Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-28 13:56:00

Ennyivel drágul az internet- és a mobiltarifa

A várakozásokkal ellentétben alig emeltek árat az internet- és kábeltévé szolgáltatók. Csak a mobilszolgáltatók emelték érzékelhetően a díjaikat.

A T-Mobile szinte minden tarifánál 4-5 százalékot emelt, a Vodafone nem emelt a percdíjakon, viszont majdnem az összes díjcsomagnál 10 százalék fölé merészkedett. A Telenor árai alig emelkednek – írta a kosarmagazin.hu. A piac annyira telített, és olyan erős a verseny, hogy szinte nem is volt áremelés – mondta Fischer Gábor az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) infokommunikációs szakértője a Kosár magazinnak. Ez alól a mobilszolgáltatók kivételek, azért, mert ott a technikai fejlődés lehetőséget ad a versenyre, és a vásárlók egy-egy új termékért – okostelefonért – hajlamosak többet is fizetni. Számos új szolgáltatással is jelentkeznek a mobilcégek, amelyeket emelt áron lehet adni – mondta a szakértő. 

Egyelőre az internetszolgáltatók önmérsékletet tanúsítanak. A januári áremelésben a UPC, a T-Home, az Invitel jeleskedik. A Drávanet 3-4 százalékot emelt. A Digi és a BTel változatlan áron érhető el, a Hello HD, az EQnet, és a NordTelekom később drágít, míg az Enternet csak az áfát érvényesíti. „Az áfa-emelés kapcsán arra lehetett számítani, hogy a távközlési szolgáltatások árai emelkednek, de – vélhetően az erős verseny hatására – nem így történt – nyilatkozta a kosarmagazin.hu-nak a távközlési szakértő, hozzátéve: egyes internetszolgáltatók, mint a Digi és a BTel a megnövekedett áfa költségeit nem hárították a fogyasztókra, s nem emeltek árat. Mindez elegáns gesztus részükről, mert így a nettó díjaikat kellett „lefaragniuk”, ami nyereségük csökkenését vonja maga után.

Akik emeltek, azok is csak az áfa mértékéig tették. A januári áremelést jellemzően a nagy szolgáltatók, mint például a UPC, a T-Home és az Invitel lépték meg. Más szolgáltatók, mint például az Enternet, a Hello HD, az EQnet vagy a NordTelekom, későbbre halasztották az áremelést, így a januári bruttó díjuk még változatlan, bár a hónap folyamán előreláthatóan az áfa változásnak megfelelő összeggel emelnek. Az Enternet időben növelte a tarifáit, de csak az áfa növekedését érvényesítette áraiban, míg a Drávanet 3-4 százalékkal drágított. A szolgáltatóknak az előfizetőiket 30 nappal a hatályba lépés előtt kötelező tájékoztatniuk.


Mobil tarifák

A legnagyobb áremelés a mobilszolgáltatóknál történt. A Telenor árai emelkedtek a legkisebb mértékben: az alaptarifa csomagjainak havidíját például mindössze 100 forinttal növelték, míg az okostarifák havi kétszázzal „izmosodtak”. A percdíjak csak 1-1,5 forinttal növekedtek és az újdonságnak számító Hipernet-tarifákon is csak havi 100 forintot emelt a cég. Mindez alig haladja meg az áfa-emelés érvényesítésének mértéket. Itt folytatódik

 

Hirado.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Internet
  • Nehéz az életük internet nélkül
  • Internetes oldalak, civil támogatókkal
  • Milyen veszélyeket rejt a nanotechnika?
  • Hasít a Vatikán hírportálja
  • Az Anonymus támadta meg a lengyel oldalakat
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!
  • Forradalom a bibliafordításban
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Személyiségi jogokat sért Peking?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.