Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-29 20:58:00

A kormány menesztése nem elég

Egyiptom: éles lőszerrel a tüntetők ellen

Folytatódnak a tüntetések Egyiptom-szerte, annak ellenére, hogy Mubarak elnök kézzelfogható engedményeket tett. Már a hadsereg is az utcán van, de nem tudnak úrrá lenni az egyre nagyobb káoszon.

Hoszni Mubarak kamerák előtt biztosította az egyiptomiakat, hogy tisztában van az országot és a lakosságot sújtó nehézségekkel. Ígéretet tett a korrupció visszaszorítására, a munkanélküliség csökkentésére és az életszínvonal általános növelésére, ugyanakkor felszólította a zavargások résztvevőit, hogy hagyjanak fel az erőszakos tüntetésekkel. Az elnök szombaton menesztette a kormányt, az új kormányfő Ahmed Safik, volt légügyi miniszter. Mubarak 30 év után először alelnököt nevezett ki Omar Szulejman személyében.

Ahogy az várható volt, a bejelentés nem nyugtatta meg a kedélyeket, a tüntetések folytatódtak, hiába mondott le a kabinet. Egyre egyértelműbbé válik, hogy a tüntetők addig küzdenek, míg Mubarak le nem mond elnöki tisztségéről.

A legfrisebb hírek szerint eddig legkevesebb kilencvenöten meghaltak és akár ezren is megsebesülhettek a zavargásokban. A rendőrség eddig könnygáz, vízágyú és gumilövedékek bevetésével próbálta megfékezni a tömeget, de már arról is érkeztek félhivatalos hírek, hogy éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen.

A kijárási tilalmat az egész országra kiterjesztették, de ez nem tartotta vissza a tüntetőket attól, hogy az utcán maradjanak. Annak ellenére, hogy az országban péntek reggel óta korlátozzák az internethez való hozzáférést és a telefonszolgáltatást, számos kép és videó jutott ki Egyiptomból, ami tüntetők és a rendőrség összecsapását mutatja.



Már katonaságot is kivezényelték az utcákra a zavargások feloszlatása érdekében, de a várt hatással ellentétben a tüntetők örömmel fogadták a katonákat, akik köztudottan rendkívüli tiszteletnek örvendenek a lakosság körében. Az egyiptomiak azt remélik, hogy a hadsereg idővel melléjük áll, és hasonlóan a tunéziai eseményekhez, nyomásgyakorlással lemondásra kényszeríti az elnököt.

Hogy ennek reális-e az esélye, arról megoszlanak a vélemények. Nem szabad elfelejteni, hogy Mubarak a hadsereg soraiból kikerült vezető, elnökként az egyiptomi haderő főparancsnoka, ezért sokan úgy vélik, a katonák elsődlegesen az ő személyéhez hűségesek. Ugyanakkor az al-Dzsazíra arról tudósított, hogy már a hadseregen belül is megjelentek olyan hangok, melyek szerint a zavargások beszüntetését egyedül Mubarak lemondásával lehet elérni.

Mostanra a Muszlim Tesvériség vezetői is felszólították szimpatizánsaikat, hogy vonuljanak utcára az elnyomó rezsim megdöntésének érdekében. Ez azért fontos momentum, mert az ellenzéki erő eddig nem vett részt a kedden keződött tüntetésekben. Ennek hátterében leginkább stratégiai megfontolások állhattak, ugyanis amennyiben kezdetektől részt vesznek a megmozdulásokon, azokat a kormányzat könnyen iszlamista zavargásnak minősíthette volna, sokkal erőszakosabb beavatkozást sürgetve.


Nemzetközi reakciók

Szombat hajnalban Barack Obama is kommentálta az egyiptomi eseményeket. Óvatosan fogalmazott, mind a tiltakozókat, mind az egyiptomi hatóságokat az erőszakos cselekmények mellőzésére szólította fel. Hansúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fontos partnere Egyiptom, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az országban széleskörű szociális, politikai és gazdasági reformokra van szükség.

Szombat délután nyilatkozatot adott ki Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is, aki a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta és az erőszak beszüntetésére szólított fel.

Tegnap óta az egyiptomi tüntetőkkel szolidaritást vállalva tüntetnek az egyiptomi nagykövetség előtt Londonban, ahol a résztvevők szintén Mubarak elnök lemondását követelik. Venezuelában szombaton tüntetők egy csoportja megkísérelte elfoglalni az egyiptomi nagykövetséget is, hogy együttérzésüket fejezzék ki az egyiptomi tüntetőkkel.

Thurányi Kata
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.