Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-28 14:45:00

Könnygáz és vízágyú Kairó utcáin

Egyiptom: házi őrizetben el-Baradei

Az egyiptomi hatóságok letartóztatták Mohamed el-Baradeit, a Nobel-békedíjas fizikust, aki a Mubarak rezsim elleni elleni megmozdulások egyik vezetője. A tüntetések több egyiptomi városra, Alexandriára és Szuezre is átterjedtek.

Az egyiptomi hadsereg különleges osztagai ma már összetűztek a tüntetőkkel azután, hogy  ellepték az utcákat, megszállva Kairó főbb csomópontjait. A zavargásokban idáig legkevesebb heten haltak meg. A tüntetők közül legalább ezret letartóztattak.  Mubarak péntek hajnalban az egész országban letiltatta az internetszolgáltatást, ilyenre soha sehol nem volt eddig példa, még a tavalyelőtti iráni forradalom idején sem. Így a fiatalok fő mozgósítási eszközeinek számító Facebook és a Twitter is leállt, emellett az sms-szolgáltatás is akadozik.

A pénteki tüntetés bármerre fordíthatja Egyiptom szekerét: a főbb ellenzéki vezetők – a Muszlim Testvériség vezetői, a főszervező civilek és természetesen maga el-Baradei – letartóztatásával Mubarak elveheti a tiltakozások erejét, ugyanakkor az erőszakos fellépés és a még több halott várhatóan csak tovább bőszíti az egyiptomi fiatalokat, akiket most már semmi nem tántoríthat el attól, hogy valódi változásokat érjenek el.

A tunéziai forradalom szele a közel-keleti államok közül legelőször és leglátványosabban Egyiptomot ért el. Nem véletlenül, hiszen a Nílus országában idén szeptemberben elvileg elnökválasztást tartanak, így alapból felfokozottabb a hangulat a szomszédos országokénál. Az ellenzék ráadásul hónapok óta szervezkedik, Hoszni Mubarak elnök ugyanis a hatalom megőrzése érdekében nagyot szorított a gyeplőn az utóbbi időben.

A szekuláris kormányzat a korábbiaknál is sokkal szigorúbban üldözi az ellenzéki, iszlamista Muszlim Testvériség szervezetet, az elnökválasztás kapcsán felmerülő Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség Nobel béke-díjas volt vezetője pedig a várható csalásokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.

Most azonban teljesen új helyzet van: a tunéziai példa többek között a Facebook-nak köszönhetően pillanatok alatt átterjedt Egyiptomba. Kezdetben figyelemfelkeltés és szolidaritás céljából néhányan felgyújtották magukat, következő lépésként azonban óriási tüntetések kezdődtek az ország különböző pontjain (Kairóban, Alexandriában, a déli Asszuánban és a Sínai-félszigeten) a kormányzat – és a harminc éve hatalmon lévő autoriter elnök – távozását követelve.

Az Egyesült Államok érdekesen reagált az eseményekre. Ellentétben Tunéziával, ahol üdvözölték a forradalmat, Egyiptom esetén Hillary Clinton külügyminiszter kiállt Mubarak rezsimje mellett, „stabilnak” minősítve azt. A háttérben az áll, hogy míg Tunézia francia befolyási terület, Egyiptom az USA régióbeli legfőbb szövetségese – mind politikai, mind gazdasági síkon – annak köszönhetően, hogy Kairó azon kevés arab államok egyike, mely békében él Izraellel.

Márpedig ha Mubarak elbukna, helyét nagy valószínűséggel a legnagyobb népszerűségnek örvendő Muszlim Testvériség venné át – az USA-nak pedig érthetően nem érdeke egy iszlamista berendezkedésű, Izrael-ellenes Egyiptom, ez ugyanis teljesen felborítaná a közel-keleti status quo-t. Tony Blair volt brit miniszterelnök és közel-keleti békekövet is Hillary Clinton álláspontját visszhangozta – érdekes lesz figyelni az elkövetkezendő napokban, hogyan módosul a Mubarak-párti, egyre kevésbé fenntartható amerikai és brit álláspont.

Hillary Clinton és Tony Blair nyilatkozatát már Mohamed el-Baradei sem hagyhatta szó nélkül. Keményen bírálta az USA álszent magatartását: „Vajon mi az ára ennek a stabilitásnak? A 29 éve tartó szükségállapot? Az elcsalt választások? Amikor ma százezer fiatal az utcára vonul követelve a legelemibb jogait, akkor az USA külügyminiszterétől valami olyasmi megnyilatkozást várnék, hogy demokrácia, emberi jogok, alapvető szabadságjogok – tudja, csupa olyan dolog, amiért az USA máskor előszeretettel kiáll.”

El-Baradei ezek után haza is tért Bécsből, ezzel a tettével pedig lényegében a tiltakozó tömeg élére állt. Noha szerdán hivatalosan betiltottak minden tüntetést, a mai napra, a zavargások negyedik napjára a szervezők minden eddiginél hatalmasabb tiltakozással készülnek, amin maga el-Baradei is részt vesz. „Természetesen a jelenlétemnek van egy külön személyes kockázata, de amikor a saját hazámat ilyen állapotban látom, muszáj ezt vállalni” – nyilatkozta a Guardian-nek.


–t.m–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.