Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-29 10:00:00

Gyerekmenü kitántorgóknak

Családtámogatási rendszerek az unióban

Az unió legátfogóbb családtámogatási rendszere a francia, hatékonyságában ehhez igazodik a német és a svéd modell is. Anyagi szempontból nem rossz dolog gyermeket vállalni Európa tehetős államaiban.

Az EU tehetősebb tagállamai közül Franciaország rendelkezik az egyik legátfogóbb családtámogatási rendszerrel. Itt minden francia, vagy külföldi állampolgársággal és belföldi bejelentett lakóhellyel rendelkező, gyermekét nevelő személy jogosult a családi juttatásokra. A francia kormányzat által meghatározott, úgynevezett családi támogatási alap (BMAF) 2009 január elsejétől minden, jogosult família számára 389,20 €. (kb. 110 ezer forint). A családi pótlékot két vagy több gyermeket eltartó család veheti igénybe Franciaországban, havi rendszerességgel a BMAF 32%-a (124,54 €) jár két gyermekig, háromtól az összeg 41%-a(159,57 €), minden további eltartott után plusz 9% (35,03 €) jár. Ezt nem rászorultsági alapon kapják a családok, illetve a pótlék juttatása és nem függnek attól, hogy a szülők korábban foglalkoztatottak voltak-e.

A családok a pótlék mellett úgynevezett átalány-támogatásban is részesülnek három, illetve több eltartott után, ahol egy vagy több gyermek elérte a 20 éves kort. Az összeg a 20. évbe lépő gyermek születésnapjának havától 12 hónapon keresztül jár, és a családoknak havonta 78,75 €-t jelent. Rászorultsági alapon kérelmezhető a családi jövedelempótló támogatás, ami 3-és 21 év közötti gyermekek után igényelhető, a BMAF 41,65%-a, azaz 162,10 €. Ez egy rászorultsági alapon fizetendő ellátás azokat a családokat, legalább három év közötti gyermekek három és 21 év. Minden árvaságra jutott gyermek után 116,76 €-t kap az eltartottat egyedül nevelő, a félárvák esetében ez az öszeg gyermekenként 87,57 €.

Rászorultsági alapon igényelhető szülési támogatás, ami arra hivatott, hogy fedezze a szüléssel, illetve örökbefogadással kapcsolatos költségeket. A díj a terhesség hetedik hónapban, illetve 20 (!) év alatti személy örökbe fogadásának hivatalossá válása esetén igényelhető. A támogatás gyermekvárás esetén a BMAF 229,75%-a (894,19 €), örökbefogadás esetén 459,5% (€ 1,788.37). Ez a támogatási forma abban az esetben adható, ha a család éves jövedelme nem haladja meg egy dolgozó esetén a 33.731 €-t, két kereső esetén a 44.576 €-t. A gyermekvállalást további munkaidőt kiváltó kedvezményekkel is támogatja az állam.

Külön rendszert állítottak a fogyatékos gyermekek támogatására, ez a rokkantság fokától függően, legfeljebb – és érintett gyermekenként – 124,54 € havonta. Állandó gondozás esetén újabb támogatási lépcső áll a szülők rendelkezésére, ez esetben a támogatási összeg akár havi 1,029 € is lehet. Nem csak a rokkant, hanem az iskolát kezdő, illetve valami okból újrakezdő gyermekeket nevelő családok is támogatást élveznek – a tanuló 18 éves koráig. Ez egyszeri összeg, ami a gyermek korától függően 282 és 308 € lehet. Az állam a rászoruló családok lakhatását is jelentékenyen támogatja.

Németországban anyasági ellátás (Mutterschaftsgeld), egyben szülési szabadság jár a várandósság 12. hetétől a szülés utáni 6. hétig, ez meghosszabbítható. A támogatás összege az egészségbiztosítási pénztárba befizető anya esetén a teljes nettó jövedelem. Ennek megfizetését az állam és a munkáltató közösen vállalja. Szülői ellátás (Elternzeit) jár a gyermek 14 hónapos koráig, az otthon maradó szülő ez esetben nettó fizetése 67 százalékát kapja meg. Azok a szülők, akik nem dolgoztak a szülés előtt, a minimálbérnek megfelelő összeggel számolhatnak.

Gyermektámogatást (Kindergeld), azaz havonta kifizetett összeget kaphat valamennyi, 18 évet be nem töltött gyermek után a család az eltartott 18 éves koráig, továbbá folyamatos támogatást igényelhetnek a fogyatékkal élő gyermeket nevelők is, ennek összeg a francia rendszerben tapasztaltakhoz hasonló.

Svédországot hagyományosan a gyermeket vállalók paradicsomának tartják a nyugati országokban is, hiszen támogatást és gyermeknevelési szabadságot biztosít mind az anya, mind pedig az apa részére. Egy család évente összesen 480 napos fizetett szabadsággal számolhat – azaz 120 napig mindketten otthon maradhatnak a kicsi mellett. Sőt, van úgynevezett "papa-hónap" is, ami 60 napra kötelezi a születés utáni időszakban az édesapát, hogy mindenképp otthon maradjon (vagy egyedül, vagy az édesanya „szabadságidejének” terhére. A szabadság ideje alatt 390 napon át a nettó fizetésük 80%-a jár, 90 napon át pedig napi legkevesebb 180 Korona (5400 Ft.), ez az összeg rászorultsági alapon emelhető. A gyermek 18 hónapos koráig gyakorlatilag hasonló összegű támogatási rendszer igényelhető, mint az első hónapoktól – egy kissé más kifizetési rendszerben. Az eltartott 8 éves koráig a szülőknek lehetőségük van rövidített munkaidőt igényelni, ami a fizetés-kiegészítést jelent, amennyiben a munkaidő 80%-át tölti a szülő munkahelyén.

A szülési szabadság az Egyesült Királyságban a 52 hét, de az anyák erre csak akkor jogosultak, ha legalább 26 hétnyi munkaviszonyt fel tudnak mutatni. Az első hat hétig az átlagos heti bevételek 90%-át fizeti ki a kormányzat, a fennmaradó 33 hétben legfeljebb 112,75 fontra jogosultak (heti kb. 36 ezer forint). Az alacsony jövedelműek, illetve az önálló vállalkozók anyasági támogatásra jogosultak, ami a szülési szabadság megváltásával azonos összeget jelenthet. Az apasági szabadság az Egyesült Királyságban csak két hét, ez időre ugyanazt a támogatást élvezhetik, mint az édesanyák.

Illyés Szabolcs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.