Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-15 19:43:00

Így kapaszkodik össze a vallás és a politika

Nagy többséggel Rick Santorum elnökjelöltségének támogatására szavaztak az amerikai neoprotestáns-evangéliumi gyülekezetek vezetői, meggátolandó, hogy a republikánus párt nevében Mitt Romney legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója - közölte vasárnapi a The New York Times.

Egy héttel a dél-karolinai előválasztás előtt 114 befolyásos keresztény konzervatív vezető egy texasi ranchon voksolt titkosan arról, hogy ki mögött sorakozzanak fel a mormon hitű, de jobbról alapvetően mérsékelt hangvétele miatt bírált Romneyval szemben. A háromfordulós véleménynyilvánítás végeredményeként a katolikus Santorum 85 szavazatot kapott a 29 voksot begyűjtő, ugyancsak római katolikus vallású Newt Gingrich-csel szemben.

A texasi Pressler-ranchon megtartott szavazáson a többség nem három házassága miatt fordított hátat Gingrichnek, hanem azért, mert bírálta Romneynak a Bain Capital befektetői vállalat élén játszott szerepét. Ezt a voksolók nagy része a szabad vállalkozás elleni támadásként értékelte.

A The New York Times szerint a vallási jobboldal megkésett - egyébként nem kötelező érvényű - állásfoglalásával. Egy korábbi, hasonló szellemű megnyilatkozás ugyanis Iowában akár a győzelemhez is hozzásegíthette volna Santorumot, aki a rendkívül megosztott mezőnyben mindössze 8 szavazattal szorult a második helyre Romney mögött.

A konzervatív Dél-Karolina az elmúlt 10 elnökválasztás közül 9 alkalommal a republikánus elnökjelöltet támogatta. A 2008-as jelöltállító republikánus előválasztások részvevőinek 60 százaléka az exit-pollok szerint a neoprotestáns-evangéliumi (más néven: evangelikális) mozgalmak tagja volt.

Ennek ellenére a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közös felmérésének vasárnap nyilvánosságra hozott adatai szerint Romney egyértelmű esélyese a jövő szombati dél-karolinai előválasztásnak. Az Iowában és New Hampshire-ben is az első helyen végzett volt massachusettsi szenátor támogatottsága 37 százalékon áll, őt holtversenyben követi Santorum és Ron Paul texasi képviselő, egyaránt 16-16 százalékkal.

Newt Gingrich volt házelnök, aki decemberben még a legnépszerűbb aspiráns volt a dél-karolinai republikánusok körében, jelenleg 12 százalékkal a negyedik helyen áll, s a sort Rick Perry texasi kormányzó és Jon Huntsman, Utah volt első embere zárja 9 illetve 3 százalékkal.
A mindkét nagy párt támogatói körében elvégzett felmérés szerint Romney ma 46:40 százalék arányban verné meg Obamát Dél-Karolinában.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
 • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
 • Romneyt bírálják a vetélytársak
 • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
 • Egyre több a hajléktalan gyermek
 • Újabb háborúra készül Amerika?
 • Így fényezik magukat a mormonok
 • Durvuló vita az elnökjelöltek között
 • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
 • Egymillió dollárossal akart fizetni
 • Mitől fél a Pentagon?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.