Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-10 08:08:00

Sokan csalódtak a magánnyugdíjpénztárakban

Óriási különbség a reálhozamok között

Közel 2,5 millió korábbi magán-nyugdíjpénztári tag jut reálhozamhoz augusztus 31-ig. Bár közel hét százalékkal többen kapnak pénzt a korábban becsültnél, sokan elégedetlenek a visszakapott összegek aránytalansága miatt.

Az utóbbi hónapokban egy ország tanulta meg, mi az a reálhozam, vagyis a hozamgarantált tőke feletti összeg. Egyre többen kapják meg a postán keresztül vagy közvetlenül a bankszámlájukra a pénzt, viszont sokan elégedetlenek, nem értik, miért lehet nagy különbség két hasonló korú és akár hasonló összeggel rendelkező, csak eddig más-más pénztárnál számlát vezető személy reálhozama között. Olvasóink levelei alapján kimondható: sokan magasabb összegre számítottak, mások pedig akkor lettek igazán dühösek, amikor megtudták, hogy az ismerősük mennyivel kapott többet.


Itt a logika sem segít

Az egyik olvasónk, aki tíz éve tag, és közel 1,5 millió forintja volt bent, alig 13 ezer forintot kapott, a másik, aki hat éve tag, és alig 350 ezer forintja gyűlt össze, 22 ezer forintot vehetett át a postástól. A levelek alapján úgy tűnik, a legrosszabbul azok jártak, akik tekintélyes megtakarítást halmoztak fel. Volt, aki négymillió forint után alig kapott néhány tízezer forintot, pedig a kezdetek óta tag volt, kicsit jobban örülhetett az, aki több mint tíz év tagság és hárommillió forint befizetés után közel 300 ezer forintot tudhatott magáénak.

Bár elemzők szerint a frissen belépők inkább negatív hozamra számíthatnak, az egyik olvasónk három év tagság idején 150 ezer forintot gyűjtött össze, és azután 20 ezer forintot utaltak ki neki, a másik két év után és 400 ezer forintra csak 25 ezer forintot kapott.


Panasszal a pénztárakhoz lehet fordulni

Szerettük volna megtudni, miért lehet nagy különbség a hasonló paraméterekkel bíró pénztártagok között. Kérdésünkre a Stabilitás Pénztárszövetségnél elmondták, hogy minden eset más, így csak konkrét kérdésre és csak az adott tag körülményeinek az ismeretében lehet felelni. Aki nem érti, vagy nem fogadja el a saját „számait”, forduljon a saját pénztárához, ahol pontosan tájékoztatják a részletekről!

A legújabb hírek szerint újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is.

A reálhozam összegét számtalan tényező befolyásolja, például a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a befizetés rendszeressége, a pénztár- és a portfolióváltás(ok) időpontja, az adott pénztári portfoliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig, illetve az infláció időbeli alakulása.


Félmillión semmit nem kapnak

A Stabilitás Pénztárszövetség előzetesen azzal számolt, hogy a 3,1 millió tag 25 százaléka, mintegy 750 ezer ember nem számíthat reálhozamra: a végleges kormányzati adatok szerint ez a szám 569 818 fő. A pénztárszövetség szerint negatív reálhozamokkal a magán-nyugdíjpénztári tagok kevesebb mint 20 százalékának kell számolnia, ez főként a 2006-ban, a 2007-ben és a 2008-ban belépőket érinti.

Borza Gábor alelnök elmondta: az átlagos pénztári reálteljesítmények csak 15-20 év távlatában értelmezhetők, a hazai indulás óta viszont alig 13 év telt el. A lehetséges időintervallumok többségében ennek ellenére az egyedi pénztári portfoliók pozitív reálhozamot értek el.

 

A.S

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.