Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-27 06:00:00

Diósgyőrben a szünetben locsolták a pályát, de csak az ellenfél térfelén

Sportszerűtlenségben világszinten vagyunk

A hétvégén a labdarúgó-bajnokságban több helyszínen is trükköztek a vendéglátók. „Csak” sportszerűtlenség lenne a játéktér manipulálása, vagy ennél többről van szó?

Kaposváron a füvet „felejtették el” levágni a listavezető DVSC vendégjátéka előtt, Diósgyőrben még ennél is tovább mentek: a szünetben fellocsolták a pályát, de csak a vendég győriek térfelét, így az ETO védői csúszkáltak a nedves gyepen.


Csak az egyik térfél lett vizes

Kezdjük az utóbbi – szerintünk súlyosabb – sportszerűtlenséggel. A pálya meccs előtti (félidei) öntözése egyáltalán nem szokatlan a labdarúgás történetében, mondhatni, bevett módi. A Chelsea öt évvel ezelőtt egy Barcelona elleni BL-meccs előtt próbálkozott ilyen módszerrel nehezebbé tenni a technikás vendégek dolgát, de hogy egy egészen közeli példát említsünk, szeptember elején, a Magyarország–Svédország Eb-selejtező előtt is alaposan megöntözték a Puskás-stadion küzdőterét. A londoniaknak nem jött be a trükk, 2-1-re kikaptak, a magyar válogatott viszont legyőzte az északiakat, akik egyáltalán nem háborogtak a nedves fű miatt. A feltételek ugyanis így is egyformák voltak, nem volt ok a protestálásra.

Diósgyőrben azonban túlléptek egy határt a vendéglátók. Kiderült, a miskolciak spanyol erőnléti edzője, Javier Reyes volt az ötletgazda, szerinte ez Spanyolországban bevett szokás. Ebben erősen kételkedünk, hiszen a játéktér egyik részének fellocsolása éppen az egyenlő feltételekre vonatkozó kitételt veszi semmibe. A labdarúgásban többek között emiatt cserélnek térfelet a csapatok, hiszen így biztosítható, hogy a játéktér egyenlőtlensége, továbbá az egyéb természeti viszonyok – szél, szembe sütő nap – miatt egyik csapat se szenvedjen hátrányt. Ilyen alapon apró árkokat is áshatnának az ellenfél ötösén belülre, hogy felbukjon a kapus. A „vizes” trükk egyébként bejött, a Diósgyőr legyőzte a Győrt…


Mindenkinek magas volt a fű

Egészen más eset, amit a kaposváriak csináltak. Pontosan tudták, hogy a magasabbra hagyott gyep zavarhatja a technikásabb vendéget: így is történt, a Loki nem tudta a saját játékát játszani. Csakhogy a hazai futballisták is ugyanazon a füvön futballoztak, azaz egyik csapat sem került hátrányba, vagyis a Rákóczi által bevetett csel bőven belefér az elfogadható kategóriába. Persze más lenne a helyzet, ha mondjuk a szünetben az egyik térfélen villámgyorsan levágták volna füvet. A végeredmény: Kaposvár is ikszelt a Lokival.


Tudták, hogy színtévesztő a kapus

Érdekes trükk segítségével nyerte meg 2003-ban a férfi kézilabda BL-t a Montpellier csapata. A finálé első meccsét 27-19-re nyerte a spanyol Portland San Antoni Pamplona együttese. Úgy tűnt, a franciáknak nincs esélye a sikerre. A Montpellier vezetői azonban megtudták, hogy a pamplonaiak azóta elhunyt kapusa, Valdimir Hernández színtévesztő, s a kék árnyalatait nem tudja megkülönböztetni. Akkoriban kék volt a BL hivatalos labdája, a házigazdák pedig a csarnok hátterét varázsolták ugyanilyen színűre a meccs előtti éjszaka, így a kubai születésű, később magyar állampolgárrá lett klasszis kapus egyszerűen nem látta a kapuja felé szálló labdát. A Montpellier 31-19-re nyert a visszavágót, s megszerezte a legrangosabb európai kupát.


Hideg golyó, meleg golyó

Vízilabdás körökben magyar találmányként emlegetik a sorsolásoknál bedobott régi trükköt: a csapatokat szimbolizáló golyók közül a leggyengébb ellenfél nevét tartalmazó gömböt egy órával korábban betették a mélyhűtőbe, így a sorsoláskor a tálban kotorászó csapatvezető egyből érezte, hogy melyik golyót kell kihúznia. Másnap az összes újság megírta, hogy milyen szerencséje volt ennek meg annak a csapatnak, míg az uszodában fetrengve röhögtek a mázlit taglaló elemzéseken.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Fair play
  • Összefogás után lehet újra nagy a Fradi
  • Társadalmi fair play romákkal (videóval)
  • Kiemelt szerep jutott Magyarországnak a fair play mozgalomban
  • 2010 legbecsületesebb sportolói

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.