Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-27 11:55:00

Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa

Szerdán dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság (Ab), miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.

Az Ab szerdai teljes ülésének napirendjén tucatnyi további téma szerepel, köztük a csőd- és felszámolási eljárással, az adózással, a helyi önkormányzati képviselők jogállásával, a választási eljárással, több, az egészségüggyel, illetve egészségügyi adatok kezelésével, valamint az esztergomi, a kaposvári és a Budapest I. kerületi önkormányzatokkal kapcsolatos indítvány. Az Ab hatáskörei jelentősen változnak január 1-jétől, így a testület előtt fekvő indítványok nagy részéről jövőre már nem dönthetnek.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokkal már hónapok óta foglalkozik a testület. Az origo hírportál augusztusban arról írt, hogy információi szerint a témáról készített határozattervezet kimondja: azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Továbbá az Ab a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki járulékot fizet, cserébe valamilyen szolgáltatásra lesz jogosult, míg a hozzájárulás formálisan adónak minősül, adóért pedig közvetlenül nem jár ellenszolgáltatás.

Így a jelenlegi, az Ab által vizsgált törvény alapján hiába fizeti be a munkáltató a közterhet - nyugdíj-hozzájárulást –, alkalmazottja még nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Ezzel összefüggésben az Ab tervezete kimondaná, hogy az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmát, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve – írta az origo. Augusztusban nem hozott döntést az Ab a magánnyugdíjpénztárakról, a testülethez szeptember 1-jén csatlakozott a parlament által akkoriban megválasztott öt új alkotmánybíró.

Az Országgyűlés közben pénteken több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon a gazdasági stabilitási törvény elfogadásával, egyebek mellett arról is döntött, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapnak.

Ezt – vagyis annak a szabálynak az eltörlését, hogy aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, ezért 2012 januárjától keresetei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába – végül arra hivatkozva kezdeményezte a kormány, hogy mivel a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül, annak állami nyugdíjjogosultságot kell keletkeztetnie.

A Matolcsy György jegyezte indítvány eredetileg nem tartalmazott a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos rendelkezéseket, azok módosító indítványok elfogadásával kerültek be az előterjesztésbe.

 

MTI/ origo

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés
  • Így alakítják át a nyugdíjrendszert

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.