Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-08 22:30:00

Közerkölcs elleni vétséget és csendháborítást olvastak a fejükre

Kolozsvár feliratú tábla miatt bilincselték meg a magyarokat

Magyar állampolgárokat kísértek be hétfőn hajnalban a rendőrségre Kolozsváron „közerkölcs elleni vétség és csendháborítás gyanújával”.

A magyar állampolgárok a város bejáratánál fényképezkedni kezdtek egy magyar nyelvű Kolozsvár feliratú helységnévtáblával. A hétfőre virradóra történt esetről az Adevarul című napilap kolozsvári kiadásának és az Evenimentul Zilei napilapnak az internetes portálja, illetve a manna.ro magyar nyelvű hírportál adott először tudósítást. E források azt írták, hogy a magyar állampolgárokat „őrizetbe vették”.


Bűnözőkként bántak velük

Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul az MTI-nek elmondta: egy magyar állampolgári bejelentés szerint hajnali két óra körül hat, magát magyar állampolgárnak valló személy magyar nyelvű feliratot helyezett el a város Torda felőli bejáratánál. A bejelentést tevő magyar állampolgár már a rendőrségről hívta a főkonzulátust. Elmondása szerint mind a hatan miskolciak, a rendőrség előállította őket, jelen pillanatban a kolozsvári rendőrségen tartózkodnak.

Az említett internetes híradások arról szóltak, hogy a magyarországi „kirándulócsoport” – négy férfi, egy nő és egy tíz éves gyerek – erdélyi kirándulásról indult haza, megálltak Kolozsvár bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy „Kolozsvár” feliratú helységnévtáblával, amit egy ócskapiacon vásároltak.

A manna.ro Miklós Árpád matematika-fizika tanárt idézi, aki a hírek szerint az előállított személyek között van. – Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk ’Cluj-Napoca’ (Kolozsvár román elnevezése - a tud.) nem jelent semmit, de „Kolozsvár” a történelmet jelenti. Csak fényképezkedni akartunk a táblával, nem otthagyni. Magunkkal vittük volna. Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg – olvasható a magyar nyelvű portálon.


Másik táblájuk is volt. Ez bűn?

Alma Bruja Brehariu, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek telefonon azt mondta: nincs szó őrizetbe vételről. A hivatalos rendőrségi közlés arról szól: a kolozsvári rendőrök felderítették, hogy négy magyarországi illetőségű személy (az 56 éves M. Árpád, a 43 éves B. Lajos, a 27 éves M. Árpád Ferenc, valamint az 53 éves T. Levente magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el a helyszínen, majd gépkocsijukban (amelyben a 43 éves B. Ildikó és egy tíz éves gyermek ült) találtak egy másik magyar nyelvű helységnévtáblát Torda felirattal (a város román neve Turda). A rendőrségi szóvivő szerint a magyar állampolgárokat közerkölcs elleni vétség és csendháborítás gyanújával bekísérték a rendőrségre.

Szilágyi Mátyás az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus mindent megtesz a történtek tisztázása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előállítottak között van egy tíz éves gyermek is. A képviseletnek tájékozódnia kell arról is, hogy a hatóságok szerint a magyar állampolgárok milyen szabályokat sértettek meg, s hogy a rendőrségi intézkedésnek milyen jogi alapja van – mondta a főkonzul.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.