Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 11:45:00

Erdélyben a magyar választójogi törvényről

Valamennyi erdélyi magyar párt vezetője pozitívan értékelte, hogy a választójogi törvény módosításával az Országgyűlés szavazati jogot biztosított a határon túli magyarok számára.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Krónika napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „a szavazati jog megadásának együtt kellett járnia a honosítással”. Szerinte enélkül kétféle magyar állampolgárságról kellene beszélni. Hozzátette, az RMDSZ mindvégig a törvénynek azt a változatát támogatta, amely szerint a határon túli magyarok csak pártlistákra szavazhatnak.

A szövetség nem tartotta volna szerencsésnek, ha a szavazókörzeteket kiterjesztették volna a határon túlra, ahogy azt sem, hogy a szavazati joggal bíró, nem magyarországi lakhelyű személyek egy vagy akár több képviselőt küldjenek az Országgyűlésbe. „Egy ilyen változat elfogadása megosztottságot gerjesztett volna a magyarországi és a külhoni magyarok között, másrészt meg behozta volna a magyar belpolitikát Erdélybe, ami nem kívánatos” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ideiglenes elnöke a nemzetegyesítési folyamat újabb fontos és logikus lépésének nevezte, hogy a kisebbségben élő magyarok is szerepet vállalhatnak az anyaország politikai életében. Toró megemlítette, hogy a korábbi egyeztetések alkalmával már körvonalazódott egy javaslat, mely szerint a külhoni magyarok egyéni választókerületekben is voksolhattak volna saját jelöltjeikre. Úgy vélte azonban, hogy a pártlistás szavazást biztosító verziónak is lehet örülni, ez a nemzeti integráció fontos lépése.

Toró kiemelte, hogy az új választójogi törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a Magyarországon élő kisebbségek képviselőt delegáljanak a parlamentbe, ugyanakkor bevezeti a kisebbségek számára a szószóló intézményét. A politikus szerint ez a törvény közvetve az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket is segítheti.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is jelentős előrelépésnek nevezte a választójogi törvény módosítását, és úgy értékelte, a jogszabály révén a nemzet immár a közjog és a közélet területén is egyesülhet. Szász emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán zajló konzultáció alkalmával maga javasolta, hogy a határon túli magyar állampolgárok ne kizárólag a magyarországi pártlistákra szavazhassanak.

„A törvény így is óriási előrelépésnek számít ahhoz képest, hogy 2004. december 5-én, a Gyurcsány-kormány idején az anyaország gyakorlatilag elhatárolódott tőlünk” – nyilatkozta az MPP elnöke. Úgy vélte, a határon túli választókerületek javaslata azért esett el, mert a magyar kormánynak figyelembe kellett vennie azt is, hogy a szomszédos államok kormányai hogyan reagáltak erre a koncepcióra.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
 • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
 • Népfőiskolán tanítják a csángókat
 • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
 • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
 • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
 • Nem felejt a Jobbik
 • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
 • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
 • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?
 • „Orbán veszélyezteti Szlovákiát”

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.