Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-25 20:00:00

Steve Jobs költészetet vitt a technológiába

Edison és Ford mellett az Apple vezére

Életrajzi kötet Steve Jobsról. A szerző, Walter Isaacson mintegy negyven interjú és számtalan feljegyzés segítségével rajzolta meg a nemrég elhunyt, de máris kultikussá vált Apple-vezér profilját.

Az egyszerűen a „Steve Jobs” címet viselő kötet – nem kétséges, hogy mire ez a cikk megjelenik, máris óriási bestseller – az egyetlen hivatalosnak számító életrajz, ami a számítástechnikai gururól megjelent. Isaacson az ABC News hírtelevíziónak elmondta, hogy Steve Jobs eredetileg fél évvel a megjelenés utánra tervezte a könyv elolvasását, de ezt már nem tehette meg. A szerző korábban figyelmeztette könyvének főszereplőjét, hogy lesznek olyan állításai, melyek nem fognak tetszeni neki, de Steve Jobs egyetlen kívánsága csak az volt, hogy ő választhassa meg a könyv borítóját. „Utálta az eredeti koncepciót” – emlékezett vissza Isaacson.

Steve Jobs még 2004-ben adott engedélyt Walter Isaacsonnak életrajza megírásához, ekkor a leendő szerző még nem tudott főszereplője halálos betegségéről. A halál árnyékában az egész róla alkotott képe átalakult: „Azt gondoltam, hogy fiatal és hosszú karrier előtt áll még. És amikor megbetegedett, akkor láttam, hogy ez a leginnovatívabb fickó, valaki, aki képes költészetet vinni a technológiába”. Isaacson szerint Jobsnak életrajzi könyvével az volt a célja, hogy a mítoszok és szóbeszédek helyett valós képet rajzoljon róla, melynek segítségével a gyerekei jobban megérthetik őt.


„Egyetlen nagy vezető sem nyílt meg ennyire”

Mivel Steve Jobs kifejezetten öntörvényű, tüskés és összeférhetetlen ember hírében állt, ezért adja magát a kérdés: mennyire segítette a szerzőt? Isaacson szerint  – aki azt állítja, hogy nemcsak Jobs biográfusa, de legnagyobb rajongója is egyben – az együttműködés zökkenőmentes volt, sőt állítása szerint „még soha egyetlen nagy vezető sem nyílt meg ennyire”.

A 627 oldalas könyv a bölcsőtől a sírig kíséri végig Steve Jobs életét, számos személyes, eddig nem hallott részlettel egészítve ki a jól ismert sikertörténetet. Isaakson több interjút is készített főszereplőjével otthonában, születésének helyén és az Apple kaliforniai főhadiszállásán. Amikor a szerzőt arra kérték, hogy benyomásai alapján hasonlítsa össze Steve Jobsot egykori riválisával, a Microsoft-alapító Bill Gates-szel, akkor Isaacson így válaszolt: „Bill Gates lenyűgöző mentális képességekkel rendelkezik, de nincs meg benne a design és művészet iránti érzék, mely a számítástechnikai fejlesztéseket többé, fontosabbá teszi puszta gépeknél." „Okos volt?" „Nem, nem különösebben. Inkább zseninek mondanám. Képzeletének ugrásai ösztönösek, váratlanok és néha egyenesen mágikusak voltak. Az a fajta ember volt, akit a matematikus Mark Kae mágikus géniusznak hív, valaki, akinek belátásai a semmiből pattannak elő, és inkább fogja munkába az intuícióját, mint az eszét. Mint egy nyomolvasó, aki befogadja az információkat, beleszagol a szélbe, és megérzi, mi van előttünk.”


Szédületes intuíciója lett a veszte

Isaacson szerint ez a „nyomolvasó” szemléletmód, az információk és alternatív lehetőségek
utáni örökös fürkészés volt az, ami meghatározta Jobs életét  betegsége idején is. Sőt, lehet, hogy az üzleti életben mindvégig kiválóan működő intuíciója lett a veszte. A könyv szerint ugyanis  hónapokig hezitált a műtét előtt, „csak kutatott, csak kutatott, próbálta megtalálni
a legjobb megoldást". Végül belátta: „Korábban kellett volna így döntenem.”

Walter Isaacson történelminek tartja Steve Jobs munkásságát, és történelmi léptékben beszél örökségéről is: „Steve Jobs korunk legnagyobb üzletemberévé emelkedett, akire biztos, hogy száz év múlva is emlékezni fogunk. A történelmi panteonban Edison és Ford mellett van a helye, mert minden kortársánál innovatívabb és előremutatóbb termékeket hozott létre. Fanatizmusával és munkatempójával – melyek munkatársai számára egyszerre voltak inspirálók és félelmetesek – azonban nem pusztán termékeket állított elő, hanem felépítette a világ legkreatívabb cégét. Képes volt az Apple génjeibe beoltani a design iránti érzékenységet, a képzeletgazdagságot és a perfekcionizmust. Egy olyan szervezetet hozott létre, mely nélküle is képes lesz akár évtizedekre is tovább egyensúlyozni a technológia és művészet közti szűk mezsgyén.”

 

E. V.

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Internet
  • Nehéz az életük internet nélkül
  • Internetes oldalak, civil támogatókkal
  • Ennyivel drágul az internet- és a mobiltarifa
  • Milyen veszélyeket rejt a nanotechnika?
  • Hasít a Vatikán hírportálja
  • Az Anonymus támadta meg a lengyel oldalakat
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!
  • Forradalom a bibliafordításban
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Személyiségi jogokat sért Peking?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.