Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-28 20:45:00

Merkel és Sarkozy közös kötvénykibocsátáson töri a fejét

EU helyett Elit-Európát akarnak a németek

A német „Die Welt” lap értesülései szerint Németország az öt legerősebb euróövezeti országgal közösen akar kötvényt kibocsátani, az úgynevezett elit kötvényt, amiből a válságban lévő országok kimaradnának.

 A német Die Welt beszámolója szerint Németország néhány más országgal együttesen dolgozik egy alternatív megoldás kidolgozásán, aminek keretében a közös hitelfelvételt csak a kiválasztott országokkal képzelik el.

Tripla A-s országok alacsony hozamú kötvénye – tagadják

Egy német kormányzati forrás tagadja a híreket. Nincs szó elit-kötvényekről – idézte őt a Reuters hírügynökség. A „Die Welt” egy magas rangú EU-diplomatára hivatkozva számolt be arról, hogy a német kormány közös kötvény kibocsátását tervezi, öt különösen hitelképes euróövezeti országgal együtt. Ezek Franciaország, Finnország, Hollandia, Luxemburg és Ausztria, akik mindannyian, Németországhoz hasonlóan, AAA hitelminősítési besorolással rendelkeznek. Ezért neveznék ezeket a kötvényeket „elit” vagy „tripla A-kötvénynek”.

Az új kötvények kamatlábának 2 és 2,5 százalék között kellene lennie, ami csak kicsivel magasabb, mint a jelenlegi német kötvények hozama. A kötvények célja az AAA besorolású országok helyzetének stabilizálása és ezzel egy időben „egy olyan hiteles védőbástya kiépítése, ami megnyugtatja a pénzpiacot” – idézett az újság a tárgyalásokból.

Azt állítják, hogy az ilyen kötvényekből még a válságban lévő országok is profitálhatnának, mert nemcsak az úgynevezett „Tripla A-s” országok adósságait lehetne finanszírozni velük, hanem segítséget nyújthatnának az olyan válságban lévő országoknak, mint Spanyolország vagy Olaszország, akik csak nagyon szigorú feltételek mellett juthatnak forráshoz. Erre sürgősen szükség lehet, mert az EFSF-mentőalap iránt érdeklődő magánbefektetők száma nem olyan magas, mint ahogy remélték.


A hat legerősebb szövetsége mint megoldás?

A tervek már egészen előrehaladott állapotban lehetnek, mert már szervezeti kérdésekről is tárgyaltak. Az újság szerint az új kötvények értékesítésében a frankfurti székhelyű Finanzagenturs des Bundes központi szerepet kaphat, ami a német adósságkezelésért és a szövetségi kötvények elhelyezéséért felel.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, a múlt héten mind a 17 euróövezeti országra kiterjedő, közös kötvénytervezetet mutatott be. De Merkel elutasította ezeket a terveket, és erősen tiltakozik a közös eurózónás kötvények kibocsátása ellen. Attól tart, hogy Németország számára lényegesen magasabbak lesznek a kamatok, és azzal érvelt, hogy az ilyen eurókötvények által enyhül a válságban lévő országokra nehezedő megtakarítási és reformnyomás, mert újra olcsóbb hitelekhez jutnak. 

A Die Welt által leírt kölcsönmodellből a válságban lévő euróövezeti országok és a korlátozott hitelképességgel rendelkező országok kiszorulnának. Angela Merkel csak akkor akarja megvalósítani ezeket a terveket, ha nem sikerül az uniós szerződéseket szigorított költségvetési ellenőrzési szabályokkal kiegészíteni – állítják. Németország és Franciaország amilyen gyorsan csak lehet, meg akar állapodni az európai partnerországokkal az európai szerződések megváltoztatásáról.


Az IMF tagadja az olasz segélyprogramot

A „Bild” napilap számolt be a monetáris unióról szóló német–francia tervekről, ami tulajdonképpen egy új európai szerződés lenne az erősebb országok számára. A német kormány köreiben tagadják a franciákkal való titkos tárgyalásokat egy új stabilitási szerződésről. Egyértelmű azonban, hogy a francia elnök, Nicolas Sarkozy és a német kancellár még a december 8–9-ei EU-csúcs előtt közös javaslatokat akar kidolgozni és ismertetni a szerződésmódosítás kapcsán.

Miközben az európartnerek az adósságválság megoldásán dolgoznak, néhány ország kifut az időből. A súlyosan eladósodott Olaszország a bizalmatlan befektetők célkeresztjében áll. A torinói napilap, a „La Stampa”, washingtoni forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IMF az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságát 600 milliárd euróig támogatja. Az IMF tagadja, hogy létezne ilyen terv. Nem folytatunk tárgyalásokat az olasz kormánnyal semmilyen pénzügyi programról – jelentette ki az alap szóvivője.

Olaszország a tőkepiacon jelenleg csak rendkívül magas kamatok mellett kap pénzt. Pénteken a kétéves kötvények hozama 7,8 százalék volt. A Mario Monti miniszterelnök által vezetett új, ideiglenes kormány reformokkal és megszorító csomagokkal akarja megnyerni a befektetők bizalmát.

A Moody’s a dominóhatásra figyelmeztet értékelésében

A Moody’s hitelminősítő friss jelentése szerint az eurózóna helyzete kilátástalan. Az elemzők szerint az európai adósságválság terjedése és a bankok pénzügyi problémái az összes európai ország hitelképességét fenyegeti. A Moody’s a dominó effektusra figyelmezteti Európát, jóslatai szerint akár több ország egymás utáni bedőlése is várható, főleg azért, mert véleményük szerint a döntéshozók csak a sokkok után lesznek hajlandók nagyszabású döntéseket hozni. Első lépésként a tőkepiacok visszahúzódását ígérik, ami által egyre kevesebb forrás jut a veszélyeztetett országokba, így egyre többen szorulnak majd segélycsomagra.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.