Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-17 17:21:00

Tolerancia megállapodás született a Nyugat és iszlám országok között

Clinton megoldja az istenkáromlás körüli vitát?

Hillary Clinton reméli, hogy a Nyugat és az iszlám országok közötti vallási tolerancia megállapodás véget vet a vallások körül kialakult vitáknak.

Megállapodásra jutott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) vezetőjével, hogy új módját keresik a vallás(ok) körüli viták rendezésének anélkül, hogy az istenkáromlást büntető jogszabályokat alkalmaznának. A megbeszélés célja az volt, hogy elősegítsék olyan új nemzetközi mechanizmus létrejöttét, amely egyszerre védené a szólásszabadságot, és világszerte a felvenné a küzdelmet a vallási diszkrimináció ellen.


Nem büntetnék

Az 57 tagországot tömörítő OIC márciusban (Amerika hatására) beleegyezett abba, hogy leállítja tizenkét éve folytatott kampányát, amelynek célja az volt, hogy a vallásokat védjék a sértéstől, istenkáromlástól. A nyugati országok és latin-amerikai szövetségeseik – az istenkáromlás büntetésének heves ellenzői – a muzulmán és afrikai országokkal együtt támogatták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában azt az új megközelítést, amelynek értelmében a (vallásos) hit védelméről a hívők védelmére helyezik át a hangsúlyt.

Az új megállapodás értelmében a világ országai védenék a vallásszabadságot, a sértő megnyilatkozásokkal pedig oktatással, párbeszéddel és nyilvános vitákkal szállnának szembe. A gyűlöletbeszédet és a hátrányos megkülönböztetést betiltanák, de nem büntetőjogi eszközökkel kezelnék azokat a megnyilatkozásokat, amelyek nem szólítanak fel azonnali erőszakos cselekményre.


Véget ér az erőszak? Fotó innen

A vallások védelméről 1998 óta folynak rendszeres viták, az elképzelés támogatói szerint erre szükség van, ellenzői viszont a szólásszabadság megsértését látják benne. Az ellenzők szerint az elképzelés a nemzetközi jogba is ütközik. Olyan országokban, ahol egyetlen vallás dominál, lehetővé teszi, hogy az állam szigorú ellenőrzés alatt tartsa a vallási kisebbségeket, sőt akár erőszakkal térítse át más hitre vagy elnyomja őket.

Clinton Isztambulban arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Iszlám Konferencia Szervezet támogatja a vallásszabadságot anélkül, hogy ez veszélyeztetné szólásszabadságot.

Sok muzulmán nemzet törvénye bünteti az iszlám kárára elkövetett sértéseket. Az ENSZ már régóta munkálkodik azon, hogy racionalizálja ezeket a törvényeket, viszont ezzel a lépéssel a vallás– és lelkiismereti szabadság törvény által történő korlátozására ad felhatalmazást az ENSZ tagállamainak, amennyiben a vallás tisztelete, védelme indokolttá teszi a fellépést.

Az Egyesült Államok és más országok viszont amiatt aggódnak, hogy egy ilyen lépés visszafogná a legitim vitát.

 

– mi, wwrn.org, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.