Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-19 14:00:00

Lordok Háza: turbánt viselő főnemes harca az előítéletek ellen

Felrázná a tudatlanságból a Nyugatot Wimbledon bárója

Angliában az első - turbánt viselő - szikh származású főnemes megfogadta, hogy eloszlatja a vallásával kapcsolatos előítéleteket.

Az előítéletek az elmúlt évtizedben a terrortámadások nyomán Nyugaton igencsak eluralkodtak. Nemrég jelentették be a 78 éves Indarjit Singh hivatalos kinevezését, miszerint a Wimbledon bárója titulussal együtt tagja lesz a parlament Felső Házának is. A rendszeres rádiós műsorai és újságcikkei révén közismert személyiség azt nyilatkozta: reméli, pozíciója folytán saját hite elfogadtatásában és az előítéletek elleni küzdelemben sikeresen tud majd munkálkodni.


Gyűlölethadjárat nemcsak muszlimok ellen 

Az egyesült államokbeli 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények, valamint a 2005-ös londoni metróban történt robbantások óta – bár mindkettőt iszlám szélsőségesek irányították – nemcsak a muszlimoknak kell szembenézni a növekvő előítéletekkel. A kevesebb mint fél milliós lélekszámú brit szikh kisebbség tagjai is számtalan gyűlölködő levelet kaptak azóta, állítja a rawalpindii születésű Singh.

– A reakció majdnem ugyanolyan szörnyű volt, mint a kezdeti sokk – utalt a korábbi terroresemények utóhatására. – Az a gondolkodásmód, amit kreáltak, hogy harcoljuk meg a „háborút a terrorizmussal”, az rossz, a tudatlanság az, ami ellen küzdenünk kellene – mondta az AFP-nek. A kétgyermekes családapa hozzátette: beszélnek iszlamofóbiáról és antiszemitizmusról, azonban a valóság az, hogy az emberek negatívan reagálnak azokra az emberekre, akik másmilyenek, mint ők. Elmondta: senki sem különbözik a többitől úgy, mint a szikhek.


Sokat tehet az előítéletek ellen. Fotó innen

Singh elmondása szerint fontos feladatának érzi a vallások közötti párbeszéd létrejöttének ösztönzését. – Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy elmondhassuk, mi egy olyan vallás hívei vagyunk, akik elkötelezettek minden emberrel való munka iránt. Szeretné, ha új pozíciója révén elősegíthetné a szikhek profiljának felemelkedését Nagy-Britanniában. – Remélem, kinevezésem által felemelkedik a szikhek arcéle és ösztönzést kapnak más fiatal szikhek, hogy előtérbe helyezzék magukat és nagyobb szerepet vállaljanak a brit közéletben – mondta.

Singh hozzátette: biztos benne, hogy meleg fogadtatásban lesz része a többi lord részéről, ugyanakkor bevallotta, kissé zavarja a beiktatását kísérő „furcsa szertartás”. Úgy véli: ez elavult, bizonyos szempontból viszont bájos is. – Nagyon, nagyon brit. – fűzte hozzá Singh.

Eltérően az Alsó Ház tagjaitól, a Lordok Házának tagjait nem választják. A körülbelül 800 tag többsége valamilyen területen való szakértelme révén érdemli ki a kinevezését.

Lakatos Réka

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.