Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-15 11:42:00

Mit akar Gyurcsány?

Gyurcsány Ferenc szerint az ország problémáit a magyaroknak kell megoldaniuk, nem szabad azt várni, hogy kívülről, nemzetközi szervezetek döntsenek a jövőjéről, arról, hogy merre menjen Magyarország.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja vasárnapi gazdaságpolitikai konferenciáján azt mondta, hogy a kormányfő személyéről is az itt élőknek kell határozniuk, és bár a külföldi véleményeket érdemes meghallgatni, a következtetések levonása a magyarok dolga. Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kormányzását nem bármi áron megdönthető diktatúrának, hanem "az önkény rendszerének" tartja, amellyel szemben alkotmányon kívüli eszközöknek nincs helye.

A gazdaságpolitikáról szólva azt mondta: a kiadások csökkentése szükséges, szerkezeti reformok kellenek az egészségügyben, az oktatásban és a nyugdíjrendszerben, "és ez bizony fájni fog". Véleménye szerint az ellenzéknek ezt világossá kell tennie, hogy a választók ne gondolják: az esetleges kormányváltás után automatikusan jobban fognak élni.

A szerkezeti reformok fontosságát, a tandíj és a vizitdíj szükségességét hangsúlyozta Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő a Gyurcsány Ference vezette Demokratikus Koalíció (DK) gazdaságpolitikai konferenciáján vasárnap Budapesten. Az egykori Horn-kormány volt pénzügyminisztere kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát. Véleménye szerint a tandíj bevezetése szükséges, de önmagában nem elég, a felesleges felsőoktatási intézmények megszüntetésével és a keretszámoknak a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazításával kell társulnia.

Bokros Lajos szükségesnek tartja a vizitdíj bevezetését és a kötelező magán egészségbiztosító pénztárak működését. Ugyanakkor a hatékonyság növelése érdekében megszüntetné az egyetemi és főiskolai oktatók, valamint a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállását.

Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere azt mondta: a jelenlegi jogi és intézményrendszerre nem lehet reális, a növekedésre lehetőséget adó gazdaságpolitikát alapozni, így a kormányváltás után a munkát egy-két évig tartó "romeltakarítással", az alaptörvény és a gazdaságot bénító sarkalatos törvények eltörlésével vagy megváltoztatásával kell kezdeni. Fontosnak nevezte az állami újraelosztás mértékének csökkentését a jelenlegi 50 százalékról, mondván, hogy ez a növekedés egyik feltétele.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyurcsány
  • Durva kijelentések a DK-kongresszuson
  • Gyurcsány Ferenc megint bohóckodik
  • A szélsőjobbos lapnál baloldali fotós van
  • Indul a Fidesz-Gyurcsány meccs?
  • Órákon át faggatták Oszkót
  • Górcső alá veszik a Malév privatizációját
  • Gyurcsány ellopta
  • Demokratikus Koalíció – Út a süllyesztőbe?
  • Sukoró: Gyurcsány előzetesbe kerül?
  • Gyurcsány szerint a börtönt ki lehet bírni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.