Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2010-11-22 18:57:00

A keresztényi szeretet és az igazságszolgáltatás

Miért van Gyurcsány szabadlábon?

De az a kedvencem, mikor kérdezgetik: a keresztényi megbocsátás, az hogy jön össze ezzel a vérszomjas, bosszúálló, dutyiba dugó lelkülettel. Szerintem rossz a kérdés. Nem tudom, miért kéne keresztényi megbocsátást várni a hatóságtól; az nem erre szakosodott.

Mostanság a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándorra, a polgári elhárítás volt vezetőjére emelte az igazságszolgáltatás célkeresztjét; hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják nevezett, nemrég még az érinthetetlenek kasztjába tartozó urat, s ez állítólag öszefügg az UD Zrt. ügyében indult nyomozással.

Megyeget ez az elszámoltatás, jól van.

Persze, gyorsan tegyük hozzá: nem köll prejudikálni, ami magyarul annyit tesz: előre kimondani valakire, hogy bűnös, míg erre nincs kétséget kizáró bizonyíték. Ne tegyen ilyent a sajtó se, meg a kormány se. Van ez a bizonyos alapelv az ártatlanság vélelméről, ami jogi is, meg erkölcsi is, ugyanakkor borzasztóan meg bírunk róla felejtkezni.

No de a ló túlfelére se kéne átszédülni: már a nyáron valami 108 értelmiségi tiltakozott tiszta erőből, hogy ne igazságszolgáltatásozzon a kormány, mert az olyan dikatórikus izé; köztük volt Bokros Lajos, Bauer Tamás, Béki Gabriella, Kuncze Gábor, meg az SZDSZ szinte összes korábbi országgyűlési képviselője, valamint Heller Ágnes, Kenedi János, Vásárhelyi Mária, Konrád György, Farkasházy Tivadar, ilyenek. Mármost nekem eleve gyanús, ha valaki szoros kapcsolatokat ápolt a garnitúrával, mely egyértelműen kifosztotta az országot, sőt esetleg ékes tagja is volt e garnitúrának, aztán szalad tiltakozni a felelősségrevonás ellen. Akinek nem inge, ne vegye magára. Ne prejudikáljunk, persze, csak figyeljünk: az aláírók közül nem-e börtönben lesz rövidesen valaki.

De az a kedvencem, mikor kérdezgetik: a keresztényi megbocsátás, az hogy jön össze ezzel a vérszomjas, bosszúálló, dutyibadugó lelkülettel.

Szerintem rossz a kérdés. Nem tudom, miért kéne keresztényi megbocsátást várni a hatóságtól; az nem erre szakosodott. A politikai vezetés sem, remélhetőleg, de erről a következő vezércikkben részletesebben szólok, ígérem.

De a válasz mégiscsak olyasmi, hogy a megbocsátás nem büntetőjogi kategória. Ha valaki kirabol egy országot, visszaél a hatalmával, közérdekű adatokat hamisít és hasonlók, azt egyedül az Úristennek van joga megbocsátani. Nekem nincsen, a politikusoknak sincsen, az olvasónak sincsen. Ha viszont egy bűnöző keresi az isteni bocsánatot, a börtönlelkész vélhetőleg útba tudja igazítani.

Nem értem például, Gyurcsány Ferenc hogyan lehet még szabadlábon. Vagy legalább – tényleg ne prejudikáljunk – miért nem indult vizsgálat vele kapcsolatban adathamisítás, hivatali visszaélés, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. (Ha egy ilyen vizsgálat azzal zárul, hogy az Ex ártatlan, mint a bárány, ám legyen. De hogy meg sem indult...?) Tényleg nem csak azért mondom, mert ez nekem és sokaknak, talán még Istennek is bejönne. Hanem hogy a felelősségre vonás legyen teljes körű, és abszolúte igazságos. Jogállam, jogrend, ilyesmi.

No de várjunk és reménykedjünk.

Balavány György

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyurcsány
  • Durva kijelentések a DK-kongresszuson
  • Gyurcsány Ferenc megint bohóckodik
  • A szélsőjobbos lapnál baloldali fotós van
  • Indul a Fidesz-Gyurcsány meccs?
  • Mit akar Gyurcsány?
  • Órákon át faggatták Oszkót
  • Górcső alá veszik a Malév privatizációját
  • Gyurcsány ellopta
  • Demokratikus Koalíció – Út a süllyesztőbe?
  • Sukoró: Gyurcsány előzetesbe kerül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.