Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-26 16:33:00

Még mindig 85 ezer ember él az otthonától távol Japánban

Fukushima és Hiroshima: melyik okozott nagyobb kárt?

A japán Fukushima atomerőmű balesetének több káros következménye van a vártnál, sokkal több radioaktív cézium szabadult fel, mint a hiroshimai atombombánál.

A fukushimai atomkatasztrófa óta felszabadult cézium mennyisége az eddigi számítások szerint 168-szor több, mint az Hiroshimában volt. Az első földrengés és az azt követő március 11-ei szökőár óta 15 ezer terabecquerel cézium-137 szabadult fel a Tokyo Shimbun újság csütörtöki beszámolója szerint. A hiroshimai atombomba felrobbanásakor, 1945 augusztusában, 89 terabecquerel radioaktív cézium került a levegőbe. A lap a kormány számításaira hivatkozott.


Egy véletlen katasztrófa ás egy háborús bűntett nem összemérhető

A kormány azonban a két esemény összehasonlítását irracionálisnak tartja. Véleményük szerint egy véletlen atombaleset és egy szándékos atombomba hatása nem összemérhető. Hiroshimában 140 ezer ember halt meg azonnal vagy a robbantást követő hónapokban, a radioaktív sugárzás mellett a nyomáshullám és a hő okozta a legtöbb ember halálát. A francia Nukleáris Kutatóintézet (IRSN) számításai szerint a csernobili katasztrófa következtében 900-szor több cézium-137 szabadult fel, mint a hiroshimai bomba felrobbanásakor.

Eközben a japán nukleáris felügyelet bejelentette, hogy a sérült fukushimai erőművet üzemeltető cég óvintézkedései hiányosak voltak egy cunami esetére. Az üzemeltető, a Tepco, a 10 méter magas hullámokról szóló figyelmeztetések ellenére, csak fele akkora hullámokkal számolt. A hatóságok ugyan figyelmeztették a Tepcot, hogy tegye meg a szükséges óvintézkedéseket a szökőár ellen, de konkrét utasításokat nem adtak. A Tokiótól 240 kilométerre északra fekvő atomreaktor március 11-én a földrengésben és az azt követő szökőárban, ami a Tepco által vártnál 15 méterrel magasabb hullámokkal érkezett, komolyan megsérült. Csernobil óta ez volt a legnagyobb atomkatasztrófa. A fukushimai robbanás és tűz után egy 20 kilométeres tilalmi zónát hoztak létre, amíg helyreállítják a sérült erőművet. Még mindig több mint 85 ezer ember él menhelyeken, átmeneti szállásokon és egyelőre az sem biztos, hogy valaha visszatérhetnek otthonaikba.

A kormány adatai szerint a reaktorok jelenleg 200 millió becquerel radioaktív anyagot bocsátanak ki, ami alig egy hónappal ezelőtt még 1 milliárd becquerel volt. A kormány szóvivője bejelentette, hogy egyelőre megvárják a pontosabb mérési adatok eredményeit és a mentesítési munkálatokról szóló jelentéseket és csak utána döntenek arról, hogy a tilalmi zóna meddig és mekkora területen marad érvényben. Július végén a kormány bejelentette, hogy a sérült reaktor körzetében élő családok közül még többet evakuálnak, mert a megengedett határértéket sok helyen átlépik a mért sugárzási adatok. Ez meglepő lépés volt, mert az áprilisi állásfoglalásuk szerint a fukushimai körzetben élő iskolás gyerekekre nézve nem veszélyes a 20 milisievert sugárzás, ami Németországban például csak az atomenergiával foglalkozók esetében engedélyezett határérték.

 

spiegel.de

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Genocídium
  • Borzalmas munkatábor: megszólalnak a túlélők
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Megállapodás: fizet az állam a holokauszt-túlélőknek
  • Bíróság előtt a világ legdurvább népirtói
  • Trükkel úszta meg a gázkamrát a kislány
  • Zsidómentő arabok
  • Tovább élt a zsidómentő diplomata, mint eddig tudtuk
  • Református szertartással, jobbikos közreműködéssel temették Képíró Sándort
  • Lengyelt mentett, zsidót mentett, ki kell állnunk mellette

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.