Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-07 18:00:00

A háztartások átlagjövedelme 12 százalékkal csökkent 1999-hez képest

Egyre több a szegény az Egyesült Államokban

Több mint két és fél millió fővel nőtt tavaly azoknak az amerikaiaknak száma, akik a hivatalos szegénységi küszöb alatti jövedelemből kénytelenek megélni.

Fél évszázada, pontosan 52 éve nem volt ilyen népes a táboruk: az amerikai szegények száma túllépte a 46 milliót. Maga a középosztály is bajban van - tűnt ki az amerikai népszámlálási hivatal, a Census Bureau legutóbbi jelentéséből, a háztartások átlagjövedelme ugyanis a tizenöt évvel ezelőtti szintre csökkent.

Az aggasztó számokat, amelyek az egész világot bejárták, széles körben kommentálták az Egyesült Államokban. A The New York Times idézte Lawrence Katznak, a Harvard Egyetem tanárának megállapítását, amely szerint az 1929-33-as gazdasági válság, a "nagy depresszió" óta először fordult elő, hogy az átlagos amerikai családnak az inflációt is figyelembe véve kisebb jövedelemből kell megélnie, mint 13 évvel korábban. „Ez valóban elveszett évtizednek tekinthető. Általában olyan helynek tartjuk Amerikát, ahol az egymást követő nemzedékek jóléte emelkedik, ez azonban olyan időszak volt, amelyben az átlagcsalád helyzete egyenesen rosszabbodott az 1990-es évek második részéhez képest” – magyarázta a professzor.

A felmérés kedvezőtlenebb számokat tartalmazott, mint amire a közgazdászok általában számítottak, és élesen rávilágított arra, hogy az elmúlt évtized - benne a pénzügyi válság és a recesszió okozta fájdalmas hanyatlással - milyen pusztítást vitt végbe az amerikai jövedelmi skála középső és alsó részén. Azt is világossá tette, hogy a csalódást keltő gazdasági talpra állás semmit sem javított a legszegényebbek helyzetén.
 

Szélesedett a jövedelmi szakadék

A jelentés szerint tavaly az amerikaiak 15,1 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, több tehát, mint 1993 óta bármikor. Egy négygyermekes (két felnőtt, két gyerek) család esetében a szegénységi küszöb 2010-ben 22 134 dollár volt.

A kimutatás egy olyan időpontban vált ismertté, amikor Barack Obama elnök munkaalkalmakat teremtő törvényt szeretne elfogadtatni; az adatok érveket szolgáltatnak ahhoz, hogy javaslatát sürgősnek tekintse a törvényhozás. Ugyanakkor a republikánus ellenzék is fegyverként használhatja a számokat, nevezetesen a kormányzat gazdasági hibáinak bizonyítékaként. "Még egy rossz hír a gazdaságról, újabb kereszt a kormányzat vállán" - fogalmazott Ron Haskins, a Brookings Intézet egyik vezetője.

Az elmúlt évtizedben egyre nőtt a különbség az amerikai jövedelmi skála legfelső és legalsó fokai között. A háztartások átlagjövedelme a skála legalsó tizedében 12 százalékkal csökkent az 1999-es csúcshoz képest, míg a legfelsőbb tizedben csak 1,5 százalékkal. Összességében az inflációval korrigált 49 445 dolláros családi átlagjövedelem tavaly 2,3 százalékkal volt kisebb az előző évihez képest, és 7 százalékkal maradt el az 1999 évi 53 252 dolláros csúcstól. A jelenséget részben az is magyarázza, hogy az amerikai családok is összezsugorodtak.

A közgazdászok szerint az idei év sem ígérkezik jobbnak. A gazdaság ösztönzésére mozgósított pénz nagyjából elfogyott, az egyes államok és helyi közigazgatási egységek erősen csökkentették alkalmazottaik számát és szociális programjaik költségvetését, ami további bizonytalan gazdasági helyzetű családokat taszíthat a szegénységbe.
 

