Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-20 15:41:00

A támogatások nagyrésze lakóhelyhez kötődik

Bérelt lakásban lakcím nélkül

Magyarországon csak kevesen adóznak kiadott ingatlanjuk után. Utánajártunk, hogyan ellenőrzik a bérbeadókat, mekkora büntetést fizethetnek a csalók, valamint azt is vizsgáltuk, miért nem jelentkezhetnek be a bérlők az albérletekbe.

Súlyos esetben akár egymillió forint bírságot is kaphat az, aki elmulasztja bejelenteni, hogy más használja ingatlanát, emellett az ingatlanukat kiadó tulajdonosoknak nyugtaadási kötelezettségük is van, aminek elmulasztása esetén 30-tól 200 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak. A szigorú szabályozás ellenére mégis sokan vannak akik elmulasztják a bérbeadásból származó jövedelem után fizetendő 25 százalékos adó befizetését.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalása szerint alapvetően két szegmensre lehet szétválasztani az ingatlanbérbeadás piacát adózási szempontból. Az egyik csoportba a társaságok és egyéni vállalkozók tartoznak, akik jellemzően számlát kérnek a bérbeadótól, így könnyen nyomon követhetővé válik, ha valamelyik fél csal. A másik szegmensbe a magánszemélyek részére bérbe adott ingatlanok tartoznak. Az ebbe a csoportba tartozó bérbeadók adófizető hajlandósága lényegesen alacsonyabb, hiszen ebben az esetben a kifizető, vagyis a bérlő nem működik közre az adókötelezettség teljesítésében, vagyis gyakorlatilag ellenőrizhetetlen a bérbeadó adózása.

Lapunknak adott válaszában az adóhatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az adófizetés elkerülését a bérbeadók számára érdemes megfontolni, mivel a lakások amortizáció, valamint felújítási költségének elszámolási lehetőségével lényegesen csökkenhet a kiadásból származó bevétel adóval terhelt része.

Murányi Ákos, a Duna House Holding vezető elemzője szerint az amortizáció elszámolásának lehetősége ugyan ösztönző lehet, de a feketén kiadott albérletek arányát nagy mértékben nem befolyásolja. Az elemző szerint bonyolult kiszámolni a lakások amortizációját, hiszen az ingatlanonként változik. Rengeteg adatra, illetve értékbecslésre is szükség van hozzá. A szakértő úgy véli inkább a bejelentésre vonatkozó szabályozás megújítására lenne szükség.


Lakcím bejelentése kötelező

Magyarországon a lakcím nyilvántartási törvény értelmében az ingatlanba költözést követően három munkanapon belül jelezni kell az illetékes önkormányzat felé a lakhely, vagy a tartózkodási hely címét, amelyhez a lakástulajdonosának hozzájárulása is szükséges.

Nagyon ritkán jelentheti be magát a bérlő az általa kivett lakásba, ezáltal eleshet a gázártámogatástól, valamint egyéb a lakhelyéhez kötődő kedvezményektől. Akadnak olyan albérlők, akik egyáltalán nem rendelkeznek lakcímmel, ők igen nehéz helyzetben vannak, hiszen lakcím nélkül egy könyvtárba sem tudnak beiratkozni.

Manapság ha az albérlő magától nem hagyja el az ingatlant, szinte csak lakáskiürítési per útján tehető ki az ingatlanból, ami akár 3-5 évet is jelenthet. Annak tehát, hogy a tulajdonosok nem szívesen engedélyezik a bérlők bejelentését az egyik fő oka, az, hogy nem megfelelő a tulajdonosok jogi védelme és ennek következtében a bérlők is kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződéssel elkerülhetők a több éves lakáskiürítési perek,  ezesetben ha a bérlő nem fizet, a szerződés jogszerű felmondását követően a bérlő köteles elhagyni az ingatlant. Amennyiben ezt nem teszi végrehajtás útján kérhető a kiköltöztetése.


Horváth Csaba


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Lak-hatás
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Építészek: mit tehetnek a nyomorba jutókért? (audio)
  • Itt a lista: ennyi önkormányzati bérlakás áll üresen
  • Háromezer hajléktalant börtönözne be a főváros?
  • Lerombolták a hajléktalantelepülést: halálesetek várhatók?
  • Adócsalóknak kedvez a végtörlesztés?
  • Rossz helyre építette a luxusvillát – le kell bontania?
  • Ócsa helyett: Újrakezdők háza
  • Eszközkezelő vagy csak ingatlankezelő?
  • Hajléktalanítás: emberségből vizsgázik a nyócker

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.