Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-17 13:54:00

Kockázatmentes adományozás a baptistákkal

Finisben a „cipősdoboz” akció

A hétfői „cipősdoboz” koncerttel a Baptista Szeretetszolgálat megkoronázza az immár nyolcadik alkalommal szervezett adománygyűjtését és az azt kísérő programsorozatot. Az akcióról Révész Szilvia szóvivőt kérdezte a mindennapi.hu.

– Az ünnepek közeledtével ugrásszerűen nő a jótékonysági koncertek száma. Miért gondolják azt a szervezők, hogy az adományokért „cserébe" jár valami?

– Az adománygyűjtést kísérő események nem titkolt célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az akcióra. Idén a Fővárosi Nagycirkuszban rendezett Mikulás-napi "cipősdoboz"-gálán több ezer gyemrek vett részt. Az egyik budapesti szállodában pedig a nagyköveteknek rendeztünk jótékonysági vacsorát. A december 19-ei koncert méltó lezárása és egyben megkoronázása a rendezvénysorozatnak.

– Mit kell tenniük ahhoz, hogy minél több adomány gyűljön össze?

– A miénkhez hasonló segélyszervezetek régen felismerték: a legfontosabb dolog, hogy szakszerűen segítsük azokat, akik segíteni akarnak másokon. Ha ugyanis valaki nem anonim módon, szervezetten adományoz, könnyen megeshet vele, hogy a későbbiekben szó szerint zaklatni kezdik. De volt olyan adományozó, aki beleírta elérhetőségét, és a csomag címzettjével később felvették a kapcsolatot, ami hosszú távon jól működött.

– A gazdasági válság hogyan változtatta meg az adakozási hajlandóságot?

– A dobozok számának tekintetében az elmúlt években inkább némi növekedést tapasztaltunk, ám megfigyeltük azt is, hogy egyre kevesebb a nagyobb értékű adomány. A válság nyomán egyfajta szolidaritás alakult ki, talán éppen azért akarnak egyre többen segíteni a rászorulókon, mert a recesszió terjedésével mindenkihez egy kicsit közelebb kerültek a nehéz sorsú emberek.

– Létezik-e tipikus adományozó?

– Az adományozás gyakran egyfajta életformává válik. Ezt bizonyítja, hogy külön Facebook-oldalt hoztak létre a rajongók, akik tippeket adnak egymásnak, hogy hol, milyen praktikus ajándéknak valót lehet megvásárolni. A „cipősdoboz" akcióban jellemzően nők vesznek részt.

– Hogyan szólítják meg azokat, akik szívesen részt vennének az akcióban, de nincs idejük vagy ötletük a dobozok megtöltéséhez, csomagolásához?

– Rájuk is gondoltunk, idén első alkalommal cipősdoboz adományvonalat indítottunk. Mindazok, akik feltárcsázzák a 1355-ös számot, 250 forinttal támogatják egy-egy cipősdoboz célba juttatását. A telefonszám az év végéig hívható.

– Mit rejtenek a cipősdobozok?

– Az adományok rászoruló gyermekekhez jutnak el, így általában olyan ruhákkal, játékokkal töltik meg ezeket, amiket a család nem tudna megvásárolni. Igazi mesedoboz is készült az idén, benne a történet leírása és a mese figurái.

Angol szokás

A „cipősdoboz” akció Angliából indult több mint száz évvel ezelőtt, és több, kifejezetten erre alakult segélyszervezet foglalkozik vele. Az adventi időszakban csaknem 9 millió doboz „kering” a világban. A Baptista Szeretetszolgálat 2004-től csatlakozott a mozgalomhoz. Tavaly 22 300-an csatlakoztak az akcióhoz.

 

Idén is lesz Cipősdoboz-koncert december 19-én 19 órától a Papp László Sportarénában. Adományozás és belépőigénylés a Ticketpro országos hálózatában lehetséges. A közrádió szimfonikus zenekara többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestrával és Caramellel lép fel. A résztvevők között szerepel a Balkan Fanatik és Geszti Péter is.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Charity
  • Honnan ered a D. előtag D. Tóth Kriszta nevében?
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Így segítsük a látássérülteket!
  • Korda György és Balázs Klári
  • Vallásos pucér naptárak
  • Tűzifa tízmillióért a szegényeknek
  • Óvodásokat vertek át a szcientológusok
  • Vásárolj, mert így segíthetsz!
  • Öltözz megint pirosba!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.