindannak megtagadására, amibe szerelmesek vagyunk. Az ideológiánk, a véleményünk, az érdekeink megtagadására.

Arra hív, hogy öljük meg a hamis istent, akit Jézusnak nevezünk ugyan, de ha jobban megnézzük, kiderül: ez a Jézus, ez az isten mi magunk vagyunk.

Ami persze, első látásra, nem túl vonzó perspektíva.

Én az igazi Jézusba akarok szerelmes lenni, őbelé egyedül. Utálom a fideszes Jézust, meg a liberális Jézust. Küzdök a bálványaim, a vágyaimból és ábrándjaimból fabrikált isteneim ellen. Az igazi Jézus meghalt értem egy gerendából ácsolt római kereszten. És mert feltámadott, meg tud szabadítani az eredendő liberalizmusból és a rám nevelődött konzervativizmusból. Ez a Jézus nem fér kategóriákba, mert hatalmasabb mindezeknél. Ezért ki tud szabadítani az ideológiai ketrecekből, ahonnan egymásra fenekednek azok, akiknek ugyanarra a kegyelemre van szükségük. Meg tud fosztani a hamis identitásainktól, hogy valóban az övéi, vagyis emberek lehessünk.

Akik – akár – szeretni is képesek. Fogod a követ? Ereszd le. Lassan. Engedd el, hulljon a földre, ne ártson senkinek. Szia.


Balavány György
 

Balavány György összes blogbejegyzése

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.