Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-23 15:30:00

A nem-muszlimok is muszlimokká kell váljanak a ramadán ideje alatt

Marokkói fiatalok küzdenek a vallásszabadságért

Több száz marokkói Facebook felhasználó profilja hirdeti, hogy „Marokkóban az evés ölhet”.

A szokatlan kiírás annak köszönhető, hogy két éve hat marokkói fiatalt vettek őrizetbe amiatt, hogy a ramadán ideje alatt nyilvános helyen tartottak pikniket. Két évvel és egy új alkotmánnyal később még mindig nincsenek biztonságban az emberek, ugyanis a vallási szabadság fogalma ismeretlen az országban.


Iszlám minden áron

A marokkói büntetőtörvénykönyv 222. cikkelye kimondja: egy és hat hónap közötti börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki vét az iszlám ellen és megszegi a ramadán nyilvánosságra vonatkozó szabályait. Ez alapján a nem-muszlim marokkóiak kötelesek betartani a szabályokat – mások inkább menekülőre fogják a ramadán ideje alatt.

Habib, a 27 éves, Párizsban élő, marokkói származású mérnök szerencsésnek tartja magát, amiért nem kell elviselnie szülőföldjének szigorú törvényét. Elmondása szerint a legtöbb marokkóinak az iszlám nem egyéni választás kérdése, sokan kényszer alatt tartják a muszlim közösség által felállított normákat.


Minden áron iszlám. Fotó innen

A 2009-es piknik egyébként tudatos megmozdulás volt a vallásszabadságot korlátozó törvény ellen. A MALI (Mozgalom az Egyének Szabadságáért) csoport tagjai az egyéni szabadságért küzdenek, kevés sikerrel. Két éve a csoport hat tagját a ramadán szabályának megsértése miatt zárták börtönbe. A szervezet alapítója, a politikai aktivista Ibtissame Lachgar szerint ők nem a ramadán ellen,hanem a vallásszabadság mellett kampányoltak. Elmondása szerint szimbolikus akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy nem lehet a nem-muszlimokat a muszlim törvények betartására kényszeríteni.

Pierre-Jean Lizard, francia történész és kutató szerint szerint az ország speciális eset, mert a király a világi és vallási teendők („Igazhitűek Vezetője”) mellett a hadsereg főparancsnoki feladatait is ellátja. Marokkó a többi muszlim országgal együtt az iszlámot hirdeti,a vallás társadalom egyik legfontosabb (ön)kifejező eszközévé vált.

Abdelillah Benkirane, a The Islamist Justice and Development Party vezetője pár nappal az új alkotmány kihirdetése előtt azt mondta: el akarják ferdíteni a szent hónap szokásait, szerinte az új törvények lehetővé teszik majd a deviáns viselkedés elterjedését. Az összegyűlt hallgatósághoz intézett szavai szerint Marokkó muszlim állam, az ország vallása az iszlám.

Elizabeth Shakman Hurd, a Northwestern Egyetem vallási és politikai oktatója, szakértője szerint a szekularizáció nem kell radikális legyen, létezik átmenet is az iszlám és a más vallások között, tiszteletben tartva a különböző vallási csoportok érdekeit.

 

Tizenegy ember halt meg Kínában fagyálló folyadékkal szennyezett ecet miatt. Az ország hszincsiangi tartományában tartott muszlim böjti vacsoráról 120 embert szállítottak ételmérgezéssel kórházba – írja a The Guardian. Az étkezési ecetet olyan hordókban tárolták, amelyekben korábban fagyálló volt. Az áldozatok között egy 6 éves kisgyermek is van. Kínában, főként vidéken gyakrabban fordulnak elő mérgezéses halálesetek a nem megfelelő élelmiszerbiztonsági-intézkedések miatt. A legnagyobb port kavart eset 2008-ban történt, amikor a melaminnal fertőzött tápszer miatt hat kisgyermek életét vesztette és több mint 300-an kerültek kórházba.

 

– mi (forrás: Global Post, Guardian)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.