Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-01 20:00:00

Szexszimbólummá alacsonyítják a híveket?

Vallásos pucér naptárak

Vajon 2012-ben is vehetünk naptárt, melyen lenge öltözetben vallásos emberek állnak a fényképezőgép elé? A hívek általában jótékony célok érdekében meztelenkednek. Tettüket egyesek bátornak, míg mások istenkáromlónak tartják.

A kidolgozott férfi felsőtestekért rajongó vallásos hölgyek rettegve várják a jövő évet: állítólag megszűnik a közkedvelt Men on a Mission (nagyjából: Férfiak misszióban) naptár. A korábbi mormon misszionáriusokat lenge öltözetben ábrázoló kalendárium 2012-es kiadása még beszerezhető, ám a hírek szerint 2013-as változat már nem készül. Ez a tekintetben érthető is talán, hogy az ellentmondásos projekt miatt a mormon egyházból kiátkozták annak ötletgazdáját, Chad Hardyt, mormon egyetemen kapott diplomáját pedig visszavonták. Annak ellenére, hogy Hardy büszkén hirdette, hogy vállalkozása „megteremtette a vallásközi párbeszédet”, és megjelenítette, hogy a mormonok között vannak egyéniségek.


Missziós célok

A Men on a Mission naptár először 2008-ban jelent meg, és rögtön nagy sikert aratott. A képeken ugyanis 12 külföldi misszióból hazatért, többnyire fejlett izomzatú ifjú szerepelt, ráadásul az 1950-es éveket idéző, úgynevezett pin-up stílusban – tehát nem ízléstelen, esetleg túl sokat mutató módon. Igaz, a szokásos mormon misszionárius dress code-tól merőben eltérően: a félmeztelen ifjakon nem volt sem fehér ing, sem nyakkendő, sem pedig fekete műanyag névtáblácska.

Mindenesetre a vita már évek óta tart: az ízlésesen erotikus képek vajon hasznosak, mivel lerombolják a mormonokkal és a vallásos fiatalokkal kapcsolatos sztereotípiákat, vagy éppen ellenkezőleg, szexszimbólummá alacsonyítják a misszionáriusokat? Az érvek és ellenérvek aztán 2010-ben durvultak el, amikor megjelent a naptár női verziója. A „Hot Mormon Muffins, a Taste of Motherhood” (nagyjából: Forró mormon muffinok, az anyaság íze) nevű falinaptár lapjairól 12 teljesen felöltözött, ám csábos mosolyú, szintén pin-up-stílusban lefotózott szexi mormon anyuka mosolygott a vásárlókra. A csábos „sparhert sárkányok” ráadásul egy-egy fincsi muffinreceptet is közöltek – kidomborított idomaik mellett.


Muffinreceptet is közöltek. Kép innen.

Ezt a naptárt is Hardy állította össze, aki a bevételek egy részét jótékony célokra fordította. Amint nyilatkozta, a nők között egy mellrákot legyőzött hölgy is volt, és céljai között említette azt is, hogy leszámoljon a mormon egyházban még ma is tetten érhető alárendelt női szereppel és a mormonok hiperkonzervatív hírével. A mégiscsak konzervatívnak mondható egyházi kiközösítésével kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy először ugyan meglepődött a kemény válaszon, ám utólag már hálás érte, mivel így sokkal több naptárt adott el (a Men on a Missionből néhány év alatt több mint 25 ezer darabot), és így 3 ezer dollárt tudott jótékony célokra fordítani.

Vallásilag inkorrekt képek?

Kérdés persze, mennyire etikus és vallásilag korrekt dolog szeméremsértő módon pénzt kalapozni „szent ügyekre”. Az Egyesült Államok északkeleti partján fekvő Matinicus-sziget keresztényei például 2007-ben olyan naptárt készítettek, amelynek lapjain 12 hölgy meztelenül, igaz, valamilyen tárgy takarásában mosolyog. A kalendárium címe What Do You Women Do All Day? (nagyjából: Mit csinálnak álló nap a nők?). Nos, Miss Február például a The New York Times lapjaival fedi el magát, Miss Április pedig két megtermett homárral takarja el a kebleit, míg Miss December egy gitár mögé rejti el szemérmét a homokos tengerparton.

A Matinicus-szigeti protestáns (korábban baptista, majd kongregacionalista, manapság pedig United Church of Christ) egyház más tekintetben is meglehetősen liberális: mint nyilatkozták, mindenkit befogadnak, ezért gyakorlatilag a szigetecske minden lakosa tagja a gyülekezetnek. Úgy tűnik, a szigeteken lazább erkölcsűek a hívek, mint a kontinenseken. Legalábbis erre látszik utalni, hogy egy mallorcai római katolikus ifjúsági csoport szinte teljesen meztelenül pózolt egy olyan fotósorozaton, amely Krisztus szenvedéstörténetét és a római kor egy-egy szeletét gondolta újra.

