Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-08 16:57:00

A kormány szerint minden megszülető gyermek befektetés, ami megtérül

Veszélyben a nyugdíj és a társadalombiztosítás!

Döbbenetes jövőképet festett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás-miniszter parlamenti felszólalásában: a magyar népesség csökkenésével a közkiadások nőnek, a jóléti, valamint a nyugdíjrendszerek fenntartása pedig veszélybe kerül.

Réthelyi Miklós „A magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségessége” címmel megtartott parlamenti vitában sorskérdésnek nevezte a népességfogyás megállítását, és jelezte: a kormány feladata megteremteni annak feltételeit, hogy a gyermektelenség ne jelentsen gazdasági előnyt a jövőben, adta tudtul az MTI. A miniszter úgy fogalmazott: Magyarországon a fenntarthatóság alapja a népesség csökkenésének megállítása.
 

Védőnői hálózat és családi életre nevelés

– 2010-ben először fordult elő, hogy 90 ezernél kevesebb gyermek született; a magyar termékenység a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, csökkent az elmúlt években az egy főre jutó gyerekszám és a házasságkötések száma is, nőtt az egyedülállók és a válások aránya. A szülőképes korú nők létszáma 2020-ig mintegy 250 ezer fővel fog csökkenni – tekintett a jelenlegi helyzetből fakadó, további gondokra a miniszter, aki hangsúlyozta: a társadalom elöregedésével együtt, a munkaerőpiac átalakul, a közkiadások növekedni fognak, azaz a jóléti, valamint a nyugdíj- és egészségügyi rendszerek fenntartása veszélybe kerül, ugyanakkor a szociális ellátás iránti igény emelkedni fog.

A vitában elhangzott: a kormány szerint minden megszülető gyermeket értéknek és olyan befektetésnek tart, amely sokszorosan meg fog térülni az országnak. Réthelyi szerint a kormány elkötelezett a munkahelyteremtés iránt, mivel a munkavállalás és a gyermekvállalás összefügg egymással, illetve a kabinet célja a családok megerősítése, védelme. A kormányzat népesedéspolitikájának eszköze lesz a jövőben a védőnői ellátás megerősítése, a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelése, valamint a családi életre nevelés beemelése az oktatásba. A döntéshozóknak minden mást úgy kell meghatározni, hogy eltávolítsák az akadályokat a gyermekek születése elől.
 

Az LMP szerint büntetik az alacsony keresetűeket

Az LMP-s Ertsey Katalin kemény kérdéssel kezdte hozzászólását: mire vállaljanak gyermeket a fiatalok, a szép szavakra? Úgy véli: a nők foglalkoztatásának növelése javítja a demográfiai mutatókat, és biztató, hogy Magyarországon a fiatalok akarnak gyermekeket. AZ LMP szerint a miniszter víziójával gyökeresen szemben áll, hogy a jelenlegi adópolitika kifejezetten bünteti a fiatal, alacsony keresetű, gyermektelen párokat, ami nem segíti elő a demográfiai mutatók javulását. Az ellenzéki képviselő sürgetőnek nevezte a családi napközik és a bölcsődék fejlesztését, és felhívta a figyelmet a vállalati bölcsődék hiányára is.

Az ellenzéki párt szónoka kiemelte: tévúton jár a kormány, ha egy olyanfajta népesedéspolitikáról beszél, ami az emberek gondolkodását akarja megváltoztatni. Az államnak az lenne a dolga, hogy ösztönző kereteket alakítson ki a gyermekvállaláshoz. A gyermekre vágyó fiatalok azt látják, hogy a megkapható gyermekkedvezményt az alacsony, pályakezdő fizetésekből nem tudják érvényesíteni. Hozzátette, hogy azok a fiatalok, akik hitelt vettek fel, akár el is veszíthetik a lakásukat, ha gyermeket is vállalnak, így ebbe gyakran nem mernek belevágni.
 

Vona modernizálná a cigányságot
Vona Gábor úgy véli: Magyarország demográfiai helyzete tragikus, szerinte a demográfiai válság egyik oka az, hogy a lakosság 30 éve fogy, míg a cigány kisebbség "robbanásszerűen" gyarapszik. Ennek következménye, hogy a cigányság többségbe kerül a magyar társadalmon belül, valamint a cigányság túlnyomó többségének sikertelen integrációja miatt az állami működés felbomlik. Úgy fogalmazott: „nem az a baj, hogy cigány gyermekek születnek, hanem az a baj, hogy sokszor miért. Sokszor ugyanis nem szüleik felelős döntéseként, hanem pusztán megélhetési okokból.” El kívánja érni a felelőtlen gyermekvállalások számának visszaszorítását a „cigányság modernizációja révén”. A Jobbik azt javasolja, hogy a családi pótlékot kössék az anya 19. évéhez

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.