Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-09 10:10:00

Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?

A romániai oktatási államtitkár kételkedik abban, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) a kormány esetleges szankciónak hatására beleegyezne önálló magyar intézetek létrehozásába.

Az erdélyi Krónikának nyilatkozó, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által delegált államtitkár Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek arra a pénteki megnyilatkozására reagált, amely szerint a román kormány még megvárja az egyetem szenátusának következő ülését, és ha akkor sem tesznek eleget a magyar intézetek létrehozására vonatkozó minisztériumi felszólításnak, akkor a B tervet alkalmazzák. Ez egyrészt szankciók alkalmazását jelenti, másrészt megpróbálják kormányhatározattal létrehozni az intézeteket.

Markó az Erdélyi Magyar Televízió műsorában emlékeztetett: a MOGYE román többségű szenátusa hónapok óta ellenzi a magyar intézetek létrehozását, amelyet a tavaly hatályba lépett román oktatási törvény ír elő. A miniszterelnök-helyettes szerint fontos ugyan az egyetemi autonómia (amelyre az intézmény szenátusa hivatkozik), de Markó szerint elfogadhatatlan, hogy az egyetem vezetősége nem tartja tiszteletben az alkotmány és a törvény által garantált magyar oktatási jogokat.

Király András ugyanakkor a Krónika érdeklődésére úgy fogalmazott: jelenlegi felállásában a szenátus aligha vállalja fel a törvényességet. Király szerint a minisztérium ellenlépései sem hozhatnak eredményt egyik napról a másikra. „A finanszírozás megvonását nem tartom a legjobb ötletnek, mert az mindenkit, magyarokat, románokat egyaránt érint, nem csak az egyetem vezetőit” – idézi a lap Királyt, aki szerint a mandátuma vége felé közeledő rektor felfüggesztése sem ideális megoldás, hiszen hosszas procedúráról van szó. Marad a kormányhatározat alternatívája, amely elrendelheti a MOGYE átszervezését, de ezt sem lehet zökkenőmentesen megoldani – véli az államtitkár.

Nagy Örs, az egyetem helyettes rektora a lapnak már korábban is úgy vélekedett: az anyanyelvű orvos- és gyógyszerészképzés ügyének megoldása meghaladja a marosvásárhelyi magyar tanerők lehetőségeit, a kérdést csak a politikusok oldhatja meg. Ezzel szemben a román pártok Maros megyei vezetői elítélően nyilatkoztak a politikusok beavatkozásáról. A szociáldemokrata Florin Buicu és a liberális Ovidiu Butuc az egyetemi autonómia tiszteletben tartását kérte a bukaresti politikusoktól, míg Silviu Morariu, a Konzervatív Párt vezetője egyenesen a különálló – román és magyar – kórházak alapításának „veszélyét” látja a magyar karok esetleges létrehozásában.

A Krónika emlékeztet: Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter is jelezte a MOGYE szenátusának, hogy a multikulturalitás megtagadása törvénybe ütköző. A tárcavezető két ízben is arra utasította az egyetem vezetőségét, hogy chartája megfogalmazásában tartsa tiszteletben a 2011/1-es tanügyi törvény előírásait. A román többségű szenátus azonban mindeddig hajthatatlannak bizonyult, az egyetemi autonómia megsértéseként értékelve a miniszter leveleit.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?
  • „Orbán veszélyezteti Szlovákiát”

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.