A 10 euróért vesztegetett 2011-es naptárak nagy sikert arattak, és így sikerült helyrebillenteni a katolikus csapat részben evangelizációs jellegű költségvetését, ám akciójukkal kivívták Jesus Murguinak, a sziget püspökének a rosszallását. A püspök azon akadt fenn, hogy az ifjak például alig fedett testtel gladiátorként, római centurióként és bebörtönzött keresztényekként pózolnak. Az egyik legmegbotránkoztatóbb képen 12 férfi meztelenül álldogál, intim testrészüket csupán egy-egy római sisak takarja. A készítők azzal védekeztek, hogy a képek művészi értékűek, míg a helyi lapok azzal vették védelmükbe a katolikus fiatalokat, hogy néhány héttel korábban spanyol rendőrnők erotikus képekkel lepték meg férfi kollégáikat – ráadásul céljuk nem is nemes ügyet, csupán általános örömszerzést szolgált.

Róma legszexibb papjai

Róma legszexibb papjait ígérte bemutatni néhány évvel ezelőtt egy katolikus naptár. Az olasz történész, Piero Pazzi által „felfedezett” 12 lelkipásztor teljes papi öltözetben állt a fényképezőgép elé, ám már ez is kiverte a biztosítékot a híveknél. A fekete hajú latinokat – tagadhatatlan csáberejük ellenére – azzal utasították el például az ausztrál erkölcscsőszök, hogy csupán „a szem kívánságát” fokozzák, és a naptár nem méltó arra, hogy a katolikus egyházat, illetve a papi hivatást népszerűsítse.


Elvennéd az almát? Kép innen.

A legnagyobb botrányt azonban kétségkívül a nürnbergi Stefan Wiest okozta, aki bibliai erotikus naptárt rakott össze. A 2006-os kalendárium protestáns készítője amatőr fotós, aki azzal okozott kellemetlen perceket a konzervatív híveknek, hogy nem átallott templomi környezetben meztelenkedős képeket készíteni. Az ő célja is nemes volt: a katzwangi evangélikus közösség ifjúsági csoportjának terme kissé lepukkant volt, miért is elhatározták, hogy újrafestik. Ehhez kellett a pénz. Ráadásul – vélték – mindent a legnagyobb isteni rendben tettek: a 18 év alatti modellek engedélyt kértek a szüleiktől, és a lelkészt kérték meg arra, hogy javasoljon megfelelő bibliai jeleneteket.

Evangelizációs haszon

A naptár képein találkozni Dávid királlyal, amint a szauna résén leselkedik, Ráhábbal, aki egy motelszoba ajtajánál várja a kuncsaftot, valamint a testfestett Saloméval – és persze Évával a templomban. Wiest napok alatt eladott 5 ezer naptárt, a projekt honlapja pedig 6 millió kattintást kapott. Sőt, még evangelizációs célokat is teljesített, mivel a helyi középiskola elsősei arra kérték hittantanárukat, hogy dolgozzák fel együtt a naptárban szereplő bibliai jeleneteket. Igaz, elsősorban azért, mert rájöttek, hogy az egyik képen a szőke szereplő iskolájuk végzős hallgatója. A beszélgetések közben állítólag az is felmerült, hogy a Biblia sehol sem tiltja, hogy az emberek meztelenül mutatkozzanak.

Ehhez képest csak kis megrökönyödést okozott, hogy egy massachusettsi unitárius gyülekezet nyugdíjasai meztelenül ültek be templomuk padjaiba, saját kertjükbe vagy házukba, hogy ezzel az öregség szépségeire hívják fel a társadalom figyelmét. A 64 és 87 év közötti modellek – köztük egy nyugdíjas lelkész – megunták, hogy a média elsősorban a szépséges ifjakat mutatja be, és jelezni szerették volna, hogy „nemcsak a 20 éveseké a világ”.

 

Sz. B.

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Charity
  • Honnan ered a D. előtag D. Tóth Kriszta nevében?
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Így segítsük a látássérülteket!
  • Korda György és Balázs Klári
  • Tűzifa tízmillióért a szegényeknek
  • Finisben a „cipősdoboz” akció
  • Óvodásokat vertek át a szcientológusok
  • Vásárolj, mert így segíthetsz!
  • Öltözz megint pirosba!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.