Főbűnös a munkanélküliség

Mindez leginkább a kisebbségeket sújtja. A szegények aránya a fekete bőrűek körében a legnagyobb, a 2009-es 25 százalékról 27 százalékra emelkedett. A spanyol ajkú amerikaiaknál (hispánoknál) a hasonló 2009-es szám 1 százalékkal nőtt. Két éve a fehérek 9,4 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, tavaly 9,9 százalékuk. Az ázsiaiaknál az arány nem változott, maradt 12,1 százalék.

A Brookings egyik elemzése szerint abban az esetben, ha a jelenlegi trend változatlan marad, a recesszió az évtized közepére 10 millióval növelheti a szegények számát. A közgazdászok szerint a szegények számának növekedésében a munkanélküliség a "főbűnös". Tavaly mintegy 48 millió volt azoknak a 18 és 64 év közötti amerikaiaknak a száma, akik az év során egyetlen hetet sem dolgoztak, 2009-ben még "csak" 45 millió - közölte Trudi Renwick, a népszámlálási hivatal egyik illetékese. Abban az esetben, ha valaki hosszú ideig állás nélkül marad, nagyon nehézzé válik a visszatérés. 

Az átlagjövedelem minden munkaképes korú kategóriában apadt, de a zsugorodás aránya a 15-24 éves dolgozó amerikaiak körében volt a legjelentősebb: 9 százalékos. „Az egész évben teljes munkaidőben dolgozó férfiak átlagjövedelme 47 715 dollárt tett ki 2010-ben, lényegében alig változott 1973-hoz képest. Különösen súlyosan érintette a válság az alacsonyabb képzettségű, érettségivel nem rendelkező személyeket, ezért nem gyarapodott a teljes munkaidőben alkalmazott férfiak átlagjövedelme sem.”- nyilatkozta Sheldon Danziger, a Michigani Egyetem tanára.

A recesszió arra ösztönzi a 25-34 éves amerikaiakat, hogy kiadásaik csökkentése érdekében maradjanak együtt a családjukkal vagy osszák meg a költségeket barátaikkal. E csoport tagjainak csaknem a fele a szegénységküszöb alatti jövedelemmel rendelkezik, ha nem veszik figyelembe azoknak a bevételét, akikkel egy fedél alatt élnek. Egy egyedül élő 65 év alatti személy esetében 11 344 dollár a szegénységküszöb. Timothy Smeeding, a Wisconsini Egyetem szegénységkutató központjának igazgatója szerint kialakulhat egy új, hátrányos helyzetű osztály (underclass).
 

Fellendülés idején is elmélyült a szegénység

A jelentésből azonban kitűnik, hogy még a visszaesést megelőző gazdasági fellendülés sem javított a közepes és gyenge keresők helyzetén. Arloc Sherman kutató szerint a 2001 és 2007 közötti időszak volt az első fellendülési periódus, amelynek idején a szegénység nemhogy visszaszorult, hanem terebélyesedett, és a munkaképes korúak átlagjövedelme az időszak végén alacsonyabb volt, mint annak kezdetén.
 
„Sokak helyzete már azelőtt megrendült, hogy beütött a recesszió. Ez persze még inkább szíthatja az emberek türelmetlenségét a gazdasággal kapcsolatban” - fejtette ki. A korábbinál több volt azoknak a gyerekeknek a száma is, akik szegénysorba jutottak: tavaly 16,4 millióan voltak, ez 1962 óta a legmagasabb adat. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gyerekek 22 százaléka szegénységben él, amire 1993 óta nem volt példa.

A Census Bureau adatai azonban nem veszik figyelembe az olyan nem pénzbeli juttatásokat, mint az élelmiszerutalványok és az adókedvezmények, ezért bizonyos csoportoknál, például a gyerekek esetében a ténylegesnél magasabb arányú szegénységet mutathatnak ki. Viszont nem számolják be a lakás, az energia és az egészségügyi szolgáltatások árának növekedését sem.

A jelentés szerint a társadalombiztosítással nem rendelkező amerikaiak száma is 900 ezerrel duzzadt, és ma már 100 ezer híján eléri az 50 milliót. A munkáltató által biztosított alkalmazottak aránya folyamatosan apad, 2010-ben 55 százalékot tett ki (2000-ben még 65 százalék volt), míg a kormány által biztosítottaké kissé emelkedett, és ma eléri a 31 százalékot.


(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.