Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-15 11:00:00

Ez egy ördögi kör, amiből egyelőre nincs kiút

Ismét zuhanás: lakáspiaci körkép

A világgazdasági események negatív hatással vannak az ingatlanpiacra, az elmúlt hetekben még tovább csökkent a kereslet. Van még ennél is lejjebb vagy ez már a vég?

Szinte minden hónapban olvashattunk olyan lakáspiaci elemzéseket, amik arról szóltak, hogy most már tényleg megállt a stagnálás, ennél lejjebb már nem csökkenhetnek az árak, most érdemes vásárolni vagy befektetőként megjelenni a piacon. Aztán a leminősítési sorozat, a tőzsdék pánikhangulata, a svájci frank és az arany árának drasztikus emelkedése még tovább csökkentette a keresletet, ám ez nem állt egyenes arányban a négyzetméterárak csökkenésével. De hol lesz a vége?


Érdemi lakásár-csökkenésre nem érdemes várni

Lassan már egyetlen elemző sem mer jósolni, az optimista nézeteknek egy időre búcsút inthetünk. Abban viszont mindannyian megegyeznek, hogy nincs szó második válságról, mert mi még az első, a 2008-2009-es válság hatásait nyögjük. Valószínűleg hasonló lesz a helyzet, mint akkor, vagyis a potenciális vásárlók megint kivárásra fognak játszani.

A bizalmi válság, a kilakoltatási moratórium lejárta, a reálbérek minimális növekedése, a szocpol megszüntetése és a hitelek igénylésének szigorítása mind-mind negatív hatással vannak az ingatlanpiacra. 2006 óta harmadára csökkent a kereslet, alig adnak ki használatba vételi engedélyeket, ami automatikusan magával vonja az építőipar válságát, a növekvő munkanélküliséget és a GDP csökkenését. Ez egy ördögi kör, amiből egyelőre nincs kiút. Állami segítséggel élénkíteni lehetne a keresletet, ám ehhez akkor tőkeelvonás kellene, melyet az államkassza jelenleg nem engedhet meg magának.

Az elemzők – még ha a stagnálás végét nem is tudják pontosan megjósolni – abban egyetértenek, hogy érdemi lakásár-csökkenésre nem érdemes várni. Egyrészt a svájci frank árfolyamának brutális emelkedése miatt, ami azt is jelenti, hogy hiába hirdeti meg az adós a lakását, az értéke már nem fedezné a tőketartozását sem, ezért valószínűleg inkább nem is kerül piacra az ingatlan. A másik ok: az árverési kvóta rendszer nem engedi, hogy ugrásszerűen nőjön a kínálat a piacon, ami mesterségesen lenyomná a lakásárakat. Történelmi csúcsot nem csak a menekülődeviza árfolyama tud felmutatni, a lakáspiac sem volt még ennyire rossz helyzetben. Azonban ebből a helyzetből senki sem profitálhat - sem a vevők, sem a vásárlók nem érezhetik magukat győztesnek.


AE



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Lak-hatás
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Építészek: mit tehetnek a nyomorba jutókért? (audio)
  • Itt a lista: ennyi önkormányzati bérlakás áll üresen
  • Háromezer hajléktalant börtönözne be a főváros?
  • Lerombolták a hajléktalantelepülést: halálesetek várhatók?
  • Adócsalóknak kedvez a végtörlesztés?
  • Rossz helyre építette a luxusvillát – le kell bontania?
  • Ócsa helyett: Újrakezdők háza
  • Eszközkezelő vagy csak ingatlankezelő?
  • Hajléktalanítás: emberségből vizsgázik a nyócker

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.